Langer ut mot Aps boligforslag: – Vil gjøre vondt verre

Statssekretær Per-Willy Amundsen mener Arbeiderpartiets forslag til boligpolitikk bare vil føre til enda dyrere boliger.

– BLIR DYRERE: Statssekretær Per-Willy Amundsen mener Arbeiderpartiets representantforslag om boligpolitikk vil føre til enda høyere boligpriser enn de vi har i dag.

Terje Pedersen NTB scanpix
 • Geir Molnes
Publisert:,

– Det er vanskelig å forstå Arbeiderpartiets forslag på noen annen måte enn at de ikke har skjønt hvor utfordringen ligger i boligmarkedet, sier statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til E24.

Flere stortingsrepresentanter fra Ap fremmet nylig et representantforslag i Stortinget, som de mener vil bedre situasjonen på boligmarkedet.

De viser til at prisene fortsetter å stige, og at det blir stadig vanskeligere for unge å komme seg inn i boligmarkedet.

Boligpolitisk talsperson Stine Renate Håheim forklarte at de ønsker å styrke Husbanken ved å øke lånerammen fra 18 til 25 milliarder kroner, gi flere unge startlån og legge til rette for flere langsiktige, profesjonelle utleieaktører.

Da E24 først omtalte Ap-forslagene ga Frp-statssekretær Per Willy Amundsen beskjed om at skulle se nøye på dem.

Det har han nå gjort.

Og han er ikke nådig i sin dom:

– Når boligprisene stiger så mye som vi har sett den siste tiden, er det en klar indikasjon på at det ikke er balanse mellom tilbud og etterspørsel. Da er det spesielt at opposisjonen kommer med forslag som bare vil styrke etterspørselen ytterligere, sier Amundsen.

Mener prisene vil bli høyere

Arbeiderpartiets boligpolitiske talsperson, stortingsrepresentant Stine Renate Håheim, sa til E24 at hun mener det er på tide at regjeringen «får ut fingeren» ved å innføre en mer aktiv boligpolitikk.

Men Amundsen mener det er åpenbart at forslagene til Ap bare vil drive prisene oppover.

– Ap kommer med feil svar på feil problem. Deres forslag vil bare gjøre vondt verre, sier han.

Les også

Her har boligprisene steget mest de siste ti årene: – Man vil snu seg tilbake og si «2013-2014 – those were the days»

Han mener forslagene til Arbeiderpartiet, som å styrke husbanken, vil skru opp etterspørselen gjennom økt offentlig finansiering av boligkjøp.

Regjeringen er derimot opptatt av å ta helt andre grep, ifølge Amundsen.
– Vi er mer opptatt av tilbudssiden. Bygningsreglene er åpenbart for kompliserte, med byggeforskrifter som er unødvendig fordyrende, og tunge planprosesser som gjør at markedet reagerer for sakte på etterspørselssignalene. Vi er i ferd med å forenkle og effektivisere disse prosessene, sier han.

Fikk flertall for økte energikrav

Han påpeker også at Ap nylig fremmet et forslag om å skjerpe energieffektivitetskravene til boliger.

Partiet fikk også med seg flertallet i Stortinget på forslaget tirsdag, mot stemmene til regjeringspartiene Høyre og Frp.

– De foreslår å gjøre det verst tenkelige av alle scenarioer. De ønsker å øke etterspørselen i markedet gjennom mer statlig subsidiering. Samtidig ønsker de å øke energikravene, som gjør boligene dyrere. Arbeiderpartiet hadde heller ikke noen gode svar på dette da de satt i regjering.

Les også

Norske husholdningers gjeld er doblet på 10 år: – Flere må regne med å ha gjeld med seg inn i alderdommen

– Samtidig skorter det også på resultater hos dere. Det bygges fortsatt altfor få boliger, og prisene fortsetter å stige?

– Ja, men det tar tid å legge til rette for tilbudssiden. Lov- og forskriftsendringer gjennom flere runder, nye planretningslinjer og ny praksis for enkeltsaker, alle tiltakene har til felles at de ikke er gjort på en dag. Men det vi har satt i gang, er i ferd med å gi resultater, sier Amundsen.

Han viser til at regjeringen har gjort det billigere å bygge mindre leiligheter gjennom byggeforskriften.

– Det førte til at det ble flere hundre tusen kroner billigere å bygge en mindre leilighet. Det er ikke vår påstand, men Obos som sier det, sier Amundsen.

Les også

Større avvik mellom prisantydning og salgspris i Oslo, enn i Trondheim

Les også

Satte ny rekord: Løkka-leilighet til 131.594 per kvadrat!

Les også

Slik er boligprisutviklingen i Norges største byer

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Boligmarkedet
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Politikk

Flere artikler

 1. Ap ut mot regjeringens boligpolitikk: – På tide å få ut fingeren

 2. Ap vil reversere kutt i Husbankens låneramme

 3. Krever avklaring om Ivar Tollefsens utleiepriser

 4. Annonsørinnhold

 5. Johansen: - Leilighetsnormen bør endres

 6. Slik vil Ap ramme boligspekulantene