Næringsoppgaven nærmer seg: – Også små foretak bør bruke regnskapsfører

Derfor kan det lønne seg å ha regnskapsfører, selv om du bare har et lite firma.

- BURDE IKKE FÅTT LOV: Eivind Lund, som har drevet en liten virksomhet, mener han så liten innsikt i bedriftsøkonomi at han strengt tatt ikke burde fått lov til å fylle ut næringsoppgaven selv.

Kristian S. Kjelstrup/Andreas Øverland
  • Astrid Dalen
Publisert:

Har du en ganske liten omsetning, kan det være fristende å spare penger på å fylle ut næringsoppgaven selv. Men i lengden risikerer du både unødvendig hodebry og økonomiske tap ved å ikke engasjere en regnskapsfører.

– Min anbefaling til dem som skal starte opp firma – såfremt det da ikke er snakk om et regnskapsfirma – er å skaffe en regnskapsfører, sier Eivind Lund.

Ved siden av å være innholdsrådgiver i Netlife Research, har Lund i flere år hatt et firma hvor han har drevet med kurs- og foredragsvirksomhet.

Og hvert år, når fristen for levering av næringsoppgaven nærmer seg, så irriterer han seg over hvor lett det er å starte opp firma her til lands uten å ha noe bedriftsøkonomisk kunnskap.

Fristen for å fylle ut næringsoppgaven er 31. mai for dem som leverer elektronisk. Fristen for selvangivelsen for personlig næringsdrivende som leverer på papir, er 30. april.Selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister skal leveres elektronisk senest 30. april.

Les på Dine Penger+: Slik fyller du ut aksjeselvangivelsen

Tips oss!

Har du spart mye penger på å sjekke om alle fradrag er kommet med, fått straffeskatt på grunn av feilutfylling - eller opplevd andre spesielle ting i forbindelse med selvangivelsen? Send i så fall en mail til E24 Dine Pengers journalist.

Skjønner seg ikke på avskriving

– I likhet med veldig mange andre som har små enkeltpersonforetak, så startet jeg ikke opp bedrift fordi jeg synes det er morsomt med bedriftsteknikaliteter. Jeg har for eksempel ennå ikke skjønt konseptet med avskrivinger, sier Lund.

Lund forteller at han ikke har hatt stor nok omsetning til at han kan ha gått på noen skikkelige økonomiske smeller, men han vet rett og slett ikke om han har fylt ut næringsoppgaven på riktig måte de årene han har hatt firma.

– Jeg håper at jeg ikke snyter på skatten i hvert fall. Men jeg har forsonet meg med at jeg helt sikkert har tapt noen tusenlapper på at jeg ikke behersker regelverk og begrepsbruk, sier Lund, som for øvrig også har skrevet kåseriet «Forbasket selvangivelse for næringsdrivende» om sine næringsoppgave-frustrasjoner.

Les på Dine Penger+: Spar opptil 472 kroner for hver tusenlapp du kutter

– Burde ikke fått lov til å fylle den ut

Lund har trappet ned i virksomheten sin de siste par årene, men er helt klar på at han ville ordnet seg med regnskapsfører dersom han fortsatt hadde hatt en stor omsetning.

– Da jeg startet opp firmaet, så tenkte jeg at det gikk jo så greit å fylle ut selvangivelsen for privatpersoner, og at jeg dermed skulle klare meg fint uten regnskapsfører. Men næringsoppgaven er mye mer komplisert, og jeg burde ikke fått lov til å fylle den ut en gang. Alle parter tjener på at næringsoppgavene er riktigst mulig utfylt, mener Lund.

Les på Dine Penger+: Her tråkker flest feil i selvangivelsen

Skatteetaten lover forenkling

Regiondirektør i Skatteetaten, Øivind Strømme, innrømmer at det på nåværende tidspunkt er flere utfordringer ved å være næringsdrivende uten regnskapsfører (se faktaboks), men lover at det skal bli lettere.

– Vi jobber med en forenklet skatterapportering for de minste virksomhetene, og denne skal være på plass i begynnelsen av 2016, sier Strømme.

Regionsdirektøren mener at i utgangspunktet bør små virksomheter med enkle forhold og små holdingselskaper kunne klare seg uten regnskapsfører, men han legger til:

– Alle næringsoppgaver behandles på samme måte, men vår tydelige erfaring er at det blir oftere kontakt med skattyter for å få korrigert oppgaver når regnskapsfører og/eller revisor ikke benyttes.

Les på Dine Penger+: Nyskilt, nygift, fått barn eller kjøpt leilighet? Slik fyller du ut selvangivelsen nå

– Kjøp noen timer på slutten

Paal Stavrum, gründer av Miniforetak.no

Merete Haseth

– Selv om man ikke trenger noen til å føre regnskap gjennom hele året, så anbefaler jeg å kjøpe noen timer fra regnskapsfører på slutten til å fylle ut næringsoppgaven, sier Paal Stavrum som er gründer bak nettstedet Miniforetak.no, og har holdt mange kurs og foredrag om drift og økonomi i små foretak.

Stavrum legger til at mange føler seg utrygge på utfylling av næringsoppgaven, og ser på det som et ork.

– Da er det bedre å bruke tiden på det man har mulighet til å tjene penger på i stedet, og la regnskapsføreren gjøre det han eller hun er god på, er anbefalingen fra Stavrum.

Uansett om du velger å bruke regnskapsfører eller ikke, understreker Stavrum viktigheten av å ha ryddighet og struktur i bilagene.

– Har du god orden, så vil også regnskapsføreren bli billigere, minner Stavrum om.

– Mange henvendelser nær fristen

Omtrent hver uke får Conta Systemer via nettsiden Frilansinfo.no eller noen andre av selskapets nettsider henvendelser fra personer med enkeltpersonforetak som åpenlyst avslører at de burde ha skaffet seg profesjonell hjelp av regnskapsfører. Og når fristen for levering av næringsoppgaven nærmer seg, øker disse henvendelsene på.

– Vår anbefaling er at dersom du ikke benytter deg av et brukervennlig regnskapsprogram som gjør regnskapet fullstendig vanntett, eller er noenlunde oppdatert på regnskapsmessige og skattemessige lover, så bør du ta kontakt med regnskapsfører som kan ta seg av hele eller deler av regnskapet forteller Jonny Lium, daglig leder i Conta Systemer.

– Ender med regnskapsfører likevel

Jonny Lium, daglig leder Conta Systemer

Privat

Lium forteller at de erfarer at mange gjør et forsøk på å fylle ut næringsoppgaven selv, men at de – etter å ha laget mye rot og brukt mye tid – likevel ender med å gå til regnskapsfører i siste liten.

Han mener at ett av de største problemene for personer med små foretak er at de ikke vet forskjell på regnskapsmessige og skattemessige resultat, og at de kan ende opp med å betale for mye skatt.

– De er ikke oppdatert på hva som gir rett til fradrag, og dette er noe regnskapsførere er pålagt å holde seg oppdatert på. Du er også pålagt å sørge for at regnskapet er bokført rett i henhold til bokførings- og regnskapsloven, samt fylle ut næringsoppgaven riktig. Feil kan føre til straffeskatt ved et eventuelt bokettersyn, sier Lium.

– Trenger ikke være så dyrt

Han legger til at det heller ikke koster all verden å sette bort jobben med næringsoppgaven til regnskapsfører, hvis man har et oversiktlig regnskap.

– Jeg har et lite holdingselskap selv, hvor jeg fører regnskap gjennom året selv, men setter bort årsregnskapet til regnskapsfører. Det betalte jeg 4000–5000 kroner for i 2014. Det er også greit å være klar over at det generelt er høyere timepriser i byene enn ute i distriktene, og at de lands- og nettbaserte regnskapsbyråene ofte er rimeligere, opplyser Lium.

Et siste tips fra Lium er at du finner et regnskapsbyrå som tillater at du gjør hele eller deler av regnskapet gjennom året selv, og bare vil sette bort sluttjobben. Enkelte regnskapsførere har regler om at de gjør alt eller ingenting.

Advokat Per-Ole Hegdahl, NARF

Sturlasson

– Risikerer straffeskatt ved feil

Selv om Per-Ole Hegdahl er advokat i Norges Autoriserte Regnskapsføreres forening (NARF), vil han ikke være helt kategorisk på at alle små foretak ha regnskapsfører.

– Men skatte- og avgiftsregelverket er ganske komplisert, og næringsdrivende bør gjør det de er best på – nemlig å drive sin virksomhet, er anbefalingen fra Hegdahl.

NARF-advokaten påpeker også at dersom du som næringsdrivende gjør feil i skatte- eller avgiftsrapporteringen som fører til at du betaler for lite i skatt eller avgift, kan du forvente strenge sanksjoner i form av straffeskatt fra skattemyndighetene.

– Vi har flere eksempler på at overføringsfeil fra et skjema til et annet, tastefeil, eller uriktig tidfesting, alle har medført titusener i straffeskatt for den næringsdrivende, forteller Hegdahl

– Kan fortsatt være ledige regnskapsførere

Det som kan være mest utfordrende for små enkeltpersonforetak – særlig innenfor såkalte kreative yrker – er at de ikke er så gode på å skille mellom privat økonomi og virksomhetsøkonomi.

– Selvstendig næringsdrivende driver gjerne egen virksomhet ut fra egen lommebok, og denne lommeboken bør ideelt sett ha to rom: ett for virksomheten og ett for det private. Sammenblandet økonomi kan gi en del utfordringer som ved feil blir straffet hardt av skattemyndighetene, advarer Hegdahl.

– Dersom noen nå i siste liten finner ut at de trenger en regnskapsfører, hvordan er muligheten for det?

– Det kan vel være at noen kan hjelpe til med å fylle ut næringsoppgaven også i siste liten. Men mange har allerede påtatt seg mange oppdrag, og årsoppgjørsperioden er en hektisk periode. Men det er lov å prøve, kanskje er du heldig og finner en regnskapsfører som er nyetablert eller har ledig kapasitet, sier Hegdahl.

Les også

Dette er folkets møte-tips

Les også

Slik fikk Mats (23) 3.000 kroner igjen på skatten - for pendling til feriejobben

Les også

Rotete innboks? Her er 4 feller mange går i

Les også

Dansk boligskatt i Norge kan gi tidenes skattekutt

Les også

– Vi sylter ned formuen vår i død kapital

Les også

Dette er landets dyreste hytter

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. – Mange tar for lett på oppgaven

  2. Ti tips til næringsselvangivelsen

  3. Ekspertene svarer om næringsselvangivelsen

  4. Spør skatteekspertene om selvangivelsen

  5. Skattemeldingen på 1-2-3