Moderat økning i julehandelen – uendret netthandel

Virke regner med en vekst i julehandelen på rundt 5 prosent i år. Fire av ti planlegger å julehandle på nett, og til sammen kommer vil til å shoppe for 53 milliarder kroner til høytiden.

BRUKER HELE ÅRET: Vi bruker mer penger hele året, så salgsøkningen i desember er ikke like stor som den har vært tidligere.

Vegard Wivestad Grøtt
  • NTB
Publisert: Publisert:– I år kommer vi til å bruke omtrent 10.350 kroner per person på julehandel, sier Bror W. Stende, direktør for Virke mote og fritid. Mandag la handelens hovedorganisasjon fram sin prognose for årets julehandel.

Deres vekstanslag er ganske beskjedent, og økningen på 5 prosent skyldes først og fremst at det blir flere av oss, og at det er én handledag mer før jul i år.

Viktig for flere bransjer

Samtidig påpeker Virke at mersalget i desember, altså hvor mye mer vi shopper for i julemåneden sammenlignet med resten av året, har gått ned.

– Nordmenn har god råd og vi handler mer gjennom hele året. Derfor blir desember en mindre viktig handlemåned. Men jula er en tradisjonsrik tid, så vi investerer fremdeles mye i kos og hygge, forklarer Stende. Og nettopp viktigheten av kos og hygge gjenspeiler seg i at drøyt 22 av de 53 milliardene kommer til å bli brukt på mat og drikke. I tillegg er det andre bransjer som er spesielt avhengige av en god julehandel.

– Det er for eksempel leketøysbutikker, gullsmeder og bokhandlere. Noen av disse bransjene tredobler sin omsetning i desember, sammenlignet med en normalmåned, sier Stende.

Netthandel omtrent som i fjor

Samme dag som Virke la fram tall om den samlede varehandelen i desember, kom Nets Norway med sin julehandelsundersøkelse, som ser på hvor mange av oss som synes «kikk og klikk» er en bedre formel enn «løp og kjøp» når gavene skal handles inn. Fire av ti sier de vil kjøpe julegaver på nett, viser undersøkelsen TNS Gallup har gjort for selskapet, som blant annet leverer betalingsløsninger både for nett og butikk.

Det er marginalt flere kvinner enn menn som planlegger å ta julehandelen på nett, men mennene som tror de kommer til å bruke mest penger. Fire av ti vil shoppe gaver på nett i år.

Les også

- Regjeringens forslag er næringsfiendtlig

Det er riktignok ikke mange hundrelappene som skiller menn og kvinner når de forteller hvor mye de tror de kommer til å legge igjen i nettbutikkene før høytiden. I snitt planlegger de å bruke 2.100 kroner, 60 kroner mer enn sist jul. Den endringen er knapt mer enn den generelle prisøkningen siden sist jul.

Også bestefar shopper digitalt

Andelen som tror de kommer til å handle på nett – 41 prosent av kvinnene og 38 prosent av mennene – er omtrent som i fjor.

– Det ser også ut til å være like mange som ikke forventer å handle gaver på nettet. Av dem som sier de kommer til å handle på nett, er det 34 prosent som svarer at de forventer å bruke Internettet til mer enn halvparten av gavene, sier kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

Andelen netthandlere er størst i gruppen 30-44 år – 61 prosent – men selv i gruppen over 60 år, som er den aldersgruppen som i minst grad handler på nett, sier 21 prosent at de vil velge denne muligheten før jul.

– Du skal ikke se bort fra at bestemor eller bestefar i år har kjøpt gavene på nettet, sier Tjore.

Les også:

Ber politikerne vente med å heve tollgrensen på netthandelMobilshopping tar av: Hvert tredje nettkjøp skjer fra mobilDette betyr den nye «500-kronersgrensen» for din shoppehverdagPublisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Nå panikkhandler kvinner like mye som menn

  2. Her handler gjennomsnittskunden for 50.000 kroner

  3. Studie: De med lav inntekt kutter julegavebudsjettet

  4. Virke: Nordmenn vil handle for 56,3 milliarder i julen

  5. Undersøkelse: Vi bruker mer på julegaver enn i fjor