Nesten ingen strømkunder ber om hjelp med regningen

Strømregningen kan øke 900 kroner pr. måned i vinter for et gjennomsnittlig forbruk. Hos store strømleverandører har under 1 prosent av kundene hittil bedt om hjelp med regningen.

Frp-leder Sylvi Listhaug holdt appell utenfor Stortinget under demonstrasjonen for lavere strømpriser forrige torsdag.
 • Sigurd Bjørnestad (Aftenposten)
Publisert:

Dyrere strøm pisker opp stemningen i Stortinget og de tusen hjem i Sør-Norge. Likevel har svært få bedt om hjelp med strømregningen hos landets største leverandører.

Frp-leder Sylvi Listhaug sa til Nettavisen tidlig i desember i fjor at «folk sitter og fryser i Norge og er redd for å ikke ha penger nok til strømregning og julegaver». Stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap) omtalte nylig i E24 konsekvensen av dyrere strøm som at «privatøkonomien din er i ferd med å rakne».

Stortinget har derfor bestemt at staten skal ta en stor del av strømregningen i vinter.

 • Her kan du sjekke hvor mye strømstøtte du får for desember.

0,7 prosent ba om hjelp

NorgesEnergi er en av Norges største sluttleverandører av strøm til husholdninger. De tre første ukene i januar ba rundt 0,7 prosent av kundene om utsettelse eller oppdeling av betalingen.

Andelen er svært lav, men økningen er stor.

– Dette er dobbelt så mange som i samme periode i fjor og rundt 50 prosent flere enn i 2020 og 2019, sier markeds- og kommunikasjonssjef Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi.

Under 1 prosent hos Fortum

Fortum er svært store på kraftsalg i Oslo og omegn. Presseansvarlig Kristian Myrseth forteller at under 1 prosent av kundene har inngått avtale om utsettelse av hele eller deler av regningen i desember og hittil i januar.

Men i desember doblet likevel antallet inngåtte avtaler seg i forhold til normalmåneden desember 2018.

Hittil i januar har det gått motsatt vei: Antall inngåtte avtaler er 37 prosent lavere enn i normalmåneden januar 2019. Dette dreier seg om desember-regningen.

– For desember fikk kundene strømstøtte fra staten. Det er vanskelig å fastslå årsaken til nedgangen i inngåtte avtaler, men strømstøtten kan jo være en årsak, sier Myrseth.

Finske Fortum kjøpte i 2017 kraftkonsernet Hafslunds salgsvirksomhet. Fakturaene kan komme fra både Fortum og Hafslund Strøm.

Som normalt i Fjordkraft

Også hos Fjordkraft kan kundene be om betalingsutsettelse eller lengre nedbetaling.

– Henvendelsene på telefon eller e-post til kundesenteret er på linje med tidligere år, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Eikeland.

Fjordkraft-kundene kan også ordne seg ved selvbetjening på nettet. Det har hittil i vinter vært to-tre ganger så mange som har benyttet denne muligheten, sammenlignet med et normalår.

Så er spørsmålet hvilke regninger det er snakk om?

Før støtte: 8700 kr mer

Onsdag er kraftprisen i Sør-Norge 1,27 kroner pr. kilowattime (kWh), regnet før nettleie og avgifter. Det er litt under gjennomsnittet hittil i januar og godt under desember.

Med en rekke forutsetninger går det an å anslå den økte strømregningen i månedene desember -mars. Ett eksempel er:

 • Årsforbruk med 16.000 kilowattimer (kWh), som er gjennomsnittet for en norsk husholdning. Det er fordelt over årets måneder med en typisk profil.
 • Faktisk spotpris for desember.
 • Fremtidspriser for januar-mars slik de er brukt i regjeringens forslag til Stortinget om strømstøtte.
 • Da øker strømregningen desember 2021-mars 2022 i utgangspunktet med 8700 kroner inklusive moms, regnet før nettleie og andre avgifter.

Økningen er regnet i forhold til normalvinteren 2018/19. Hele 2020 var et historisk avvik med svært lave priser.

Men dette er før Stortingets strømstøtteordning.

Etter støtte: 3600 kr mer

Stortingets støtteordning i desember-mars vil med disse forutsetningene gi drøyt 4600 kroner i alt, inklusive momsen. Det betyr at den dekker over halvparten av den økte strømregningen.

I tillegg kommer sterkt nedsatt elavgift de tre første månedene i 2022. For gjennomsnittsforbruket blir den i disse månedene rundt 500 kroner lavere enn vinteren 2018/2019, inklusive moms på avgiften.

I eksempelet øker derfor regningen med 3600 kroner for vinteren, eller 900 kroner i gjennomsnitt pr. måned for desember-mars. Moms og elavgift er inkludert. Statens strømstøtte og kutt i elavgiften dekker 60 prosent av den økte strømregningen.

Årets nettleie er upåvirket av årets kraftpriser.

Les også

LO-topp truer med økte lønnskrav hvis ikke Støre gir mer i strømstøtte

Les også

Eide: Russland viktig årsak til europeisk energikrise

Stor variasjon

Men strømforbruket varierer mye rundt dette gjennomsnittet. De som bor i eneboliger bruker typisk 60 prosent mer strøm enn i eksempelet. De som bor i blokkleiligheter bruker typisk 30 prosent mindre.

Dermed kan regningen i gjennomsnitt øke med drøyt 1400 kroner i gjennomsnitt pr. måned i desember-mars for en typisk enebolig. For en leilighet blir det tilsvarende drøyt 600 kroner i måneden. Dette er inklusive moms og elavgift, men før nettleie.

Les også

Rapport: Vindkraft senket strømregningen med tusenlapper i fjor

Les på E24+

Derfor blir strømregningen din lavere for januar enn for desember

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strøm
 2. Strømpriser

Flere artikler

 1. Mild februar gir mild strømregning

 2. Slik blir Støres strømstøtte: Du får 15-30 prosent rabatt

 3. Økt statsstøtte til strømkunder: Rabatten kan øke fra 20 til 23 prosent

 4. Betalt innhold

  Sjekk ut hvilken strømstøtte du får for januar alt nå

 5. Betalt innhold

  Alle vil gi nødhjelp mot dyr strøm. Her er politikernes meny.