PROGNOSESENTERET: - Å høre på eiendomsmeglerne blir som tro, håp og kjærlighet

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret mener boligprisene er så høye at få har mulighet til å kjøpe.

IKKE OVERRASKENDE: Bjørn-Erik Øye mener det ikke er overraskende at boligmarkedet nå har snudd. - Det er markedets lover som gjør at det justerer seg, sier han.
Publisert:

Ferske tall fra eiendomsmeglerbransjen viser at, justert for sesong, falt boligprisene med 1,2 prosent fra januar til februar i år.

Det er første gang på 11 måneder at prisene faller.

Likevel venter eiendomsmeglerne en fortsatt oppgang i boligprisene - speiselt om det ikke gjøres noe med at det for tiden er få boliger til salgs i markedet.

- Å høre på meglerne blir litt som tro, håp og kjærlighet. Prisene er nå i nærheten av all time high-nivået, og det er ikke overraskende at de derfor demper seg, sier partner og mediekontakt Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til E24.

De norske boligprisene ligger nå 2,4 prosent høyere enn i toppmåneden august 2007.

- Markedets lover

Øye tror veksttakten i boligprisene vil dempes i 2010, og at vi totalt vil se en prisvekst på mellom fem og åtte prosent.

- Det er nivået i seg som gjør at prisen demper seg. Det er rett og slett markedets lover som spiller inn. Når prisene har blitt så høye som det de er nå, så er det også færre som har mulighet til å kjøpe, sier Øye.

- Renten peker også oppover nå og det har folk fått med seg, legger han til.

Etterlyser ferskvare

Eiendomsmeglerbransjen derimot er overrasket over den forsiktige utviklingen i boligprisen i februar.

- I forhold til den etterspørselen vi har sett og antallet boliger som er til salgs, så hadde vi forventet kraftigere prisutvikling. Vi ser at kjøperne fortsatt er edruelige og tar seg ikke vann over hodet, sier Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Han sier de ikke frykter en ukontrollert boligprisstigning, men synes det blir spennende å se hvordan de kommende månedene blir ettersom tilbudet av boliger er lite.

- Vi ser en del nye boliger, men mye som er over tre måneder gammelt som bare ligger og ligger og ligger. Vi trenger mer ferskvare, sier Ek.

Les også: Boligprisfall i februar

Flere nyheter fra E24

Publisert:

Her kan du lese mer om