Sørenga-beboere etterlyser mer politi: – Texas om natten

Bråk, nakenbading, sprøytespisser og offentlig urinering. Når klokken har passert 23.00 har ett av Norges dyreste nabolag vært uten vakthold, men nå blir det slutt på festlighetene.

30. MAI 2018: Oslo-folket strømmer til populære Sørenga i varmen. De fleste beboerne i sameiene er glade over at attraktiviteten til bydelen har økt, men får forstyrret nattesøvnen av festlige besøkende om natten.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Det eksklusive boligområdet på Sørenga har noen av de dyreste leilighetene i landet fra 90.000 kroner per kvadratmeter.

Nå har det blitt så folkelig at opp mot 30.000 mennesker strømmer til Sørenga daglig for å ta en avkjølende dukkert i Oslo-fjorden, eller nyte et måltid i solveggen.

Styreleder Kevin Wright i Sørenga Sameiet 7, som ligger ytterst på Sørenga, forteller at godværsdagene i mai kom som julaften på kjerringa, og at hverken vakthold eller toalettfasiliteter er dimensjonert for pågangen fra besøkende.

– Det er vakthold til klokken 23.00 på kvelden, så blir det Texas om natten. Det bør være synlig politi og vakthold hele natten. Og vektere bør få myndighet til å bortvise folk på offentlige plasser. Når vektere kontakter politiet for å få bistand, har ikke politiet kapasitet. Så det er på stedet hvil, sier han til E24 om situasjonen.

Les også

LO-topp får sponset leilighet i et av Oslos dyreste strøk

– Ikke Kristiania i Danmark

Skrik og skrål, musikk, alkohol, rusmidler og urinering etter eget forgodtbefinnende, er situasjonen på nattestid, ifølge Wright.

– Jeg bor helt ytterst. Ingen har mer bråk enn oss. Vi elsker jo livet, latteren og showet. Når det er mørkt, ser vi ikke hva som foregår. Det er ikke så hyggelig. Dette er ikke fristed - det er ikke Kristiania i Danmark, sier Wright.

Han er særlig bekymret over rekrutteringen av ungdom og rusen som florerer.

– Det som skjer etter klokken elleve er ikke bra for hverken Sørenga, Oslo eller ungdommen, sier Wright.

Aftenposten har tidligere omtalt at påstander om støy, urinering og brukte sprøytespisser diskuteres i beboernes interne Facebook-gruppe.

POPULÆR BADEPLASS: Rekordvarmen i hovedstaden gjorde sitt til at sjøbadet på Sørenga var godt besøkt, blant annet dagen bildet ble tatt, 30. mai 2018.

– Vi vet hva vi har kjøpt

Forrige helg bikket gradestokken hete 25 grader igjen, og det ble nok en helg med leven fra bryggen for beboerne.

– Det har vært ordentlig Texas med mailene som kommer inn til styret i helgen. Det er mye alkohol, nattbading, nakenbading, selv om det ikke er lov å drikke offentlig. Det er litt fortærende når næringslivet med uteservering må stenge 00.30, så kan det være fritt frem for å ta med alkohol og andre rusmidler for å kose seg uforstyrret, sier Wright.

– Vi vet hva vi har kjøpt og hvor vi bor, men vi kan ikke ha slike tilstander på soldagene.

– Hva tenker du om interessen for Sørenga når det er stor pågang med folk og støy?

– Jeg er ikke bekymret, men jeg vet ikke med de andre. Det er et populært sted. Jeg tenker at i løpet av ett år er at det kanskje er 20 til 25 dager med unntakstilstand.

– Alt hadde vært løst med mer toaletter, vakthold og mer synlig politi, understreker Wright.

Les også

Norges dyreste: 210.000 per kvadratmeter – og det er ikke på Tjuvholmen

Oslo-politiet: – Følger naturlig

Seksjonsleder for patruljeseksjonen ved enhet sentrum i Oslo Politidistrikt, Robert Thorsen, forteller at Sørenga-problematikken ikke er større enn andre steder i byen.

– Dette er ikke noe nytt i Oslo sånn sett. Med tidlig sommer og badefasiliteter, følger det naturlig. Fra politiets side får vi inn en mengde klager, og det er flere klagesteder å respondere på, sier Thorsen, og lister opp Sofienbergparken, Vaterlandsparken og områder på Grünerløkka som andre eksempler.

– Jeg forstår at det kan by på problemer for beboerne som bor tett på et populært friområde. Politiet responderer på alt av innringninger, og vil alltid forsøke å følge opp steder med kriminalitet og ordensforstyrrelser med uniformert og sivilt mannskap, primært for å forebygge.

Hittil i år er det blitt registrert 93 saker tilknyttet Sørenga. Vektere kan bortvise uvedkommende på privat område ved leilighetene, men på offentlige plasser som sjøbadet kan vektere kun oppfordre folk til å forlate området.

– På offentlig grunn må politiet ta en vurdering av om folk ikke skal være der for en periode, sier Thorsen.

– Har politiet indikasjoner på at det er blitt dannet et rusmiljø på Sørenga?

– Nei, men vi har fått rapporter om at det brukes narkotika også der, som flere andre områder i byen, sier Thorsen.

MER ROLIG FØR: Da bildet ble tatt i august 2016 var det ennå få som frekventerte Sørengkaia promenade jevnlig på godværsdagene.

Oslo kommune blar opp 6,1 millioner

Et høyt antall besøkende til at gangbroen fra Bispeviken til Sørenga er ute av drift, og at meldinger om urinering, manglende vakthold, brukte sprøytespisser og parkeringskaos er tidligere blitt omtalt av Aftenposten. I tillegg er handikap-badeplassen gjengrodd.

Oslo Kommune har vedtatt å bevilge 6,1 millioner kroner for å få orden på fasilitetene, og styrke renholdet og vaktholdet.

Avdelingsdirektør for Byrom og grønt i Bymiljøetaten, Helene G. Berger.

– Det vil nå være to vektere daglig og fire vektere i helgene. Disse vil patruljere Sørenga sjøbad både på dagen, kvelden og natten. Det skal også settes opp skilt med forbud mot alkohol og grilling, samt skilt som krever ro og slutt på bading etter klokken 22.00. Vekterne skal være med på å opprettholde dette, sier avdelingsdirektør for Byrom og grønt i Bymiljøetaten, Helene G. Berger, til E24.

– Politiet sier at Oslo kommune kan fatte vedtak for å bedre situasjonen. Kan det bli aktuelt å stenge badeplassen om natten for eksempel? Er det trygt å ha badeplassen åpen om natten når fulle ungdommer bader og ruser seg?

– I tillegg til det som er nevnt, vil Bymiljøetaten foreta en risikovurdering, hvor vi blant annet vil se på om det er aktuelt å stenge sjøbadet på natten. Foreløpig har det ikke vært vurdert som nødvendig. Generelt har folk et ansvar for å overholde lover og regler på offentlig sted.

Les også

13.000 nye bruktboliger i markedet siden 17. mai: – Nå er det mer enn nok til alle

– Helt stille vil det ikke være

Det kan bli dyrt å legge nachspielet til Sørenga. Å drikke medbrakt alkohol offentlig kan gi bøter på 2.000 kroner, og skaper man et leven om natten kan politiet gi forelegg på mellom 8.000 og 13.000 kroner.

– Det finnes et ris bak speilet, sier Thorsen i Oslo-politiet.

– Håndheves drikkeforbudet?

– Det håndheves innenfor det man har kapasitet til.

– Har folk for høye forventninger til hva politiet har ressurser til?

– Jeg vet ikke om det er høye forventninger. Men vi har nok å gjøre, og det er en prioritering hele tiden hva vi skal gjøre først. Det er det samme som slår inn overalt. Hvis du bor på Aker Brygge og har leilighet rett overfor et utsted, vil de fleste skjønne at det er folk der i åpningstiden. Helt stille vil det ikke være, sier Thorsen.

Les også

Her har prisene steget mest det siste året

Les også

– Fortsetter det i dette tempoet, kommer bekymringene

Les også

Boligprisene i Norge steg med 1 prosent i mai

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo
  2. Politiet
  3. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Nå åpnes ølkranene i Oslo om natten

  2. Frykter enda mer smitte - vil slå ned på drikking i parkene

  3. Private helseaktører forbereder seg på testrush i juli: Ansetter flere hundre

  4. Coronaviruset har gjort tusenvis arbeidsledige - i Flåm mistet bygda livsgrunnlaget over natten

  5. – DNB fører boligkjøperne bak lyset