Bekymret over unges økonomi

Hele 8,2 prosent av menn i 26-års alderen har fått betalingsanmerkninger. Intrum Justitia mener de unge må lære seg å sette opp budsjett.

Unge menn er oftere i betalingstrøbbel enn unge kvinner. Lag budsjett for å unngå å havne i økonomisk uføre er rådet. Foto: Colourbox

  • Beregninger: Johan Nordstrøm
Publisert:

Ved inngangen til 2009 var det registrert 23.122 ungdommer i alderen 18-26 år med betalingsanmerkninger. Det viser tall som Intrum Justitia har innhentet fra kredittopplysningsbyrået Dun & Bradstreet.

Last ned Dine Pengers månedsbudsjett her!

- Man kan se at betalingstrøbbel går i arv. Det er trist å se at så mange unge mennesker havner i økonomisk uføre sier Jan Græsvik, informasjonssjef i Intrum Justitia, til Dine Penger.

Sett opp budsjett nå

Et budsjett er den beste måten å holde orden på økonomien på, mener Dine Penger. Dersom du er nøye og lager et detaljert budsjett med alle faste regninger er det lett å se hvor mye du har å rutte med.
Holder du deg innenfor budsjettet, løper du svært liten risiko for å komme i økonomisk uføre. Men, det betinger at du tar med ALLE faste utgifter.

Alle trenger en buffer

Du bør dessuten sette av penger hver måned til uforutsette utgifter. Du bør ha minst en månedslønn, eller ca. 20.000 kr. som buffer mot det uventede.

Last ned Dine Pengers forslag til månedsbudsjett for 2009 her

.
- Det er positivt at Dine Penger tilbyr budsjett på nett, men ungdommene burde få økonomisk opplæring i skolen. Betalingsanmerkningene har vist seg så langt å kuliminere ved 35 års alder, sier Græsvik.

Får ikke boliglån

- Det er ikke bra å gå inn i etableringsfasen med betalingsanmerkninger. En anmerkning kan gjøre det vanskelig å få tegnet forsikringer og abonnement på strøm og telefon. Det blir også umulig å få boliglån, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.
Hun sier at betalingsanmerkninger i ung alder har en tendens å forsterke seg, slik at man forblir i et økonomisk uføre.
- Et enkelt grep for en ryddig privatøkonomi er å sette opp månedsbudsjett. Hvor mye har du til rådighet, og hvilke utgifter har du? Hvis du er flink til å budsjettere i ung alder, blir det også lettere å få en oversiktlig økonomi senere i livet, sier Korsnes.

Unge menn oftere i betalingstrøbbel enn unge kvinner

Statistikken viser at unge menn har flere betalingsanmerkninger enn unge kvinner. Mens 3,4 prosent av kvinnene i aldersgruppen 18-26 år hadde én eller flere anmerkninger ved årsskiftet, var det tilsvarende tallet for mennene 5,1 prosent.
Det er også store forskjeller på alderstrinnene. Statistikken viser at 0,2 prosent av 18-åringene hadde betalingsanmerkning ved årsskiftet. Deretter stiger tallet bratt opp til 6 prosent for 26-åringene. Hele 8,2 prosent av mennene i denne alderen har pådratt seg betalingsanmerkninger.

Etterlyser opplæring

Selv om det har vært et generelt fall i antall betalingsanmerkninger de siste fem årene, mener Korsnes at finanskrisen endrer dette bildet.
- Ungdommen er spesielt utsatt for å få betalingsproblemer, for disse har det tøffest på arbeidsmarkedet. Vi ser blant annet at det er blitt færre lærlingeplasser, sier hun.
Hvis du ikke makter å betale regningene dine, råder hun deg til å ta kontakt med kreditor så fort som mulig for å finne en løsning. Intrum-sjefen skulle også ønske at myndighetene tok ungdommens økonomi mer på alvor.
- Det burde vært innført et obligatorisk kurs i personlig økonomi på ungdomsskolene. Jeg er overbevist om mange økonomiske problemer hadde vært unngått hvis de unge lærer om budsjettering og faren ved å handle på kreditt.

Les mer om hvordan du setter opp budsjett her

.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Sjekk utviklingen i din kommune: Vi havner stadig oftere i betalingstrøbbel

  2. Unge skylder en halv milliard kroner

  3. Unge har i snitt 87.800 kroner i banken: Unge på disse stedene sparer mest

  4. Norske ungdommer har 1 milliard i inkassogjeld

  5. Fire av ti unge sparer ikke