Boligprisene falt 0,9  prosent i desember: Denne boligtypen faller mest i pris

Eneboliger hadde det klart største prisfallet mot slutten av 2013, med 1,4 prosent nedgang. Boligprisene falt med 0,9 prosent. Sesongjustert steg boligprisene med 0,2 i desember.

FALT MEST: Eneboliger falt mest i desember. Foto: Sjur Jansen.
 • Karl Wig
 • Anne Lise Stranden
Publisert:

Solid desember. Boligprisene er 0,6 prosent lavere enn i desember 2012, viser ferske tall som ble lagt frem av Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) og Finn.no mandag formiddag.

– Desember var en solid måned i boligmarkedet, i forhold til at denne måneden normalt har prisnedgang, sier Christian Dreyer, og viser til at de sesongkorrigerte prisene er opp 0,2 prosent fra november til desember.

Det var også høyere omsetning enn forventet.

Eneboliger falt mest:

 • Eneboliger falt 1,4 prosent i desember fra måneden før, og var 4,6 prosent høyere enn i desember 2012.
 • Delte boliger falt 0,2 prosent fra november til desember, og var 1,7 prosent høyere enn i desember 2012.
 • Leiligheter falt med 0,7 prosent i desember. Leilighetsprisene var 2,5 prosent lavere enn i desember 2012.

Året sett under ett var negativ – boligprisene ved utgangen av året var lavere enn vi hadde på slutten av 2012.

Økt salgstid. – Det tar lengre tid å få solgt boligene. Det er en økning i liggetiden i forhold til hva vi har vært vant med de siste årene, sier Dreyer i Eff.

Gjennomsnittlig formidlingstid var 49 dager i desember.

– Eneboligmarkedet er hetere i sommerhalvåret, og mange objekter har nok ligget lenge uten og bli solgt, og nå endelig blitt solgt til lavere pris enn man har forventet. Men det er for lite volum i desember til å trekke klare konklusjoner, presiserer Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning fra Eff.

Leiligheter falt mest gjennom året. Totalt sett i 2013 har det vært en mer positiv utvikling for eneboliger og delte boliger enn for leiligheter. Det har vært mange nybygg som gir flere leiligheter som tilbys, som demper prispresset. Det kan være grunnen, sier Haaning til Dine Penger.

– Høsten 2013 var preget av et betydelig prisfall for alle boligtyper, som nøytraliserte veksten i årets første måneder, poengterer Dreyer.

Les også:Her vil boligprisene stige i 2014

Ifølge Finn-tall ble det solgt 2823 boliger i desember, det er omlag 400 flere enn desember i fjor.

– Boligmarkedet i 2013 startet vesentlig bedre enn vi trodde det ville gjøre. Samtidig ble høsten mye tøffere enn vi trodde.

Prisvekst i 2014. Nedgangen i boligprisene i 2013 vil ikke fortsette inn i 2014 for alle områder i landet, konkluderer en rapport fra Huseiernes Landsforbund. De tror på en prisvekst på opptil prosent.

Det er særlig i randsonene til de største byene prisene vil stige.

To til tre prosent. Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret er enig i Huseiernes landsforbunds prognose om to til fire prosent prisstigning neste år.

– Vår offisielle prognose er to til tre prosent, så det stemmer godt overens. Prisfallet vi har hatt i høst skyldes kravet til egenkapital, bankenes krav til soliditet, at Husbanken har vært tom siden august og at mange foreldre er blitt mer skeptiske til å hjelpe barna på grunn av negativt fokus på boligmarkedet, mener Øye.

Han understreker at effekten av prisfallet vil dempes gjennom 2014.

Les også:Over halvparten får hjelp av foreldre

OBOS-boliger ned 1,4 prosent i desember

Konsernsjefen tror prisutviklingen snart vil snu.

– Vi tror bunnen snart er nådd. I løpet av februar og mars tror vi at boligprisene igjen vil stige, sa OBOS-konsernsjef Martin Mæland i en pressemelding før helgen.

Kvadratmeterprisen ble 3,9 prosent lavere enn i desember 2012. Ser man på OBOS-boliger i hele landet under ett, er prisene nå 6,1 prosent lavere enn i desember 2012.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området er nå 39.927 kroner.

– Det er fortsatt ingen underliggende økonomiske faktorer som tilsier en varig og fortsatt nedgang i boligprisene. Ved utgangen av 2014 vil prisene være høyere enn nå, tror konsernsjefen.

Les også:– Nordmenn har for mye penger i bolig

Følg oss på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Prisene på borettslagsleiligheter falt i desember

 2. Boligprisene fortsetter å falle i november: Leiligheter og rekkehus faller mest

 3. 10 vinnertips i boligmarkedet

 4. Her vil boligprisene stige i 2014

 5. Borettslagsleiligheter steg i januar