24,3 milliarder skattekroner kommer nå

I dag får 2,9 millioner nordmenn skatteoppgjøret sitt. De som får igjen penger får 10.650 kroner i snitt.

Fyller lommebøkene: Skatteoppgjørene er nå på vei ut til 2,8 millioner nordmenn, forteller Skattedirektør Svein Kristensen.
Publisert:

I dag sender Skatteetaten ut skatteoppgjør til totalt 2.883.273 nordmenn. Det er bare lønnsmottagere og pensjonister som får oppgjøret nå.

Færre oppgjør enn tidligere. Det er omlag 2.280.000 som får penger igjen, og de kan kose seg med totalt 24,3 milliarder kroner. Det blir i snitt 10.650 kroner på hver.

– Vi sender ut noen færre oppgjør i år enn i fjor, forteller skattedirektør Svein Kristensen til Dine Penger.

Årsaken er blant annet at bare de som leverte elektronisk får oppgjør nå:

– Det skyldes først og fremst at de som leverte på papir i år får først oppgjør 7. august. Men da får vi til gjengjeld en ganske stor pulje med oppgjør, forteller skattedirektøren.

Kristensen forteller også at Skatteetaten har prioritert de som brukte leveringsfritaket, det vil si godtok tallene på selvangivelsen og ikke sendte inn levering.

I fjor fikk Dine Penger melding om at ganske mange som brukte leveringsfritak ventet på skatteoppgjøret til langt ut i oktober.

Les mer:Hvor er skatteoppgjøret mitt?

Pengene på konto fra i dag. De 2,2 millionene som får skattepenger tilbake er antagelig mest opptatt av når pengene kommer på konto.

Utbetalingen skjer fra skatteoppkreverne i kommunene. De har to uker på seg til å betale, men hvis du har oppgitt kontonummer for penger tilbake, vil de fleste betale ut pengene i dag eller i morgen.

Les også Tom Staavis kommentar:Skattepengene er dine penger!

Restskatt. Samtidig med at omtrent halve befolkningen kan kose seg med penger tilbake, er det 435.674 personer som får restskatt. De får 5,3 milliarder totalt, det vil si omtrent 12.100 kroner i snitt i restskatt.

– Så lenge folk betaler innen fristen er det forsåvidt greit at man får restskatt, sier Svein Kristensen.

Restskatten skyldes at skattekortet har hatt for lavt trekk i forhold til inntekter og fradrag. Skattedirektøren minner om at de som har endringer i fradrag, eller store endringer i lønn bør endre skattekortet.

– Eller de kan endre skattetrekket hos arbeidsgiver. Det har jeg selv gjort, det er en enkel måte å sørge for at man slipper restskatt, kommenterer Svein Kristensen.

Selv om det ikke er forbudt å få restskatt, er ikke skattedirektøren glad for at folk får restskatt:

– Vi vet at for folk flest er restskatt litt leit. Det er dumt å få en slik regning midt i ferietiden, kommenterer han til Dine Penger.

Hit går pengene: Finansminister Sigbjørn Johnsen med den nye nettsiden der du kan se hvordan skattepengene brukes. Les mer her:Nå kan du se hva skattepengene går til

For de som får skatteoppgjøret nå er første frist for betaling av restskatt er 20. august. Er regningen over 1000 kroner blir den delt i to like deler, første betaling 20. august og neste 24. september.

Spør oss i nettmøte: Har du spørsmål om skatteoppgjøret, restskatt, fradrag som er kuttet eller hvordan du klager? Spør Dine Pengers eksperter i nettmøte onsdag 26. juni kl 13.00. Legg inn spørsmål allerede nå!

Her kan du sjekke ditt skatteoppgjør!

Ikke fått oppgjøret nå, dette kan være grunnen

I tillegg til nesten en halv million næringsdrivende er det omtrent en million nordmenn til som ikke får skatteoppgjøret i dag. Her er årsakene til at du må vente:

  • Du er gift med en næringsdrivende
  • Du leverte selvangivelsen på papir
  • Selvangivelsen din er tatt ut til kontroll
  • Du hadde såpass mye opplysninger at Skatteetaten ikke ble ferdig

– Flere kan være tatt ut til kontroll av en eller annen grunn. Hvert år kontrollerer vi et rimelig utvalg av selvangivelser, forteller Skattedirektøren.

Han nevner at dette for eksempel kan være de som eier mye eiendom, særlig når de eier i flere kommuner, når man eier aksjer og verdipapirer, eller at man krever fradrag som hvor det ikke er sendt inn opplysninger fra oppgavegivere.

De som ikke fikk skatteoppgjøret i dag, får det tidligst 7. august. Etter det er det nytt skatteoppgjør hver uke frem til 16. oktober.

Les også:De ti beste tingene å bruke skattepengene på

Husk å sjekke nøye!

Skattepengene som kommer tilbake nå er ingen gave til deg. Det er rett og slett penger Staten har tatt inn for mye i første runde.

– Den største tabben du kan gjøre i juni er å si deg fornøyd med å få skattepengene inn på konto, kommenterer Joachim K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen.

Hans råd er å sjekke grundig:

– Bruk noen minutter og gå grundig gjennom skatteoppgjøret ditt. Gjorde du endringer i selvangivelsen bør du ta en utskrift og sammenligne denne med skatteoppgjøret, sier Johannessen.

Det er nemlig ikke gitt at alt stemmer i skatteoppgjøret, og dessuten har du en veldig fin mulighet til å få med deg fradrag du glemte i april.

Les mer:Slik sjekker du skatteoppgjøret

Publisert:

Her kan du lese mer om