Dette bør du gjøre før du selger

Enkle grep kan gjøre boligen langt mer attraktiv på boligmarkedet. Her er listen over hva slags oppussing som lønner seg - og hva du bør la være.

Kosmetikk. Meglere anbefaler unisont å male synlige flater før du skal selge bolig.

  • Øyvind Gustavsen
Publisert:

Gjør boligen attraktiv. Flere hundre tusen kroner kan skille en bolig som er solgt med og uten budkrig. Derfor er det viktig at boligen fremstår attraktiv for flest mulig.

Se oversikt nederst i saken.

Vi spurte tre meglere hva slags oppussing som lønner seg før man skal ut på boligmarkedet.

– Konsentrer deg om enkle og synlige overflater. Ta et strøk maling, skift punkterte vinduer, få vekk ugress og mal rekkverket. Dersom kjøpere får et dårlig inntrykk på visning, skal det mye til for å overtale dem senere, sier Fredrik Søreide, daglig leder i Krogsveen i Bergen.

Les også: Slik skiller du deg ut i bolig-«vårflommen»

Sparkle. Ja, det lønner seg å sparkle ujevnheter i veggen.

Han mener de første sekundene på visning er avgjørende.

– Fra kunden parkerer bilen eller stiger inn i gangen, bruker han kanskje 20–30 sekunder på å bestemme seg for om boligen kan være aktuell, sier han.

Ifølge Søreide kan det lønne seg å bruke 30.000–40.000 på oppussing dersom man skal selge en bolig til tre millioner kroner.

– Den utgiftsposten tilsvarer kanskje bare et eller to bud. Dersom standarden på boligen gjør at du får med en ekstra budgiver, kan det fort utgjøre hundre eller to hundre tusen kroner ekstra, sier han.

Les også:Denne byen har størst boligpris-hopp

Bad er dyrt. Kjøkkenet og badet bør du la være nokså urørt.

JA, du bør male/legge nye karmer og lister.

– Å totalrenovere bad og kjøkkenet er dyrt og risikabelt. Det er ikke sikkert at du får igjen investeringen i dette ved salg, sier Tony Alexander Johansen, fagansvarlig i Aktiv Eiendomsmegling på CC Vest.

På tross av byggetekniske detaljer, handler mye av boligsalget om følelser, ifølge Jøran Flakk, daglig leder i DNB Eiendom i Kristiansand.

Ta synlige flater. – Folk er veldig følelsesmessige i sin boligjakt og ikke så gode til å sjekke bygningstekniske forhold. Derfor er det viktig å skape en god atmosfære under visningen. Bak boller og tenn stearinlys! Det dummeste du kan gjøre er å stole på din egen smak og velge kreative farger og fliser. Du vil ofte oppleve at boligens nye eiere skifter dette ut likevel, sier han.

Basert på 18 års meglerfaring anbefaler han følgende:

– Konsentrer deg om kosmetisk oppussing. Gjør det som koster mer tid og krefter enn penger. Jeg anbefaler folk å holde seg under 100.000 kroner totalt.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Interaktive annonseløsninger på full fart inn: Slik skiller du deg ut i bolig-«vårflommen»

  2. Populære oppussingsobjekter: – Nordmenn er født med ski på beina og hammer i hånda

  3. Slik foregår boligsalget - egentlig

  4. Annonsørinnhold

  5. Kuppet oppussingsobjekt én million over prisantydning

  6. Skal du på visning? Dette må du huske å sjekke