MEGLERNESTOR OM BOLIGMARKEDET: - Tidligst prisoppgang i 2010

Eiendomsnestor friskmelder ikke eiendomsmarkedet.

SKEPTISK: Odd Kalsnes i Privatmegleren mener prisoppgangen så langt i år kun er en rekyl.
Publisert:

- Med dagens rentenivå vil vi ikke se noen prisoppgang i boligmarkedet før tidligst i 2010.

Ordene tilhører eiendomsnestor Odd Kalsnes i Privatmegleren, som også opplevde krakket i eiendomsmarkedet mot slutten av 1980-tallet.

- Fallet var langt brattere sist og belåningen var mye større. Folk fullfinansierte eiendomskjøpene sine med lån, men toppet med lån til møbler, bil og annet i tillegg. De som brant seg da, brant seg virkelig, sier Kalsnes som mener at belåningsproblemene ikke er like alvorlige idag.

Kalsnes overlevde forrige krakk, men fnyser av de som friskmelder eiendomsmarkedet grunnet prisoppgang i januar og februar.

- Dette er en rekyl, og det er veldig farlig å ha en formening om fremtiden basert på dette.

"Svært vanskelig"

Kalsnes har blant annet forsøkt å selge en av de mest eksklusive eiendommene i Oslo de siste månedene- så langt uten hell.

Les også: Oslo dyreste hus usolgt

Selv om det har gått trådt i luksussegmentet lenge, tror Kalsnes at disse objektene er rabattert såpass at endel kjøpere er tilbake i markedet.

- Markedet har hengt veldig lenge, og det har vært svært vanskelig å selge. Nå er prisen justert og rabattert, men jeg tror ikke på noen oppgang på lenge, sier Kalsnes.

Rentekutt

Norges Banks rentekutt de siste månedene er godt nytt for Kalsnes og andre meglere som forsøker å selge eiendommer på vegne av sine kunder.

- Prisene hadde vært i fritt fall hvis ikke rentekuttene hadde kommet. Problemet er at folk mister jobben sine, slik at det er mange færre interessenter per enhet, sier Kalsnes.

Eiendomsmegleren tror at 2009 vil oppsummeres med en nedgang mellom 0 og 5 prosent.

- Vi kommer til å se en kraftig selektering i eiendomsmarkedet. De etablerte, gode områdene vil selvfølgelig merke problemene mindre, sier han.

Les også: Spår nytt boligprisfall

Annonsere ikke

Dagens Næringsliv skrev tirsdag at eiendomsmeglere selger dyre boliger i det skjulte. Flere boligselgere er blitt mer opptatt av diskresjon enn markedsføring.

- Oslo er en liten andedam. Dersom du legger ut en bolig til salgs, tror folk at du umiddelbart er konkurs, sier Kalsnes.

Eiendomsmegleren mener de dårlige tidene dermed fører til at selgerne er mer opptatt av diskresjon enn markedsføring.

- Mange er redde for å annonsere, og ønsker å selge utenfor markedet. De ønsker at vi som meglere kobler selger og kjøper utenfor markdet, sier han.

E24-LESER: "Glad jeg har nedbetalt min bolig og er helt gjeldsfri. Da slipper man bekymringer fremover. "

Les også: Se hvor boliprisene kuttes mest

Les flere E24-nyheter her.

Publisert:

Her kan du lese mer om