Her har det blitt vanskeligere å få boliglån

Meglertopp tror restriktive banker vil forsterke boligbremsen på Sørvestlandet.

TØFT FOR BOLIGJAKTERE: Bildet viser boliger ved Stavanger, hvor Sparebank 1 SR-Bank bekrefter at det er blitt tøffere å spikre boligfinansiering.

Foto: Trond Sørås VG
Publisert:

I dagens Norge er forskjellene store – ikke minst i boligmarkedet.

I Oslo er det utlånsfest i bankene, i takt med et brennhett boligmarked som nesten ser ut til å fortsette mot himmelen.

Men etter boligpris-ras og økende arbeidsledighet i de oljebrems-rammede regionene av Norge, kniper bankene nå igjen pengesekken på Sør- og Vestlandet.

Det er i alle fall tilbakemeldingen fra 500 meglere over hele landet, som er spurt i en ny undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) kalt «Meglerinnsikt».

Der fortelles det om store regionale forskjeller i bankenes behandling av lånekunder.

På Sørvestlandet svarer syv av ti meglere at de opplever at bankene har blitt mer restriktive i sin utlånspraksis.

Onsdag klokken 11 legges ferske boligtall for april frem. Følg med på E24!

Les også

Nå vrakes verditakst for Oslo-boliger: – Har vært en sovepute for meglerne

Må tåle 10 prosents verdifall

Sparebank 1 SR-Bank har sitt hovedkontor i Stavanger. Konserndirektør Thor-Christian Haugland bekrefter at det har blitt vanskeligere for kunder å spikre boliglån, da særlig i det siste halvåret.

Han presiserer at dette ikke kommer av innstramminger i selve utlånspraksisen, men at det fallende boligmarkedet gjør det tøft for flere å møte kravene.

– Når vi ser at mellomfinansiering gir stram økonomi, er vi tydelig i vårt råd om at kunder selger før de kjøper ny bolig. Det gir større andel som ikke kommer i kjøpers posisjon før de er i selgers posisjon, sier Haugland til E24.

Og dét å være boligselger i Stavanger er ikke særlig gøy for tiden. Oljebyen har landets svakeste boligprisutvikling. Snittboligen har falt 6,7 prosent i verdi det siste året. Og det kan gå måneder før man får solgt.

– Skal du kjøpe før du selger, må vi forutsette at det tar tid. Og i den perioden forutsetter vi et verdifall på 10 prosent, sier banksjefen.

Les også

Skatteparadis-saken preller av boligjaktere: Rekordmange ber om DNB-lån

– Forsterker oppbremsingen

Flere banker på Sørvestlandet krever at boligeiere selger sin gamle bolig før de får boliglån, ifølge undersøkelsen.

Lånevanskene gir bekymringer om en forsterket spiral: Boligprisene faller, bankene blir mindre utlånsvillige, færre kan kjøpe bolig – og boligmarkedet bremser enda mer.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

Foto:

– Oljesmellen har spredt uro hos forbrukere som er usikre på sin fremtidige økonomi, og hos banker som er usikre på folks betjeningsevne, sier NEF-direktør Carl O. Geving i en kommentar til tallene.

– Dette forsterker oppbremsingen i deler av boligmarkedet og bidrar til et betydelig fall i omsetningsvolum, fortsetter meglertoppen.

Meglerne opplever at bankenes atferd bidrar til å forsterker toppene og bunnene i et delt norsk boligmarked, han.

Det meldes om helt andre tilstander i Oslo. NEF-sjefen viser til det hete boligmarkedet, men også hard konkurranse bankene imellom.

– Bankenes kamp om andeler i boliglånsmarkedet og kundenes kamp om få objekter gir svært god tilgang på kreditt, sier han.

Les også

109.000 per kvadrat – på Oslos østkant

Les også

Ny statistikk: Kraftig fall i boligsalget

Les også

Nå vrakes verditakst for Oslo-boliger: – Har vært en sovepute for meglerne

Her kan du lese mer om