Derfor satser nordmenn på høyrentefond

Selskapsobligasjoner kan være en god løsning for småsparerne, mener økonom.

- GODT PRODUKT: Spare- og investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet forklarer fremveksten av «high yield-fond».
 • Anders Park Framstad
Publisert:

- Jeg ser på dette som en mulighet for småsparerne, sier spare- og investeringsøkonom Karl Oscar Strøm hos Nordnet til Dine Penger.

Verdipapirfondenes forening slapp tirsdag sin statistikk for 2013, som viser at såkalte «high yield-fond» - selskapsobligasjonsfond - var den kategorien der nordmenn plasserte mest penger i fjor.

Norske personkunder solgte seg ut av aksjefond i 2013

Strøm mener at det er flere årsaker til dette. Først og fremst har markedet for selskapsobligasjoner fått en oppsving som følge av strengere kapitalkravtil de tradisjonelle finansinstitusjonene.

- Det var ikke mange av denne typen fond tidligere, det var mest for institusjonelle investorer. Men vi har sett fremvekst av flere norske «high yield-fond», og det er en funksjon av at bankene har skrudd igjen kranen, sier Strøm.

Sprer risikoen

Investeringer i høyrentefondene innbærer mer risiko enn tradisjonell banksparing, men også vesentlig høyere potensiell avkastning. Fondene sitter på obligasjoner i selskaper med lavere kredittrangering enn de aller største.

Strøm mener likevel at det ikke er grunn til å miste nattesøvnen.

- Det er sjelden at obligasjonene blir null verdt. Kreditorene står gjerne i første rekke dersom et selskap går overende, sier han.

Les på DP+:Beste aksjefond i 2013: DNB Nordic Technology

- Enkelte av selskapene i en portefølje vil over tid gå konkurs, men disse fondene styres av profesjonelle. Dessuten er risikoen spredd over mange lån i mange bransjer.

Enkelte av fondene har større eksponering mot utenlandsk valuta enn andre, og avkastningen vil dermed svinge i takt med kronekursen.

- Dette er et godt produkt for dem som ikke skal ha ut pengene i morgen, men som skal sette ting til renteforvaltning, mener Nordnet-økonomen.

Tror på renteoppgang

Tirsdag jekket Det internasjonale pengefondet (IMF) opp sitt anslag for verdensøkonomien fra 3,6 til 3,7 prosent. Dersom det går bedre med verdensøkonomien, kan dette være godt nytt for høyrenteinvestorene.

- I det norske rentemarkedet kan den neste bevegelsen være ned. Men man ser tiltagende vekst i vesten, og når veksten i verden skyter fart vil som regel rentene tikke oppover etter hvert, sier Strøm.

Fordi selskapsobligasjonene gjerne er knyttet opp mot referanserentene, vil dette kunne komme investorene til gode.

- Nå skal ikke jeg spå noen snarlig renteoppgang, men det er hyggelig at veksten i verden stiger, og da vil rentene historisk sett følge med. Det er klart at noen av de tradisjonelle obligasjonsfondene med eksponering mot kommune og stat da blir mindre gunstige å eie.

Maner til forsiktighet

Investorer som flytter pengene sine fra sikrere rentefond til rentefond med høyere risiko er en global trend.

Dette forteller redaktør og forvalter Thomas Furuseth i Morningstar.

- Utfordringen for investorer er at rentenivået i de modne markedene er svært lavt, og lav risiko betyr lav avkastning, sier han til E24.

Ifølge Furuseth endret sentimentet seg i midten av fjoråret, da de lange rentene steg som følge av varsler om nedtrapping av støttetiltak fra den amerikanske sentralbanken.

Fordi nordmenn flest har mest penger i bank, er ikke forvalteren bekymret for den økte høyrenteinteressen. Men han maner likevel til noe forsiktighet for de mer aktive investorene:

Selv om avkastningspotensialet i andre deler av rentesegmentet er lavt, kan det være gunstig å diversifisere i tilfelle markedet snur.

- Kort og godt, ha en fornuftig andel i både trygge eiendeler - i kombinasjon med aktiva med større avkastningspotensial, som aksjer eller høyrente.

Finn ditt fond

Fondskalkulator: I Dine Pengers fondskalkulator kan du finne beste aksjefond for deg. Kalkulatoren er tilgjengelig for abonnenter på DP+, og du finner den her.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Tror toppen kan være nådd for norske høyrentefond

 2. Nordnet: Interessen for aksjefond faller

 3. Betalt innhold

  – Et godt alternativ til å ha pengene i banken

 4. Tredoblet fondssparingen på ett år:
  – Pengene strømmer inn i fond

 5. Investeringsøkonom: - Har ikke sett slik markedsoppførsel på lenge