Våre bolig-krav endrer seg med årstidene: Balkong-bonanza i boligmarkedet

Om høsten var det peis, nå er det balkong som gjelder. Våre boligkrav endrer seg med årstidene, avslører FINN-søketall.

UTEN SNØ: DNB-megler Marte Netland viser fram den store balkongen til en lofsleilighet på Grunerløkka i Oslo. – Om vinteren får ikke folk sett hvor fin balkongen er, sier Netland, som påpeker at mange boligeiere med balkong venter til våren med å selge.

Foto: KARL WIG
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Balkong-sesong. – Balkongen frister meg, for jeg ser at den vil bli et trivelig oppholdssted til sommeren. Men det hadde jeg kanskje ikke tenkt like mye på om vi hadde vært i november, sier Lars Kjølen (30).

Dine Penger møter den ivrige boligjakteren på vei fra visning av en loftsleilighet på Grunerløkka i Oslo. Med en pris som kryper rett under tre millioner, tilbyr den 49 kvadratmeter boltringsplass.

PRIORITET: Boligjakter Lars Kjølen (30) vedkjenner at han ikke kan få oppfylt alle ønsker, men er klar på at balkong er et viktig kriterium i hans neste bolig.

Foto: Karl Wig

Da er ikke den gedigne balkongen medregnet.

– Man kan ikke få alt, men balkong er blant kriteriene jeg vil ha oppfylt, fastslår Kjølen, som allerede har balkong i leiligheten han selger.

– Det er mange boligeiere med balkong som ønsker å selge til våren, forteller megleren av leiligheten, Marte Netland i DNB Eiendom.

– Om vinteren får jo ikke folk sett hvor fin balkongen er!

Topper kravlisten.Dine Penger har fått tilgang til søketall fra FINN.no som avslører hvilke krav vi har i boligjakten – og hvordan kravlisten vår endrer seg avhengig av om det er høst eller vår.

Tallene viser at balkong eller terrasse tar en klar førsteplass på kravlisten året rundt, basert på hvordan vi krysser av for spesifikke fasiliteter i Finn-søkene våre.

Balkong om våren, peis om høsten. Men det er flere som synes de må ha balkong når de er på boligjakt om våren enn om høsten, viser søketallene.

I april og mai 2012 registrerte Finn.no 86.377 spesifiserte søk på boliger med balkong eller terrasse.

Om høsten er ikke balkongen lenger like viktig: I oktober og november samme år var det kun 69.690 som krysset av for balkong i søkene.

For peis er trenden motsatt: Det er flere som setter eget ildsted som krav når de søker bolig om høsten enn om våren.

Preferanser for garasje, utsikt og beliggenhet til turterreng holder seg mer stabilt på tvers av årstidene, viser Finn-tallene.

– Ulogisk svingning. – Oversikten viser at balkonginteressen er aller størst om våren. Det er kanskje ikke så rart, fordi det er mye mer aktuelt å bruke balkongen da. Noen ser kanskje for seg avslappende ettermiddager i solsteiken med grillpølser og en kald øl. Og plutselig blir balkong viktigere i mai enn i november, kommenterer Lene Kallum, informasjonssjef i Finn.

Hyn synes likevel ikke sesongvariasjonen henger helt på greip.

– Med tanke på at det å kjøpe bolig er en av de største økonomiske beslutningene vi tar, er det ikke like logisk at interessen svinger på denne måten. Hvis balkong er viktig for deg, bør det ikke spille noen rolle hvorvidt det er vår eller høst når du kjøper boligen, ressonerer Kallum.

Ekstra vårfokus. Dine Penger har snakket med meglere over hele landet som bekrefter ekstra står balkonginteresse om våren.

– Trøndere flest våkner litt mer til liv når sola titter frem, og her i Trondheim blir det et ekstra fokus på balkonger i boligmarkedet på denne tiden og frem mot sommeren, sier Eirik Jacobsen, salgssjef for Eiendomsmegler1 Midt-Norge til Dine Penger.

I regnfylte Bergen har avdelingsleder Thomas Bull Wingaard ved EiendomsMegler1 merket at balkonginteressen har startet å blomstre.

Les om apper du kan bruke for å sjekke solforholdene:Smarte apper på visning

Populært året rundt. – Det er helt klart nå at interessen for balkong er størst. Men vi merker også at folk klarer å tenke langsiktig, for etterspørselen for balkonger er høy hele året. Og leiligheter med uteplass oppnår betraktelig høyere pris, selv i denne byen hvor vi bare har noen få dager sol, sier Wingaard til Dine Penger.

Meglerne understreker at balkonger er salgsvinnere året rundt, og at de derfor ikke opplever store sesongvariasjoner tross ekstra vårløft.

– Balkong er generelt et viktig kriterium for mange, spesielt andregangsetablerere. De har gjerne bodd i sin første leilighet uten, og opplever at savnet blir stort. I seniormarkedet er det et must, og for mange et ufravikelig krav, forteller Jacobsen i Trondheim.

82.000 i prisforskjell. Hvor mye mer må man så betale for å realisere balkongdrømmen? Tall fra FINN viser at en gjennomsnittlig to-romsleilighet i Oslo uten balkong koster 1.966.838 kroner. For to-romsleiligheter med balkong er snittprisen 2.048.989 kroner, altså 82.000 mer.

Tallene er prisantydninger, og Finn fører ikke statistikk over hva leilighetene faktisk blir solgt for.

Slik starter du vårjakten når

Nå i påsken er det naturlig nok færre visninger enn ellers. Men over påske setter boligjakten igang for fullt. Du kan forberede deg godt i påsken:

 • Finn boliger du er interessert i å gå på visning på
 • Last ned prospekt og papirer
 • Les grundig igjennom. Følg advokatens tips under, og Dine Pengers sjekklister: De farlige ordene i boligprospektet
 • Husk at finansiering må være i orden

Kilde: Dine Pengers boligkjøperskole

Advokatens tips: Sjekk for feil på balkongen

Som boligkjøper på balkongjakt er det lurt å bruke tiden på visning til mer enn å kose seg i solsteiken.

Advokat Dag Are Børresen i HELP Forsikring sier boligtvister om balkonger og særlig terrasser er vanlig.

LURT Å SJEKKE: Advokat Dag Are Børresen i Help forsikring opplever stadig tvistesaker rundt balkonger. Hans første tips er å sjekke om uteplassen faktisk er oppført lovlig.

Foto: Taral Jansen

– Den klassiske feilen vi ser ved selve konstruksjonen, er at balkongen har et sluk som ikke fungerer, eller har feil helning. Det kan gjøre at alt regnet faller inn mot boligen i stedet for å gå i sluket, og gi store råteskader på boligen, sier Børresen.

Hans første tips er å sjekke at oppføringen av balkongen eller terrassen faktisk er godkjent.

– All fasadeendring er søknadspliktig. Be om skriftlig bekreftelse på at drømmeterrassen er godkjent, råder Børresen.

Et annet triks er å ha med deg en klinkekule ut på balkongen eller terrassen:

– Ved å legge kulen på gulvet kan du sjekke om gulvet heller mot sluket eller vekk fra bygningen.

Les mer:På visning - sjekk fukt og strømskader

NB: Finn.no og Dine Penger er begge eid av Schibsted. Sammen eier Dine Penger og Finn.no Penger.no.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Stor visningshelg: Nå kan du kjøpe ditt eget fengsel

 2. 2300 visninger i helgen: Se opp for visningsfellene

 3. Når du skal ut i budrunder: Slik unngår du å gi overpris for boligen

 4. Annonsørinnhold

 5. Prisene faller – nå er det kjøpers marked: De beste rådene til høstens boligjakt

 6. Boligbonanza for små leiligheter i Oslo sentrum: Ti minutters togreise gir boligkjøp til halv pris