Bruk kvinnedagen til å sikre det økonomiske samlivet: Sjekk om du bør gifte deg

Å leve i et samboerskap uten kontrakt kan være en økonomisk felle. – Mange lever i en villfarelse om at de er bedre stilt enn de faktisk er, sier jusekspert.

DIN FOR EVIG? Fortsatt er det store forskjeller mellom å leve i samboerskap kontra et ekteskap. Spesielt dersom du og din utkårede skiller lag.
 • Maria Lekve
Publisert:

Fornuft og følelser. – For mange er det å gifte seg en romantisk vurdering, for meg er dette jus, sier Birgitte Schjøtt Christensen, som er advokat i HELP forsikring.

Ifølge henne er det fortsatt store forskjeller mellom det å leve i et samboerskap versus det å gifte seg.

– Mange lever i en villfarelse om at de er bedre stilt enn de faktisk er, sier Schjøtt Christensen.

Les kommentaren: Kvinner, våkne opp fra tornerosesøvnen

Gift deg for svingende! Advokaten pleier å si følgende til dem som kommer og spør om de bør gifte seg:

MANGE NAIVE: – Mange er naive i sin tro på at samlivet varer, men halvparten tar jo feil, minner advokat Birgitte Schjøtt Christensen i Help forsikring om.

– Du har et par. Den ene er en sparegris og tjener bra. Den andre et drog som ligger på sofaen og bare ødsler. Til droget vil jeg si; gift deg for svingende! Til den andre vil jeg si; forbli samboer.

Hun forklarer at når ekteskapet opphører må det som er opptjent likedeles. Ved oppløsning av ugift samliv, beholder partene sitt uten å dele.

NB! Det fins unntak fra likedelingsprinsippet. Les mer omskjevdelingsprinsippet i denne artikkelen.

LES OGSÅ: Derfor er Lotto best for samboere

Må være bevisst. Schjøtt Christensen er opptatt av at alle har et bevisst forhold til hvordan samboerskap versus ekteskap påvirkers ens økonomiske stilling om forholdet tar slutt.

– Du må gjerne forbli samboer, men da bør partene opprette en samboerkontrakt. Man har stor frihet innenfor en kontrakt til å avtale ordninger seg i mellom, forklarer advokaten.

– Mange er naive i sin tro på at samlivet varer, men halvparten tar jo feil. Sørg for å sikre deg gjennom en samboerkontrakt når det er godvær, som skal tåle gråvær. Alle samliv tar slutt en dag - enten ved samlivbrudd eller dødsfall, sier hun.

Hun påpeker at det også er viktig å skrive et testament. Det er bare samboere med felles barn som har rett til arv dersom partneren går bort, og da kun med 4 G.

LES OGSÅ: Krever egen lov for samboere

Felles båt. Andreas Poulsson som er advokat i Codex Advokat forklarer at fordelen med ekteskap er den økonomiske tryggheten det sikrer:

– Dersom man gifter seg trenger man ikke tenke på om det er lurt å gå hjemme med felles barn, fremfor å tjene egne penger. Det blir en sterkere forankret fellestankegang der man seiler i samme båt, sier Poulsson.

Ifølge han er ekteskapet en klar fordel for den «svakeste part».

– Dersom man hopper inn i et samboerskap, uten å reflektere over hvilke verdier man opparbeider seg eller har krav på, kan man fort havne i en vanskelig situasjon ved et eventuelt brudd, sier han.

Dersom man likevel velger å leve i samboerskap, stiller det større krav til å inngå en ordentlig avtale eller kontrakt.

Last ned mal for samboerkontrakt:Samboerkontrakt sikrer samlivet

Ekteskap eller samboerskap:

Nettmøte: I anledning kvinnedagen arrangerer Dine Penger nettmøte med tema Kvinner og økonomi. Dine Pengers eksperter Anne Lise Stranden, Tone Iren Sørheim, Ida Aamodt-Hansen og Maria Lekve svarer på dine spørsmål. Legg inn spørsmål her

– Dersom den ene part har en sparekonto der den plasserer månedlige beløp, vil den andre part har krav på halvparten av sparebeløpet ved en eventuell skilsmisse. Dersom man ikke er gift, har man i utgangspunktet ikke krav på noe som tilhører den andre.

– Det samme gjelder en bil som er kjøpt og betalt av den enes lønnsmidler under samlivet. Er eieren gift, må vedkommende dele nettoverdien med ektefellen ved skilsmisse. Er eieren samboer, tar vedkommende bilen med seg udelt ut av samlivet.

Noen tommelfingerregler:

 • Sørg for at det du eier er registrert på deg (grunnbok, motorvognregister, eierskap til bankkonto).
 • Ikke betal ned på den andres gjeld, da sparer du i realiteten for den andre

Sjekk om du bør gifte deg eller sikre samboerskapet

Hvis du er i en av disse gruppene bør du gifte deg eller sikre samboerskapet med kontrakt og gjensidig testament. Link til mal for samboerkontrakt finner du i boksen under.

 • Dere har felles barn
 • Dere eier boligen felles
 • Dere eier dyre gjenstander felles
 • Den ene eier boligen, men den andre betaler på boliglånet
 • Den ene (eller begge) er selvstendig næringsdrivende

Kilde: Birgitte Schjøtt Christensen og Dine Penger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Samboere likere ektepar etter forslaget til statsbudsjett: Fortsatt arvefelle for samboere

 2. Ekspertenes 10 viktige råd: Samboere: Slik kjøper dere bolig sammen

 3. Hvordan bør vi føre opp hunden i samboeravtalen?

 4. Slik bør samboere dele utgiftene

 5. Sikre samlivet og spar avgift: Slik kjøper du deg inn i samboerens bolig