Laveste gullpris på fem år gir ikke billigere smykker

Alle de tre største gullsmedkjedene i Norge kunne glede seg over vekst på bunnlinjen i fjor, men lavere gullpris vil ikke hjelpe på marginene i år.

GRANSKER: Administrerende direktør Greger Hansen i Merstergull undersøker en diamant. Salget av luksusvarer går noe tregere nå, melder han.
Publisert:

Lavere oljepriser og usikkerhet rundt norsk økonomi virker ikke å ha lagt noen demper på nordmenns generelle shoppingiver. Fra mai til juni økte detaljhandelen med 1 prosent.

Administrerende direktør Greger Hansen i Mestergull tror neste år også vil bli bra for gullsmed-kjeden som nesten firedoblet bunnlinjen i 2014.

– Vi la bak oss et tungt år i 2013 hvor vi slet med noen utfordrende nyetableringer så vel som at julehandelen skuffet. I fjor var et bedre år med god julehandel, så vi er svært fornøyde med resultatene for 2014, sier han til E24.

Kjedens bunnlinje steg med tre millioner kroner i fjor til 4,4 millioner kroner til tross for at omsetningen sank med om lag 4 millioner kroner.

– Vi har merket noe til at det er mindre salg på de dyreste luksusvarene. Dette kan også henge sammen med at enkelte kjøper disse på reiser, men diamanter og andre varer hvor troverdig kvalitet er viktig, beholder vi, sier Hansen til E24.

Les også

Gullet forsvant i posten - nå føler kvinnen seg lurt

Avviser at de merker oljenedturen

Hansen mener gullsmedbransjen i stor grad vil bli skjermet for konjunktursvingningene oljeprisfallet har brakt med seg det siste året.

– Vi blir sjelden med på de store oppturene, eller de store nedturene. Det vi selger, er gjerne personlige gaver og symboler på folks kjærlighet til hverandre. Folk forlover seg, gifter seg og feirer begivenheter og jubileer uansett konjunktur, og kanskje setter vi mer pris på hverandre og de nære ting når andre markeder går nedover, sier Hansen.

Han får støtte av daglig leder Tore Hov hos konkurrenten Bjørklund.

– Vi har ikke merket noe til endret handlemønster blant våres kunder, skriver han i en tekstmelding til E24.

IKKE BILLIGERE: Til tross for historisk lav gullpris hindrer dyr dollar at prisen på smykker kan senkes i Norge. Dermed får ikke gullsmedene dratt nytte av den lave prisen.

Selskapet har ikke regnskapstallene for 2014 klare ennå, men Hov bekrefter at de ligger på samme nivå som året år. Da satte kjeden omsetningsrekord med 145,5 millioner kroner.

Les også

Tar opp kampen med Apple, lover luksus-smartklokke til jul

Også hos Norges nest største gullsmedkjede Thune gikk det oppover i fjor. Selskapet satte omsetningsrekord med 123 millioner kroner, og snudde minus til pluss på bunnlinjen.

Lavere gullpris gir ikke billigere smykker

De siste ukene har gullprisen stupt og er nå på sitt laveste på fem år. Flere venter at prisene på gull skal videre ned i tiden som kommer.

– Jeg tror det er mye større fall å vente fra gullprisen fremover. Potensielt kan den synke med ytterligere 200 til 300 dollar, sier sjefinvestor Shaun Port i Nutmeg til CNBC.

Prisen for den glinsende råvaren er nå på sitt laveste på flere år, men det betyr ikke at vi kan glede oss over billigere smykker her hjemme understreker gullsmedene.

– Gullprisen er en viktig faktor for oss, men gull kjøpes i dollar, og summen av disse gjør at gullet er dyrere enn for ett år siden for oss, sier Hov til E24.

Også konkurrent Greger Hansen i Mestergull bekrefter dette.

– Gullprisen er en av nøkkelfaktorene for vår virksomhet, og det er klart at når den er svært lav, så påvirker det oss. Gullet handles internasjonalt i dollar, men siden kronen nå er så lav, får vi ikke noe utbytte av den lave gullprisen, sier Hansen.

– Kronen og gullprisen henger sammen, og det er klart at om ikke kronen hadde vært så svak, ville vi kunne senke prisene våre, men fordi begge har svekket seg, har prisen på gull holdt seg stabil det siste året, sier Hansen.

Han legger til at gullsmedene ikke bruker rent gull i sine smykker, men at de opererer med en gullegering som består av 58,5 prosent rent gull og at de dermed får samme andel av prisendringen på råvaren i sine smykker.

Tøff konkurranse

Til tross for at nordmenn i stor grad virker å kjøpe smykker som aldri før, melder Mestergull at de merker den økte konkurransen fra de to mer kommersielle konkurrentene.

– Det har vært et skifte i bransjen de siste årene som har ført til større konkurranse fra kommersielle aktører, spesielt i det lavere profilsegmentet.

– Når det er sagt, baserer vi oss på faglighet, og vi skal være landets spesialist på merkevarer, smykker og diamanter. Derfor er vi ikke i direkte konkurranse med disse aktørene. Men det er større kamp om kundene i bransjen generelt, og vi må jobbe hardt for å bli sett, sier Hansen.

Også Hov bekrefter at det er har konkurranse i markedet.

– Det er mange aktører i markedet, og det skaper en sterk konkurranse, sier han til E24.

Han vil ikke si noe mer om hva Bjørklund forventer for neste år, eller om de tror konkurransen og gullprisen vil påvirke deres resultater.

Les også

Gullprisene på det laveste på fem år

Les også

– Putins valutakasse går tom før 2017

Les også

Spår firegangeren for gull

Publisert:

Her kan du lese mer om