1 av 6 studenter får kutt i stipendet

Nå kutter Lånekassen stipendene til dem som har hatt for høy inntekt eller formue. Studenten med høyest formue hadde hele 1,17 milliarder kroner på bok.

MER LÅN. Hele 43.300 studenter hadde høyere inntekt eller formue i 2013 enn grensene til Lånekassen tillater. Dermed får de mindre av lånet sitt omgjort til utdanningstipend.
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Når du mottar lån og stipend fra Lånekassen, må du forholde deg til noen grenser for hvor mye inntekt, trygd eller formue du kan ha ved siden av.

Dersom du går over grensene, får du en mindre andel av lånet gjort om til stipend etter bestått eksamen.

I 2013 var det 43.300 studenter som hadde inntekt eller formue over grensen, og dermed fikk mindre i stipend.

– 29.100 studenter får redusert utdanningsstipend på grunn av inntekt over fribeløpet, 8.200 på grunn av formue over beløpsgrensa og 6.200 på grunn av trygdeytelser over beløpsgrensa i 2013, sier Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen.

Studenten med høyest inntekt tjente 5,8 millioner kroner, ifølge Lånekassen.

800 studenter hadde mer enn 3 millioner kroner i formue i 2013. Studenten med høyest formue hadde 1,17 milliarder kroner.

Slik fungerer det:

Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen.

Basisstøtten til studenter i høyere utdanning utbetales i utgangspunktet som lån, men inntil 40 prosent av beløpet kan bli gjort om til utdanningsstipend etter bestått eksamen.

– Lånekassen innhenter likningsopplysninger fra Skatteetaten for alle studenter som får støtte og som bor borte. Alle fulltidsstudenter får like mye utbetalt i basisstøtte. Det er ikke slik at de med inntekt og formue over fribeløpene får mindre penger, men de får en mindre del av lånet omgjort til stipend, påpeker Liv Simonsen.

Nye regler

Til og med 2012 fikk studentene omgjøring fra lån til utdanningsstipend fortløpende etter bestått eksamen, for så eventuelt å få gjort om hele eller deler av stipendet til lån igjen på grunn av inntekt, trygd eller formue over fribeløpet.

Fra og med 2013 skjer behovsprøving mot likningsopplysninger og omgjøring fra lån til utdanningsstipend for beståtte eksamener i én omgang, opplyser Lånekassen.

Studentene kjenner grensene

Grensene i 2013 var slik:

  • Inntekt: 151.216 kroner
  • Formue: 344.021 kroner

– Studenter flest kjenner beløpsgrensene, og vi tror de som ikke får fullt utdanningsstipend fordi de har hatt for høy inntekt eller formue, er klar over at de har oversteget fribeløpene. De som ønsker å jobbe mer enn fribeløpet gir rom for, kan selvsagt gjøre det – det har ingen annen konsekvens enn at de får en mindre del av lånet omgjort til stipend, sier Simonsen.

Stipendet blir redusert med fem prosent per måned av inntekt over beløpsgrensen og to prosent per måned av den delen av formuen som er over grensene.

Les også

Norges tredje største bank inn i rente-racet

Les også

Mange er bekymret for privatøkonomien

Les også

Advarer optimistiske nordmenn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Nå må du fullføre graden for å få fullt stipend

  2. Økonomer til studentene: Ta opp maksimalt med studielån!

  3. Regjeringen forlenger stipendreglene for studenter med jobb i helsesektoren

  4. Inntektsgrensen fjernes for en rekke studenter

  5. Nå kommer en ny krisepakke til studentene