ØKONOMENE VARSLER RENTEKUTT: Rente til 3,5 prosent neste år

Allerede i juni neste år kan boligrenten nærme seg 3,5 prosent, hvis det går slik rentemarkedet venter. Forutsetningen kan uheldigvis være en kraftig forverring av norsk økonomi.

Rentenivået for boliglånet er ikke avgjørende for om Vivi Henriksen og Christer Aafloen kjøper bolig nå eller ikke.
Publisert:

- Vi er heldige, for vi skal ikke selge før vi kjøper, sier Christer Aafloen.

Han og samboeren Vivi Halvorsen betrakter leiligheten på Frysja i Oslo. Prisantydningen for boligen fra 2005, med et boareal på 89 kvadratmeter, er på 3,125 millioner kroner.

I dag leier paret bolig sammen i Bærum, og de har vært på utkikk siden august.

Megler Aase da Rocha i Vestvendt eiendomsmegling mener det er nettopp slike som Aafloen og Halvorsen – som ikke har bolig fra før – som er vinnerne på dagens boligmarked.

- Utlånsstopp

- Problemet til nå har vært at det nesten er utlånsstopp. Skal en kjøpe en slik leilighet, må en som regel selge en mindre en. Når bankene sier nei til mellomfinansiering blir det vanskelig, mener da Rocha.

Aafloen jobber i Bærum kommune, og er ikke bekymret for å miste jobben ved en nedtur i økonomien. Samboeren har en mer usikker jobbsituasjon.

- Jeg jobber i Color Line, hvor mange har blitt sagt opp allerede. Men nå har jeg nettopp skrevet ny kontrakt da, påpeker Halvorsen.

Hvis det går slik rentemarkedet tror, kan renten på boliglån bli halvert innen september neste år. For boligeiere med trygg jobb er dette en ubetinget gladmelding. For dem som frykter for jobben sin er det et sterkt faresignal.

- Hvis markedet har rett i at rentene skal så mye ned, må det innebære en veldig svak økonomisk utvikling. Det er egentlig et veldig dårlig tegn, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i meglerhuset First Securities.

- Vi skal egentlig ikke ønske oss renter på de nivåene. Da er vi i en situasjon som ikke er bra for landet, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea.

Raskt rentefall

Markedet venter at tremåneders pengemarkedsrente, som er avgjørende for boligrenter, skal være 2,85 prosent i september neste år. Det er mer enn en halvering fra dagens nivå. Hvis bankenes påslag ikke endrer seg vesentlig betyr det at renten på de gunstigste boliglånene blir rundt 3,35 prosent. Til sammenligning er de laveste effektive rentene på boliglån omtrent 6,7 prosent i dag.

Du trenger ikke vente til neste høst på lavere rente, stadig ifølge markedet. Allerede i mars skal boligrenten under 4,5 prosent, og i juni skal den nærme seg 3,5 prosent. Dette innebærer mye sterkere rentefall enn Norges Bank ventet ved forrige rentemøte.

- Normalt er markedet en veldig god indikator på hva som vil skje. Nå ser markedet større fare for deflasjon (fallende priser) enn inflasjon, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir.

Ond sirkel

Så sent som i sommer satte Norges Bank opp styringsrenten for å temme inflasjonen. Nå må Norges Bank i stedet bekymre seg for hvordan aktivitetsnivået og prisstigningen skal holdes oppe. Holvik beskriver norsk økonomi som en ond sirkel, der lavere investeringer og forbruk fører til høyere arbeidsledighet. Lavere renter vil presse seg frem for å bryte denne sirkelen, mener hun.

- Akkurat hvor lav renten blir er ikke godt å si, men at den skal kraftig ned er temmelig sikkert, sier Holvik.

Erik Bruce har vondt for å tro at Norges Bank skal kutte så mye i styringsrenten som markedet legger til grunn.

- Vi skal få veldig dårlige tall for norsk og internasjonal økonomi før de går så hardt til verks. Men det er nok riktig at renten skal mer ned enn Norges Bank varslet ved forrige rentemøte, sier han.

Forverret

Også Wilhelmsen mener utsiktene har forverret seg siden forrige rentemøte, og at det tilsier sterkere rentekutt fremover.

- Mye av informasjonen om norsk og internasjonal økonomi har vært veldig svak, sier han.

Norges Banks neste rentemøte er om to uker, og både marked og eksperter venter at det skal komme et rentekutt da.

Flere E24-nyheter

Publisert:

Her kan du lese mer om