SSB: Slik er boligprisveksten hittil i år

Statistisk sentralbyrå la frem fasit for første kvartal 2015. Og nå er det hovedstaden som sparker ifra.

PRISPRESSER: SSB har lagt frem nye kvartalstall for boligprisutviklingen. Her fra Oslo, som har den sterkeste årsveksten med 11,9 prosent.
  • Karl Wig
Publisert:

I årets tre første måneder har boligprisene i Norge samlet steget med 1,7 prosent i forhold til fjerde kvartal 2014, ifølge SSBs tallknusere.

Tallene baserer seg på indeksberegninger fra 21.189 omsetninger, og skiller seg fra meglerbransjens egen månedsstatistikk.

Oslo på topp

Den sterkste prisveksten finner vi rundt hovedstaden. I Oslo og Bærum har boligprisene steget med 3,1 prosent siden forrige kvartal. I Akershus er prisutviklingen noe sterkere, med 3,4 prosent.

Det er også Oslo-området som har den desidert sterkeste årsveksten: Siden 1. kvartal 2014 har snittboligen i Oslo og Bærum blitt 11,9 prosent dyrere.

For landet samlet har boligprisene steget 7,2 prosent siden første kvartal i fjor.

Les også

Prispresset i boligmarkedet er på vei ned

Har fått billigere boliger

Flere steder har boligprisene faktisk ligget flatt eller gått tilbake de siste månedene – smått oppsiktsvekkende, siden det nettopp er årets første måneder som pleier å ha den sterkeste prisveksten.

I Trondheim koster snittboligen i første kvartal akkurat like mye som i forrige, ifølge SSB. Også Trondheim har en paddeflat prisutvikling på 0,0 prosent.

I Agder og Rogaland (utenom Stavanger) har snittboligen blitt 0,3 prosent billigere. I Stavanger har prisene sunket med 0,9 prosent. Men det er Trøndelag (utenom Trondheim) som har det største prisfallet, med 1,5 prosent.

Les også

Boligprisene steg i mars

Saken fortsetter under grafen.

STIGER MEST: Blokkleiligheter har steget mest i pris det siste kvartalet, med en prisoppgang på 3,1 prosent det siste kvartalet. Småhus steg 2,2 prosent mens eneboliger kun har steget 1 prosent.

Leiligheter stiger mest

At det er tettbygde strøk som har den sterkeste prisveksten gjenspeiles i prisutviklingen for ulike boligtyper. Det er blokkleiligheter som har hatt størst prisvekst det siste kvartalet, med 3,1 prosent for landet samlet.

Deretter kommer småhus med 2,2 prosent prisvekst, mens prisene på eneboliger bare har steget én prosent i snitt. Du kan sjekke hvordan boligtypene har utviklet seg i pris siden 90-tallet i grafen over.

Les også

Nå starter vårrushet i boligmarkedet

Tror på utflating

SSB gir ikke prognoser for resten av året i denne omgang. Direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge har flere ganger påpekt at disse første månedens prisvekst trolig utgjør mesteparten av veksten for hele året. Meglerforeningens ferskeste spådom er «bare» seks prosents boligprisvekst for hele 2015.

Det fordrer at prisutviklingen flater ut frem mot sommeren, noe som også er vanlig. Årsaken er at svært mange venter til etter påsken med å legge boligen ut for salg. Det gir et «vårrush» av boliger som møter den høye etterspørselen og demper prispresset.

Da Dreyer presenterte boligtallene for mars tidligere denne måneden, påpekte han at tusenvis av nye boliger har debuttert i markedet – og at prisutflatingen er underveis:

– At det kommer flere boliger ut for salg vil dempe prisveksten ytterligere, sa Dreyer.

Les også

Stadig flere tegner boligkjøperforsikring

Les også

Vant i retten etter kjøp av katastrofehus - må selv ut med 640.000,-

Les også

Boligprisene steg i mars

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Boligprisene fortsetter å stige

  2. - Vi forventer mer moderat prisutvikling fremover

  3. Ferske SSB-tall: Her steg boligprisene mest i 2015

  4. Bruktboligprisene faller i andre kvartal

  5. Kraftig prisvekst på nye boliger: – Ikke sunt