Advarer kommuner mot for høy eiendomsskatt på fritidsboliger

Huseiernes landsforbund mener det er urimelig at hytteeiere må betale like mye eiendomsskatt som fastboende.

SKEPTISK: Utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund er ikke tilhenger av eiendomsskatt på fritidsboliger.

Jan Petter Lynau
  • Ida Hanstad
Publisert:

Som E24 tidligere har skrevet, måtte hytteeier Jahn Ragnar Skaug betalte dobbelt så mye eiendomsskatt i år som i fjor for sin hytte i Ringsaker i Hedmark. Mens fjorårets halvårsregning var på 789 kroner, lå den i år på 1.434 kroner.

Og han er ikke den eneste som av har måttet åpne lommeboken for sin hyttekommune de siste årene.

16. juni 2006 ble eiendomsskatteloven endret slik at kommunene kunne kreve inn eiendomsskatt fra hele kommunen, og ikke lenger bare fra bystrøk. Siden den gang har kommunene altså også kunnet kreve eiendomsskatt på fritidsboliger.

Har du tips i denne saken? Send oss en epost her

Gjelder stadig flere

Ifølge Huseiernes landsforbunds oversikt fra 2011, har 166 kommuner innført den mye omdiskuterte skatten i hele kommunen siden 2006. Hyttekommuner som Trysil, Øyer og Kongsberg er blant disse.

- Trenden er helt klart at stadig flere kommuner innfører eiendomsskatt. Blant dem som har innført dette etter 2006, vet jeg ikke om én kommune som har innført eiendomsskatt kun i bystrøk. Dette viser etter min mening en ganske kynisk holdning hos en del hyttekommuner, sier utredningssjef Dag Refling.

Ifølge Refling gjelder dette spesielt for kommuner med stor markedsverdi på fritidseiendommene.

Sjekk din kommune her

Advarer kommunen

Han mener mange kommuner dessuten viser stor vilje og kreativitet for å sette en høyere eiendomsskatt på fritidsboliger enn på annen eiendom.

- En del kommuner har for eksempel innført boplikt og argumenterer deretter med at eiendommer dette gjelder for må takseres lavere enn fritidseiendommer. Argumentet er at de eiendommene med boplikt har en lavere omsetningsverdi. Riktignok er det kommunene selv som takserer eiendommene for å fastsette eiendomsskatten og da får vi en skatteoverveltning over på hytteeierne, sier han.

Han ber hyttekommunene være oppmerksomme på at for harde krav på eiendomsskatt vil få negative konsekvenser med tanke på inntekten fra hytteturismen.

- Dette vil bremse utvikling de har hatt i retning av økt hytteturisme, blant annet fordi denne skatten presser folk med moderate inntekter og arvede hytter med høy markedsverdi ut av markedet, sier han.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Her skattes du mest for hytta

  2. Her skattes du mest for hytta

  3. Enklere å innføre eiendomsskatt

  4. Annonsørinnhold

  5. Regjeringen vil øke skattene på den sleipe måten

  6. Eiendomsskatten doblet siden 2013: – Tallenes tale er trist