Stadig flere går i denne strømfella

Du sparer penger på å velge billigste strømavtale. Men du vil tape langt mer på å ikke velge i det hele tatt.

FELLE: Du får strømregninger, men valgte du leverandøren selv? Hvis ikke leveres strømmen av nettselskapet - til rådyre prispåslag. Sjekk hvordan du enkelt finner billig strømleverandør.
Publisert:

Rådyr strømfelle. Et av de lureste grepene du kan gjøre for å spare strømkroner, er å forsikre deg om at du faktisk har tegnet en strømavtale.

Det er ingen selvfølge: Strøm får du nemlig levert uansett om du har bedt om det eller ikke.

Årsaken er den såkalte leveringsplikten: Eieren av strømnettet der du bor plikter å forsyne deg med strøm selv om du ikke har tegnet en avtale med en kraftleverandør.

Poenget er å hindre at hjem blir strømløse i flytteprosesser.

Les på DP+:Arild ble overfakturert med 29.000 kr.

Les også:Slik blir strømregningen lavere

Økning. Men tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tyder på at stadig flere glemmer å tegne strømavtale etter flyttingen.

I tredje kvartal i fjor fikk hele 72.300 husholdninger leveringspliktig strøm, viser NVEs statistikk.

Det er en økning på åtte prosent fra tilsvarende kvartal i 2012.

Vet ikke. - Det vanligste er at folk flytter uten å være klar over at de selv må skaffe seg strømleverandør, eller at det går i glemmeboka, sier informasjonsjef Morten Schau i Hafslund Nett til Dine Penger.

De eier strømnettet i Oslo og Akershus, og leverer for tiden leveringspliktig strøm til 15.000 boliger - blant 562.000 totalt.

Og enten det skyldes uvitenhet, glemsel eller beslutningsvegring, er de uten strømavtale i et svært kostbart selskap.

Les også:Spar tusener i året på bilforsikringen

6 ukers-prishopp. De seks første ukene du får leveringspliktig strøm, betaler du spotpris pluss et påslag på 6,25 øre inkludert moms. Påslaget er fastsatt av NVE.

PLIKTER Å LEVERE: Men informasjonsjef Morten Schau i Hafslund Nett ønsker ikke strømkunder, og oppfordrer heller folk til å spare penger ved å velge seg en leverandør.

Men det er etter de seks ukene at du risikerer sjokkregningene: Da kan nemlig netteieren selv velge prisen for å utføre sin leveringsplikt.

Hos Hafslund Nett er påslaget 18,75 øre inkludert moms.

Til sammenlikning har en gjennomsnittlig spotprisavtale påslag på 1,9 øre, ifølge NVE.

Vil ikke ha strømkunder. - Ja, det er dyrt. Med mindre du har mange penger du vil kaste bort, er det bare å sikre seg en strømavtale så fort som mulig, sier Schau i Hafslund Nett.

- Hvorfor tar dere så mye mer?

- Som nettselskap ønsker vi ikke å ha strømkunder. Systemene våre er ikke laget for det. Vi må kjøpe kraften kortsiktig og etablere kundeforhold, og det blir en stor merkostnad, sier Schau.

Må ta grep selv. Han mener de som netteier gir god informasjon til husholdninger som mottar den dyre strømmen, men påpeker at folk til syvende og sist må ta grep selv.

- Når vi får melding om flytting eller blir kjent med at kunder ikke har valgt strømleverandør, sender vi alltid ut brev hvor vi lister strømleverandørene og oppfordrer folk til å velge. De som får leveringspliktig strøm blir også informert på hver eneste faktura. Vi kan imidlertid ikke bare overføre avtaler - de må bestilles og signeres selv, sier Schau.

Beslutningsvegring? Så mye koster det deg

Velger du ikke strømavtale selv, vil den påtvungne strømmen koste deg tre tusenlapper ekstra i året med et snittforbruk. Det viser Dine Pengers regneeksempel.

Forrige måned lå spotprisen på 32 øre per kilowatttime inkludert moms. Med et påslag på tre øre (litt over snittet), havner prisen per kilowatttime på 35 øre.

Imens vil leveringspliktig strøm fra Hafslund koste deg 50,75 øre per kilowatttime med påslag etter seks uker - 15,75 øre mer.

Har boligen din et strømforbruk på 20.000 kilowatttimer i året, gir det en merkostnad på 3.150 kroner i året.

Forutsetninger: Spotpris på 32 øre, påslagssats på 3 øre for vanlig strømavtale og 18,75 øre hos Hafslund Nett. Nettleie er holdt utenfor beregningen.

Slik bytter du strømavtale

  • Konkurransetilsynets hjemmesider finner du oppdatert oversikt over de billigste strømavtalene. For å søke velger du først din kommune og årlig kraftforbruk (la den stå på 20.000 kWh om du ikke vet).
  • Dine Penger anbefaler å benytte spotprisavtale som faktureres etterskuddsvis. Tall fra Statistisk sentralbyrå har tidligere vist at spotprisen er 2-3 øre billigere enn en standard variabel strømavtale per kilowattime over tid.
  • Det finnes nå flere strømleverandører som tilbyr spotprisavtaler uten noe påslag, eller med et svært bekjedent påslag under ett øre. Husk imidlertid å sjekke at du ikke får en fast månedspris i bunn.
  • Det koster ikke noe å bytte strømleverandør. Det er nemlig forbudt å ta byttegebyr.
  • Når du har funnet en strømleverandør du vil benytte, kan du gå inn på nettsidene til leverandøren og fylle ut et bytteskjema. Til det trenger du å lese av målerstanden på strømmåleren. Byttet tar vanligvis mellom to og tre uker.
Publisert:

Her kan du lese mer om