Fire av fem blåser i kontrakt: Slik kan ferske samboere sikre seg

Har du flytteplaner med kjæresten til høsten? Sørg for å ha alt på stell nå – og unngå konflikter senere.

ET TIPS: Flytter den ene inn til den andre som leier en bolig, må dere bli enige om hvem som skal stå i leiekontrakten - og skriv samboerkontrakt.
  • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

Ferske samboere? Om en drøy måned er en av årets mest hektiske måneder i boligmarkedet i gang. All bolighistorikk tilsier at månedene etter de store feriene – januar og august – er de største flyttemånedene.

August er for mange studiestart, og tid for å starte i første jobb etter endte studier. Flere tusen unge tar også steget med å bli samboere.

Første bud til alle samboere er: Skriv samboerkontrakt!

Bare ett av fem par har skrevet samboerkontrakt, ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

Dette bekrefter tidligere undersøkelser som Dine Penger har gjort, der fordelingen var den samme.

Den nyeste statistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at det er hele 300.000 samboerpar i Norge.

DP+:Slik fyller dere ut samboeravtalen

Innflytting klargjort. Når dere har blitt samboere, er det på tide å sette opp regler og klargjøre hvordan dere blant annet skal dele på utgiftene.

Kjøpe leilighet sammen? – Husk da at låneforholdet bør følge eierforholdet. Blir en for eksempel ansvarlig for 40 prosent av boliglånet er det naturlig at den eier av boligen for 40 prosent av boligens verdi, sier Maria Setsaas.

– Start med å lage et budsjett. På den måten får dere en god oversikt over hverandres inntekter og utgifter hver måned.

Hvilke utgifter har dere felles og hvor mye klarer dere å spare må klargjøres, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas hos Danske Bank.

Hun råder samboere til å overføre et fast beløp hver måned til en fellesregningskonto for å betale de faste utgiftene, som for eksempel boliglån, husleie, strøm og forsikringer.

– Dere bør sette av minimum en månedsinntekt på en konto for å dekke uforutsette utgifter som for eksempel verkstedsregning på bilen eller kjøp av ny vaskemaskin, sier Setsaas.

Samboeravtalen bør oppdateres. – Få ned på papiret hvem som eier hva, og avklar hvordan fordelingen blir ved et brudd. Samboeravtalen bør også oppdateres en gang i året, råder forbrukerøkonom hos DNB Silje Sandmæl.

Les også:Slik bør samboere dele utgiftene

Tenk over pengebruken. Selv om dere har blitt samboere ses dere fortsatt på som to økonomiske individer.

– Verdiene du tar med deg inn og verdiene du skaffer i samboerskapet kan du ta med deg ut.

Penger du sparer og bruker er dine. Det er derfor viktig å tenke på hva pengene dine går til, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl hos DNB.

Hun er også kjent som programleder i Luksusfellen.

For mange er økonomi et emne som både er tabu og som man frykter vil kunne legge en demper på romantikken. Men lages ikke klare kjøreregler, er det akkurat det som ofte blir resultatet.

Kjøpe deg inn? For mange samboere er en løsning, at den ene flytter ut fra sin leie-leilighet og at man flytter inn til den som eier.

Dersom du kjøper deg inn i samboerens leilighet, bør du tinglyse skjøte på din eierandel. Først da blir du registrert som formell eier av din andel. Hvis ikke kan du miste andelen din til din samboers kreditorer.

– Det beste er vanligvis å eie lik andel av boligen og betale likt ned på lånet. Skyter dere inn ulik egenkapital, er det flere måter å gjøre det på. Ett alternativ er at dere eier ulik andel i boligen, men da bør eierandelen være lik gjeldsandelen, sier Sandmæl.

Hun opplyser videre om muligheten for dere å ha et privat lån.

– Dette bør formalisere i en låneavtale, og i tillegg skrives inn i en samboerkontrakt. Du kan enten nedbetale lånet med renter løpende, eller det kan etterbetales ved et salg eller et brudd. Fastsett beløp og renter i forkant, råder Sandmæl.

Les også:Slik kjøper du deg inn i samboerens bolig

Dette bør med i en samboeravtale

• Eierandel i bolig og fritidseiendom, verdigjenstander og arv. Nye ting som anskaffes, verdiutvikling for eiendom, påkostning og så videre bør tas med.

• Det er viktig å avklare hvem som er ansvarlig for hvor stor del av boliggjelden og annen gjeld.

• Få på plass og klargjør sparing og forsikringer: Hvem eier hva, og hvem er ansvarlig for å opprettholde forsikringer? Hvem er ansvarlig for utgifter og gjeld?

• Er du hjemmeværende eller jobber redusert, bør du sørge for å få kompensasjon. Dette er ting som bør inn i samboerkontrakten. Husk at du blir liggende etter når det gjelder pensjonsopptjening.

• Sett opp klare regler for fremgangsmåten ved et skifte. Skal en av partene kunne sitte i uskiftet bo? Hvordan skal takst innhentes ved et salg?

Kilde: DNB

Les også:Samboeravtale sikrer samlivet

Flere papiroppgaver. Når dere først har skrevet testament anbefaler Dine Penger at dere skriver testament. Det for å sikre den ene parten bedre om samboeren skulle falle fra, ettersom samboere er svakere stilt juridisk enn ektepar.

– Uten felles barn har samboere ingen arverett. Med testament kan du testamentere bort alt hvis dere ikke har eller venter barn, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl hos DNB.

Har dere felles barn, har du kun en begrenset arverett på 328.488 kroner (4G).

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Husk den viktige samboerkontrakten: Slik kjøper du bolig sammen med kjæresten

  2. Ekspertenes 10 viktige råd: Samboere: Slik kjøper dere bolig sammen

  3. Slik bør samboere dele utgiftene

  4. Maren styrte unna fellene: Pengefellene du kan gå i som samboer

  5. Du kan ikke leve på luft og kjærlighet: – Samboeravtale må bli romantisk!