Rema om Mæland-utspill: – Veldig spesielt

Rema opplever kundestorm i sosiale medier etter flere kjente merkevarer mister hylleplass, og tirsdag engasjerte næringsminister Monica Mæland seg i saken. Torsdag skal Rema møte Mæland. 

PROVOSERT AV NÆRINGSMINISTEREN: Kommunikasjonsdirektør i Rema, Mette Fossum, mener næringsminister Monica Mæland bør holde seg unna forhandlingene mellom dagligvareaktørene og leverandørene.
Publisert:

– Mæland sitter åpenbart med feil grunnlag, og har ikke tatt seg tid til å ringe oss og spørre hva som er vår side av saken, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema til E24.

Til Remas store overraskelse sa næringsminister Monica Mæland tirsdag at hun har forståelse for at mange er misfornøyde med at Rema blant annet avsluttet samarbeidet med store leverandører som Mack og Lerum. Produktene vil fortsatt selges lokalt, mens Lerum-saften forblir i Remas butikker.

– Vi må handle der vi finner varene vi vil ha. Jeg oppfordrer til å bytte butikk dersom du er misfornøyd, sier Mæland.

Møter Mæland torsdag

Rema ønsker nå å møte næringsminister Monica Mæland, og fikk tirsdag avtalt et møte med statsråden. Møtet er planlagt førstkommende torsdag, ifølge Næringsdepartementet.

– Rema ønsker å orientere om sakene som har fått oppmerksomhet i media de siste dagene, sier kommunikasjonssjef i Næringsdepartementet, Trond Viken, til E24.

Fossum har foreløpig ikke besvart E24s henvendelser om det planlagte møtet.

Tidligere tirsdag var Fossum lite nådig mot næringsministeren for uttalelsene fra Mæland.

– Det er veldig spesielt at en næringsminister går ut og blander seg i forhandlinger mellom to parter i næringslivet. Hun kan umulig være godt nok orientert. Vi skal fortsatt ha Lerum-saft i alle våre butikker. Det vi gjør nå er å rydde plass til lokale leverandører, og da er det klart noen blir sure, sier Fossum.

– Men at en statsråd ønsker å blande seg i det, har jeg ikke sett før.

Les også

Mæland om Rema-saken: – Bytt butikk dersom du er misfornøyd

Mæland avviser kritikken

Mæland orienterte i en uttalelse i ettermiddag at hun har sittet i møter med interesseorganisasjonene NHO Mat og Drikke og Dagligvareleverandørenes forening (DLF). Mæland sa at det er bred enighet om at konkurransesituasjonen er krevende.

Fossum mener Mæland har misforstått ved å tro at Rema bidrar til vanskeligere tider for leverandørene. Hun mener Rema tvert imot bedrer konkurransen i leverandørleddet ved å fjerne større aktører for å åpne hylleplassen for mindre produsenter.

– Vi vil for eksempel ha mindre mikrobryggerier som kan slåss mot de mellomstore bryggeriene. Det er noe Forbrukerrådet har støttet oss i. Vi føler oss misforstått i debatten. Dette handler faktisk om å gjøre konkurransesituasjonen annerledes. Da føles det veldig spesielt at en statsråd kommenterer og nærmest sier at folk må bytte butikk, sier Fossum.

Kommunikasjonssjef i Næringsdepartementet, Trond Viken, svarer at næringsministeren ikke legger seg opp i hvilke leverandører Rema kjøper varer fra.

– Men Mæland oppfordrer hver av oss til å bruke makten vi har som forbrukere. Hun oppfordrer til å bytte butikk dersom du er misfornøyd, sier han til E24.

Forbrukerrådet: – Ikke nødvendigvis negativt

Fagdirektør for handel, Gunstein Instefjord, sier at Forbrukerrådet er avventende til Remas bestevenn-strategi.

– Det er ikke nødvendigvis negativt at butikker blir forskjellige. Hvis Rema skal lykkes, må de ha varer i butikken som forbrukerne vil ha. Det er vårt budskap, sier han til E24.

Han skulle i likhet med Mæland ønske at Norge fikk flere landsdekkende matkjeder, og beskriver konkurransesituasjonen som en bekymring.

– Det er jo et trekk ved dagligvaretilbudet i Norge at butikkene er nokså like. Selv om du har flere butikker å velge mellom, er det mye av det samme sortimentet. At Rema tar grep, kommer ikke som noen overraskelse etter de ble minste aktør i dagligvaremarkedet, sier han.

– Skal de lykkes må de ha de varer i hyllen som forbrukerne vil ha. Vi ser det går ut populære produkter, og vi er spent på hva som kommer inn.

Les også

Lerum-syltetøy på vei ut av Rema-butikkene

Kundestorm i sosiale medier

Forbrukerne har rast i sosiale medier og sagt at de vil slutte å handle på nærmeste Rema etter den ene leverandøren etter den andre må fjerne merkevarer fra Rema.

Særlig har dette sitatet fra konserndirektør for strategi og innkjøp Rema, Lars Kristian Lindberg, provosert E24s lesere:

«Vi trenger ikke to typer salt potetchips eller to typer samme syltetøy

Uttalelsen falt i oktober da Lindberg lanserte bestevenn-strategien, og den siste uken er det blitt kjent at både Kims og Lerum-syltetøyet får smake de negative konsekvensene av strategien.

I sosiale medier tar flere til orde for at forbrukeren må bestemme hvilke varer som skal være i butikken.

Lindberg ber kundene om å smøre seg med tålmodighet, og lover at nye produkter vil komme i butikkene i løpet av året.

– Noen valg vil alltid skape reaksjoner. Vi ønsker å ta et retningsvalg, og tilby mer variasjon i det totale markedet. Forbrukere kan ikke ta stilling til det de ennå ikke vet er alternativet, sier han til E24.

– Det er spissformulert, for kunden er fortsatt den øverste sjefen.

Rema-sjef Ole Robert Reitan og innkjøpsdirektør Lars Kristian Lindberg i Rema 1000.

Forstår usikkerheten

Lindberg forteller at produkter som Urge, Sprite og Kims må ut for å adressere kritikken om at norske matbutikker er like, og at produktutvalget er smalt.

– Akkurat nå synliggjøres bruddstykker. Selvfølgelig da vil noen få mindre omsetning hos oss, mens andre får muligheter de ikke ville fått ellers. Det vil etter hvert komme eksempler på at det kommer unike produkter.

Lindberg er fullt klar over at dagligvare engasjerer folk, og at endringene skaper usikkerhet.

– Det skaper også en del frustrasjon hvis folk ikke er godt kjent med strategien eller dette fremstilles ensidig.

Publisert: