– Jeg synes synd på førstegangskjøpere i Oslo nå

Den som kjøpte en Oslo-leilighet til 3,5 millioner kroner i fjor, kan nå selge den videre med 400.000 kroner i fortjeneste.

BEKYMRET: Eie-direktør Hedda Ulvness ser hittil få tegn til at «vårslippet» av boliger kjøler ned Oslo-markedet.

Stian Lysberg Solum
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Ny SSB-statistikk som ble lagt frem mandag, viser Oslo som den største boligprispresseren – både på kort og lengre sikt.

I årets tre første måneder har gjennomsnittsboligen i hovedstaden (pluss Bærum) blitt 3,1 prosent dyrere, mot et landssnitt på 1,7 prosent.

Siden samme tid i fjor har prisene på Oslo-boliger steget 11,9 prosent, mot et landsnitt på mer edruelige 7,2 prosent.

Det betyr at en typisk Oslo-leilighet som ble kjøpt for 3,5 millioner kroner for ett år siden, nå har kastet av seg 400.000 kroner til eieren – og kan selges videre for 3,9 millioner.

– Jeg synes synd på førstegangsetablerere i Oslo nå. Prisgaloppen gjør boligkjøp utfordrende for mange, og det blir ikke noe enklere med det første, sier direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling til E24.

Les også

SSB: Slik er boligprisveksten hittil i år

Høyt toromstrykk

Og ifølge meglertoppen er markedet for førstegangskjøpere i hovedstaden enda råere enn det SSB-tallene viser.

– Det er fordi det er de mindre boligene som setter prisrekordene nå, særlig to roms-leilighetene. Dette er objekter som treffer en stor målgruppe: Både nyetablerte par og en voksende gruppe av single. Dessuten er de attraktive utleieobjekter, sier Ulvness.

Tidligere denne måneden møtte E24 boligdebutant Tina Jensen (22), som flytter med kjæresten fra Bergen for å kjøpe en sentrumsnær toroms i Oslo.

Hun fortalte at nær alle leilighetene de har sett på har gått flere hundre tusen over takst, og beskrev møtet med Oslo-markedet som «et slag i trynet».

Les også

Tinas (22) møte med vårens boligmarked: – Som et slag i trynet

Nedkjølende vår?

De siste par månedene har meglerkjeden Eie registrert 12 visningsdeltagere i snitt på hver visning i Oslo, mot ni deltagere i snitt i de andre store byene.

– Det viser at det er den store konkurransen om objektene nå som gir prispress, sier Ulvness.

Det store «vårslippet» av boliger etter påsken, hvor tusenvis av nye boliger legges ut for salg, har historisk sett virket avkjølende på boligmarkedet.

Det økte boligtilbudet har ført til at en bratt priskurve i årets første måneder har pleid å bli etterfulgt at tilnærmet flatt marked i perioden frem mot sommeren.

– Vårslippet skal vel dempe trykket også i Oslo?

– Det burde i alle fall gjøre det. Det er kommet mange nye boliger i Oslo de siste ukene. Men det skal jo egentlig føre til at antallet visningsdeltagere går ned, og det kan vi ikke se i våre tall.

Les også

Vant i retten etter kjøp av katastrofehus - må selv ut med 640.000,-

– Har ikke blitt færre på visning

– Så langt i april kommer det like mange på hver visning i snitt som i januar og februar. Det viser høy aktivitet tross høyt tilbud.

– Du sier du er usikker på om Oslo-veksten bremses?

– All historikk tilsier at prisveksten flater ut. Det er hva jeg håper, for markedet trenger en stabilisering. Men veldig overbevist blir jeg ikke når jeg ser på tallene, svarer Ulvness.

SSBs kvartalsvise boligfasit kommer i tillegg til den månedlige statistikken fra meglerbransjen. Den siste i rekken viste at landets boligpriser steg 0,7 prosent i mars, målt i nominelle priser. Justert for sesongvariasjoner var veksten 0,1 prosent, og den underliggende prisutviklingen var dermed svært beskjeden. Samtidig hadde 12-månedersveksten begynt å falle flere steder.

Fra prisfall til prispresser

Men ikke i Oslo. Der har meglerbransjen registrert årsveksten til 11,1 prosent. Det er nest høyest i landet, kun slått av Tromsø som i mars var oppe i 15 prosents vekst siden for ett år siden (byen er ikke med i SSB-tallene).

Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer påpeker at boligprisene i hovedstaden har gjort en total snuoperasjon på bare ett år:

– I mars 2014 hadde Oslo faktisk en negativ tolvmånedersvekst på -2,4 prosent, sier Dreyer til E24.

Som Norges hovedstad er Oslo er en by «alle ser til» for retningen på boligprisene. Dreyer sier byen ble rammet ekstra hardt av den mørke bolighøsten med vedvarende prisfall i slutten av 2013.

– Det ble full stopp i markedet, både på byggesiden og bruktboligsiden. Makroutsiktene var negative, og markedene var veldig usikre og avventende. Oslo er et lokomotiv i boligmarkedet og er blant regionene som raskest tar til seg usikkerhet, forklarer Dreyer.

Les også

Mener bankene låser boligsparingen din ulovlig

Saken fortsetter under bildet.

SNUOPERASJON: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer sier Oslo ble rammet hardt av den mørke bolighøsten i 2013. Nå ligger byen fremst i prisgaloppen, tuftet på billig kreditt og boligmangel.

Lise Åserud

Ifølge Dreyer har det siste årets sterke prisvekst i Oslo tre hovedforklaringer:

  • Vedvarende lav boligbygging som ennå ikke har tatt seg opp
  • Sterk urbanisering og befolkningsvekst
  • Rentene har nådd nye bunnivåer, og den billige tilgangen til kreditt har gjort at mange har beveget seg fra leiemarkedet til eiemarkedet, som presser markedet ytterligere

Eiendom Norges ferskeste spådom for boligmarkedet som helhet, er en prisvekst på seks prosent i 2015.

– Det er den øvre skalaen i våre prognoser. Får vi et flatt markedet fra april og ut året, så vil vi ligge på det nivået, sier Dreyer.

Les også

Nå sparer nordmenn til dårligere tider

Usikker på Oslo-utflating

– Men ikke i Oslo?

– Oslo vil nok ligge i tet prismessig når året er over, men jeg tror vi går inn i en tid med moderasjon også i Oslo. Vi ser at tilbudssiden har økt mye de siste to ukene. Samtidig er tilbudet fortsatt på et lavt nivå, og vi kan ikke si at vi er i balanse i forhold til den høye etterspørselen ennå.

– Kommer markedet i balanse før sommeren?

– Det blir nok enda flere boliger i markedet og færre per visning enn hittil i år. Men om Oslo-prisene vil flates helt ut, er jeg ikke sikker på.

Les også

Derfor bør du ikke sette alle pengene dine i bolig

Les også

Vant i retten etter kjøp av katastrofehus - må selv ut med 640.000,-

Les også

Mener bankene låser boligsparingen din ulovlig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Ikke sikkert at vårslippet kommer i år

  2. Meglertopper før onsdagens boligfasit: – Budrundene er ikke like hete lenger

  3. – Prispresset vil dempes

  4. Håper på rolig bolighøst: – Prisveksten er ikke sunn

  5. Frykter Oslo-kjøpere går på en smell: – Før eller siden vil vi få en korreksjon