Knusende kritikk fra Finanstilsynet: – DNB Eiendom har brutt loven

Finanstilsynet retter knusende kritikk mot DNB Eiendom etter E24s avsløringer om et boligsalg på Hell utenfor Trondheim i sommer. Finanstilsynet konkluderer med at ansvarlig megler har brutt opplysningsplikten i eiendomsmeglingsloven.

HEMMELIGHOLDT RAPPORT: Tilstandsrapporten til høyre ble hemmeligholdt. Bare rapporten til venstre ble gitt boligkjøperen og andre interessenter.
  • Geir Røed
Publisert: Publisert:

Finanstilsynet innledet i august granskning av DNB Eiendom etter at E24 i juni avslørte at Norges største eiendomsmeglerforetak hemmeligholdt en takstmannsrapport som dokumenterte mange feil og mangler ved boligen på Hell i Stjørdal kommune.

Nå har Finanstilsynet konkludert:

– DNB Eiendom har brutt eiendomsmeglingsloven om opplysningsplikt, sier Finanstilsynets seksjonssjef Anne-Kari Tuv til E24.

I sin sluttrapport understreker hun at hemmeligholdet av rapporten var i strid med god meglerskikk.

Les også: DNB droppet kritisk rapport – må heve boligkjøp

Fikk hevet kjøpet

Den store laftede tømmervillaen på Hell i Trøndelag ble solgt over prisantydning til 6,3 millioner kroner etter at hverken kjøper eller andre interessenter fikk vite om tilstandsrapporten med dokumentasjonen på manglene og feilene.

Denne rapporten ble utarbeidet av den erfarne takstmannen Roar Sagen, og avdekket totalt 22 alvorlige forhold på eiendommen.

DNB Eiendom og selgeren av boligen fikk i stedet en annen takstmann, Rune Hansen, til å utarbeide en ny tilstandsrapport, til tross for at Rune Hansen selv opplyste at han har liten kompetanse på laftede boliger.

TØMMERVILLA: Salget av denne laftede boligen på Hell utenfor Trondheim har fått etterspill i Finanstilsynet.

Den nye rapporten omtalte bare én av de 22 påpekte feilene og manglene, og kun denne rapporten ble lagt frem ved salget.

Da kjøperen av boligen gjennom E24s oppslag ble kjent med hemmeligholdelsen av den første tilstandsrapporten, krevde han kjøpet hevet. Kort tid etterpå, midt i fellesferien, godtok boligselgerforsikringsselskapet Norwegian Claims Link å heve kjøpet like før planlagt overtakelse.

Les også

Holdt tilbake opplysninger: Finanstilsynet gransker DNB

– Også selger er rammet

I sin redegjørelse til Finanstilsynet tar DNB Eiendom sterk selvkritikk.

– Det var en feilvurdering av ansvarlig megler å ikke informere i salgsoppgaven at det forelå to forskjellige tilstandsrapporter, skriver DNB – som selv konkluderer med at dette strider mot god meglerskikk.

Finanstilsynet skriver i sin sluttrapport at de støtter dette synet, spesielt siden den første tilstandsrapporten omtalte mange svakheter og mangler ved boligen.

Tilsynet konkluderer med at ikke bare kjøperen, men også selgeren, er rammet av DNB Eiendoms handlinger.

Les også: (+) Denne meglersjefen får ikke bonus - det er han glad for

– DNB Eiendom har tilsidesatt sine omsorgsplikter overfor både kjøper og selger. Som følge av meglers opplysningssvikt har selger i unødig grad risikert å havne i mangelsansvar, skriver Finanstilsynet.

Eiendom Norge enig

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge er enig i Finanstilsynets konklusjoner.

– Kritikken fra Finanstilsynet er sterk, men ikke overraskende. Det er særdeles viktig at
eiendomsmeglerne fremskaffer all informasjon for kjøperne. Det er fundamentet i den tilliten forbrukerne skal ha til oss, sier Dreyer til E24.

FINN-ANNONSEN: Slik ble boligen omtalt på Finn, uten informasjon om alle de påviste feilene og manglene i den første tilstandsrapporten.

Forbrukerrådets direktør Randi Flesland har vært knallhard i sin kritikk av DNB Eiendom i denne saken.

– DNB fører boligkjøperne bak lyset, har Flesland blant annet uttalt.

Hun er nå svært glad for Finanstilsynets konklusjon.

– Jeg forventer at DNB Eiendom nå følger opp saken internt med opplæring, oppfølging og innstramming av egne rutiner, sier Flesland til E24.

Tar ikke stilling til kjæreste-forhold

E24 avslørte også at den unge eiendomsmeglerfullmektigen er sønn av boligselgerens kjæreste.

Finanstilsynet har også vurdert dette forholdet, men vil ikke ta stilling til om DNB med det har brutt opplysningsplikten overfor kjøper og andre interessenter.

– Forholdet gjør ikke at det var i strid med eiendomsmeglingsloven å ta på seg oppdraget. Men siden det er uklart hvor nær relasjonen mellom boligselger og fullmektigens mor har vært, vil Finanstilsynet ikke ta stilling til om det er brudd på opplysningsplikten i eiendomsmeglingsloven, heter det i Finanstilsynets sluttrapport.

Les også

Eiendomsmegler felt: Varslet kommunen anonymt om kjøperens terrasse

Varslet etterspill

DNB Eiendom hevdet først at de ikke hadde gjort noe galt i forbindelse med boligsalget.

«Vi ser naturligvis svært alvorlig på at slike udokumenterte påstander (ord mot ord) fremstettes. Dette kan bidra til å sverte både meglers navn og DNBs omdømme, og hvis denne saken skulle bli publisert, bør takstmann være klar over at saken kan få etterspill,» skrev kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i en epost til E24.

Han anbefalte samtidig E24 å ikke omtale saken.

Senere snudde DNB Eiendom, og nå sier administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom at meglerforetaket allerede har tatt en gjennomgang og presisert rutinene overfor alle ansatte.

– Det viktigste er å sørge for at slikt ikke skjer igjen, sier Buraas til E24.

Finanstilsynet mener det ikke er grunnlag for å trekke tilbake ansvarlig meglers tillatelse til å drive eiendomsmegling. Buraas sier hverken ansvarlig megler eller den unge eiendomsmeglerfullmektigen som sto for salget, får interne reaksjoner.

– Nei, vi mener det ikke er grunnlag for ytterligere konsekvenser mot de to.

Les også

DNB: – Dette skal ikke skje igjen – vi har lært

Les også

– DNB fører boligkjøperne bak lyset

Les også

DNB-megler droppet kritisk boligrapport

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Holdt tilbake opplysninger: Finanstilsynet gransker DNB

  2. DNB: – Dette skal ikke skje igjen – vi har lært

  3. BN Bolig selger boliger med nesten bare fullmektiger og traineer

  4. DNB-megler skjulte boligrapport om utgiftsbombe

  5. Boligkunde føler seg lurt: Bare den «snille» rapporten lå i salgsoppgaven