Krona svekket seg kraftig mot euroen: - Tror ikke dette får feriebudsjettet til folk flest til å sprekke

Krona svekket seg kraftig mot euroen kort tid etter rentemøtet torsdag. Det kan bety en noe dyrere sommerferie i Europa for nordmenn.

Litt dyrere: En krone som svekker seg mot euroen betyr en noe dyrere ferie for nordmenn som tenker seg til Europa.

Foto: Andrey Omelyanchuk / Colourbox
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert: Publisert:

Dyrere Europa-ferie? Kort tid etter at sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank offentliggjorde ny rentebeslutning klokka 10 torsdag svekket den norske krona seg kraftig målt mot euro.

På mikrosekunder gikk en euro fra å koste 8,17 kroner til å koste 8,29 kroner. En svakere krone kan bety en noe dyrere ferie for nordmenn som har planer om å nyte sommeren et sted i Europa.

Les også: Åpner for rentekutt

- Sprekker ikke budsjettet. Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB mener årsaken til den svekkede kronen er en blanding av at en renteøkning er enda litt lenger unna enn man hadde sett for seg, og at vi går inn i en periode hvor likviditeten på kronen er ganske lav.

- Merker ikke stort: Magne Østnor, analytiker hos DNB Markets, tror ikke nordmenns feriebudsjett vil sprekke på grunn av en svakere norsk krone.

Foto: DNB

- Kronen har vært ganske sideveis den siste perioden, så her er det nok en blanding av dette som påvirker. I går lå vi på mellom 8.13 og 8.14. Vår prognose for månedene fremover er på 8.20. jeg tror det er et fornuftig nivå å se for seg at den vil ligge på gjennom sommeren, sier han.

Østnor påpeker at det ligger en del roboter eller maskiner som handler utfra overskriftene på store økonominettsteder som Bloomberg og Reuters, noe som ofte gjør at bevegelsene blir ekstra kraftige etter en slik melding som den fra dagens rentemøte.

Han mener det er rom for at kronen kan styrke seg mellom en halv til en prosent igjen, og mener det ikke er noen grunn for ferieklare nordmenn å hverken skynde seg med eller utsette å kjøpe euro.

- Det er nok ikke veldig mye rom på nedsiden, i alle fall ikke i løpet av sommerferien. Mange veksler på Gardermoen, og ferien er jo allerede planlagt for veldig mange. Jeg tror ikke dette får feriebudsjettet til folk flest til å sprekke. Det handler nok mer om hva man velger å bruke pengene på, sier Østnor.

Les også: - Boliglånet ditt kan bli enda billigere

Bedringer i eurosonen: Erica Blomberg, sjefsstrateg hos SEB, tror euroen vil holde seg sterk fremover.

Foto: Moment

- Sterk euro. Erica Blomgren, sjefsstrateg i SEB, forteller at valutamarkedet drives mye av rentebeslutninger, noe som vil tale mot en betydelig styrking av den norske krona.

- Så lenge Norges Bank ikke kutter renta, skal nok heller ikke kronen svekkes veldig mye mer, tror hun.

Hun tror også euroen vil holde seg sterk i tiden fremover.

- Vi ser bedringer i eurosonen, og det er mange investorer som synes tilganger i eurosonen fortsatt er attraktivt priset, sier hun.

På rentemøtet ble det klart at styringsrenta holdes uendret og at det vil holdes uendret ut 2015.

- Det er mer sannsynlig at renten settes ned fremover, enn at den settes opp, sa Olsen på pressekonferansen.

En svakere norsk krone er gode nyheter for eksportindustrien som vil få bedret konkurransekraft, men kan være dårlig nytt for nordmenn som skal på ferie i Europa.

Publisert:

Flere artikler

  1. Nå har utenlandsferien blitt enda dyrere

  2. Booke sommerferie? Gjør et kupp i Brasil

  3. Så sterk skal kronen være

  4. Kronen viser kjempemuskler etter rentemøtet:– Det siste Norge trenger

  5. - Kronen skal styrke seg