Alpinferie til halv pris

Dine Penger har testet skistedet som uten tvil gir deg mest skiferie for pengene i hele Europa - Bansko i Bulgaria. Og du får en uforglemmelig kulturopplevelse på kjøpet.

PÅ SKI I BULGARIA: Bra alpinanlegg for lite penger. Her er Arne Myhre, Bjørn-Tore Hatlen og Mikkel Hinnerichsen på toppen av alpinanlegget i Bansko. Foto: Geir Ormseth, Dine Penger
  • Geir Ormseth
Publisert:

Denne helgen, mens Ski-VM er i full gang i Holmenkollen, har verdencupsirkuset i alpint flyttet seg til Bansko i Bulgaria. Dette moderne skistedet sies å være Øst-Europas beste alpinanlegg. Dessuten er alt svært billig i Bansko.
Hotell koster langt under halvparten av Alpene. Heiskort om lag halvparten. Middag på restaurant (stor porsjon) inkludert vin og øl koster drøyt en hundrelapp, mens en halv liter øl på pub eller restaurant koster 10 kroner.

Øst-Europas høyeste fjell

Dine Penger har nettopp vært i Bansko. «Skal dere til Bulgaria midt på vinteren, er det ikke kaldt i vannet da?», var responsen vi fikk da vi fortalte at vi skulle til Bulgaria.
Men Bulgaria er mer enn Sunny Beach. Landet har Øst-Europas høyeste fjell, nesten 3000 meter høyt, og to alpinanlegg som normalt har gode snøforhold.
Løypenettet i landets to største skianlegg, Bansko og Borovets, strekker seg til 2600 meter over havet.
Men det er bare Bansko som har opplevd store investeringer de siste årene. To nye stolheiser sto klare til årets sesong. Heisene er moderne og løypene er mange. Og det er snøsikkert.

Tabellen viser hvor mye lavere prisnivået er i Bulgaria i forhold til Norge. For eksempel er prisnivået på hotell og restaurant 78 prosent lavere enn i Norge.

Ikke direktefly

Flyplassen i Sofia er den nærmeste storflyplassen til de bulgarske alpinstedene. Det er ingen direkteruter fra Norge til Sofia.
Flybilletten koster 1400-2000 kroner tur-retur fra Oslo hvis du bestiller i god tid. Fra Bergen må du legge til minst 500 kroner, fra Trondheim om lag 1000 kroner.

Leiebil med sjåfør

Leiebil er billig i Bulgaria. Pristillegget for å leie en egen sjåfør var såpass lavt at vi flottet oss med privatsjåfør til og fra Bansko.
Vi betalte litt ekstra og fikk omvisning i Sofia av privatsjåføren.

Billig hotell

Vi overnattet på firestjerners hotell rett ved skiheisen. Prisen for et stort rom inkludert frokost var bare 380 kr pr døgn. Foto: Geir Ormseth, Dine Penger

Det har vært svært stor byggeaktivitet i Bansko, men etter finanskrisen er det blitt full stopp.
Svært mange leilighetskomplekser står mørklagte utenfor bykjernen, og overnattingsprisene er dertil lave i hele Bansko.
Vi flesket til med en hel leilighet per person. Bare 380 kroner natten per person for 41 kvadratmeter for et tilsynelatende firestjerners hotell rett ved skiheisen, frokost inkludert.
Men hotellet overdrev antall stjerner. Vår vurdering var maks 3 stjerner til tross for badebasseng.

Bansko ligger drøyt 900 meter over havet. Heisanlegget strekker seg helt ned til byen. Foto: Geir Ormseth, Dine Penger

Skianleggets kvaliteter

Bansko har bra løyper med stor variasjon. Heissystemet er veldig bra med lite kø i anlegget.
I Bulgaria kan du ikke heise deg bortover fra topp til topp slik som i Alpene. Men løypene er omfattende nok. Vi gikk ikke lei.
Gondolen i bunnen, som frakter skifolket opp i hovedanlegget, har imidlertid passert kapasitetsgrensen, og gir kø om morgenen.
Anlegget har et godt utbygget snøkanonanlegg som trår til når snøen lar vente på seg, eller milde middelhavsvinder har tæret på snøen.

Grekeren Athanassios Tsakiris har deltatt i sju OL. Han preparerer gjerne skiene dine for en hundrings. Foto: Geir Ormseth, Dine Penger

Prepareringen var til dels meget dårlig under vårt besøk, i enkelte løyper stakk både stein og gress opp. Trolig skyldes det at Bansko legger all sin prestisje i helgens verdenscuprenn, samt at det var mindre snø enn normalt.
Alt som kunne krype og gå av mannskap og løypemaskinen var opptatt med preparering av verdenscuptraseen. Den har vært stengt i fire uker på grunn av arrangementet.

Løssnøkjøring

Offpistemulighetene er normalt svært gode i Bansko. Denne vinteren har det imidlertid vært mindre snø enn normalt.
Selv om løssnøkjøringen normalt kan sammenlignes med tilsvarende i Alpene, kan man ikke si det samme om de preparerte løypene.

Snøsikkerhet

Hovedanlegget ligger mellom 1700 meter og 2500 meter og er derfor ganske snøsikkert.
Nederste delen er mer som transportetappe å regne, og er belagt med en meget tykk kunstsnøsåle på grunn av skiftende temperaturer med sludd, regn og snø i den laveste delen.
Klimamessig kan de bulgarske fjellene sammenlignes med Alpene. BBCs klimastatistikk viser at vintertemperaturen på de bulgarske skistedene er ganske sammenlignbare med steder med tilsvarende høyde over havet i Alpene.
Nedbørsmengden i de bulgarske fjellene tilsvarer om lag de østligste delene av Alpene. Februar og mars er snøsikrest. I januar har det de siste årene inntruffet enkelte år med lite snø. Desember er ren bingo.
Litt skuffende er det at Banskos offisielle nettsider bløffer om snødybden. Har de stukket målestaven på skrå ned i en snøfonn?
Reell snødybde i bakken og i terrenget var om lag en tredjedel av det som var oppgitt på

www.bankoski.com.

Også tidligere år har denne statistikken vist seg svært upålitelig.

En stor kulturopplevelse

Det mest minneverdige med Bansko var likevel kulturopplevelsen.
Her feter du deg opp på fantastisk god bulgarsk mat og raver stappmett ut fra restauranter med steikos og røyklukt i klærne, og trekkspill- og klarinettoner på trommehinnene.

Full fest

På restaurantene får du nemlig bulgarsk kultur intravenøst. Bulgarernes definisjon av taffelmusikk er langt unna den norske standarden med avdempede myk-i-kantene-musikk.
Den bulgarske klarinettisten blåser av fulle lunger så nær inntil bordet ditt at det skaper bølger i sausen.
Resten av orkesteret med sang, trekkspilll og trommer gir seg ikke før du har dyttet en seddel eller to langt opp i klarinetten. Og de er flinke.
På samtlige restauranter vi besøkte, kastet bulgarerne seg ut i dans. Det syntes som den samme dansen hadde vært pensum på alle landets skoler.

God mat

Den bulgarske maten er svært god, såfremt du verdsetter husmannskost i spennende varianter. Det var mye smak og krydder. Kjøtt, spennende oster, surkål, poteter og gode sauser.
Men styr for all del unna kalvemagesuppe - Shkembe Chorba. Den smaker forferdelig.
Maten i alpinanlegget er derimot middelmådig og langt fra så billig som nede i byen.
Det er fornuftig å lete frem anbefalte restauranter i forkant. Ofte ligger de beste spisestedene i sidegatene. Langs hovedgaten i gamlebyen ligger restaurantene med masete innkastere. Disse kan være bra, men vi hørte også historier om det motsatte.

OBS! Det florerer ikke med meksikanske restauranter i Bansko. Mexana betyr restaurant!

Folkemusikk

Hva med de bulgarske dansebandene? Roy Orbisons-svisker tolket av bulgarsk tomannsorkester var det nærmeste vi kom.
På de aller fleste restaurantene var det bulgarsk folkemusikk. For et uøvet musikkøre minnet den om en miks av gresk, tyrkisk og russisk folkemusikk.

Fritt for fulle skandinavere

Det kan også oppleves som eksotisk at Bansko nesten er fritt for feststemte skandinavere. De fleste turistene er bulgarere, russere, ukrainere, engelskmenn, grekere og noen fra Balkan.
De lokale bulgarerne behersker engelsk bra, faktisk bedre enn i enkelte franske skidestinasjoner.
Det er et rikt uteliv i Bansko. Du finner det meste, alt fra tradisjonelle puber til strippebuler. Men utelivet er ikke like uhemmet som i Alpene.

I sum - kan vi anbefale Bansko? Ja, absolutt. Lavt prisnivå, bra bakker og en stor kulturopplevelse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Pusset opp for 40 millioner: Måtte stenge etter fem dager

  2. Sier ja til gigantisk matpristest

  3. Her får du billigst bleier nå

  4. Fasttelefoni kan bli rådyrt

  5. - Forbrukere må bestikkes