Press prisen på biler, båter, hytter, ting og tjenester: Slik pruter du
Du kan enkelt spare titusener av kroner – bare ved å spørre om en bedre pris. Her er ekspertenes beste pruteråd!
Selv om det noen ganger kan føles rart å prute på den nye sofaen, mener flere eksperter at det er et must.
– Vi er helt avhengige av at folk pruter. Vi har bygget opp et samfunn hvor vi forutsetter at folk pruter og henter inn flere priser, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.no.
– Det er ingen regulering av pris på de aller fleste tjenesteleveranser fra privat sektor, derfor må forbrukeren selv være aktive, for å begrense gevinstene for næringslivet.
En tjeneste. Realfsen påpeker at næringslivet alltid vil forsøke å hente ut så høy fortjeneste som mulig.
– Forhandlingene overlates til forbrukeren, så når du pruter, kan du godt tenke deg at du gjør en tjeneste for demokratiet og den norske økonomien.
– Men vi er mange som tenker «dette har jeg jo råd til»?
– Ja, det føles utidig for mange. Men de som pruter ser jeg på som gode samfunnsborgere.
Gorm Kunøe, førstelektor ved Institutt for markedsføring på BI, mener at det er en for høy terskel for pruting i Norge.
–- Vi har mye penger, men vi er ikke et prutende samfunn. Det gir fort en prisstigning. Husk at norske konsumentvarer har høyest bruttoavanse i hele Europa. Her har man litt å gå på, sier Kunøe.
En prute-tommelfingerregel er å hente inn flere tilbud fra ulike konkurrenter og ikke å være trofast til banken eller forsikringsselskapet, minner han om.
– Man bør også være konkret. Hvis banken vil gi deg boliglånsrente på fire prosent, bør du foreslå tre prosent. Da kan du fort ende opp på 3,5 prosent. Sier du bare at du vil ha lavere rente, kan banken foreslå et kutt på 0,1 prosent, sier førstelektoren.
Les også:Her er lutefisken billigst
Penger ut av vinduet. Et sikkert kort å spille, er ikke å vise du er forelsket i varen.
– Da har du tapt. Forbrukeren taper når kjærligheten blomstrer. Det er lurt å late som at man er litt likeglad i forhandlingene, sier Kunøe.
DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, er en aktiv «prispresser» og oppfordrer folk til å bli mer bevisste på prisene.
– Ved ikke å prute, kaster du penger ut vinduet. Når du ser butikker gi femti prosent avslag på varer, vitner det om høy avanse. Ingen selger med tap, og det er rom for å forhandle pris, sier Sandmæl.
Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, mener flere bør få litt «kremmerinnstilling».
– Her kan andre stikke av med en bedre pris enn deg, om du ikke vet hvilke virkemidler som finnes, sier hun.
Sjeføkonom i Norsk familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen, mener folk er for dårlige til å sjekke og forhandle priser på varer og tjenester.
– Vi oppfordrer folk til å sjekke priser på nett og bruke dem som utgangspunkt til en forhandling av pris, sier Krohn-Pettersen.
Les også:Billigsalg på danske hytter
Tilbud og mottilbud. Dine Penger-journalist Anne Lise Stranden anbefaler å sjekke priser og andre forsikringsselskap så ofte som én gang i året.
– Det høres sikkert mye ut for mange, men det er god timebetaling. Dersom du sparer 3000 kroner, er det verdt et par timer en søndag ettermiddag, sier Stranden.
Hans Mathias Thjømøe, førsteamanuensis i markedsføring ved BI, mener man må opp i en viss prisklasse før det er mulig å prute.
Særlig elektronikk som TV, stereo og telefoner, dyre varer som du ikke må ha, mener han det er mest å hente på.
– Selgeren gir deg et tilbud om pris, da må du kunne komme med et mottilbud. Om selgeren da sier «men prisen er så og så mye», er det bare å si at «prisen er det dere tror jeg er villig til å betale for den, men det er jeg altså ikke».
Han understreker at det hele må gjøres høflig og med et smil. Selv kjøpte han nettopp en ny mobiltelefon.
– Nå har det kommet ny iPhone-modell, så da fikk jeg en ny iPhone 4 til 1500 kroner under prislappen. Det tok meg to og et halvt minutt, sier Thjømøe.
Slik pruter du på ulike gjenstander
MØBLER:
- Ligg innenfor rimelighetens grenser. Spør om rundt 20 prosent avslag på dyre kjøp. Husk at det er høy avanse på møbler.
HYTTE/BÅT:
- Både båt og hyttemarkedet går tregt om dagen, og her er det mulig å få mye avslag i pris. Det tar ofte lengre tid, fordi det sitter lengre inne når du forhandler med privatpersoner, men det er stort rom for pruting i dagens marked.
- Kjøp utenom sesong, da er det lettere å forhandle rabatter.
ELEKTRONIKK:
- Netthandel gjør at du kan finne frem tilbud før du går i butikken. Det er tross alt bedre for selgeren å redusere fra 40 til 30 prosent avanse til deg, enn at du reiser deg og handler i nettbutikken hjemmefra.
- Det er fort gjort å brenne inne med elektronikk som oppfattes som gammel. Rett over jul er det mulig å gjøre store kupp, så det er dumt å kjøpe TV i desember.
- Hent inn skriftlig pristilbud på ønsket vare hos en tilbyder, før du gjør det samme hos en annen. Selgerne vil ofte prøve å gi deg en bedre pris enn sin konkurrent.
SMYKKER OG KLOKKER:
- Prut på varer over 10.000 kroner, og forvent om lag 20 prosent avslag.
- Også her er det høy avanse.
BIL:
- Ekstrautstyr er dyrt for deg, men billig for selger å slenge på litt ekstra.
- Dersom du kjøper bruktbil, let etter «ugresset». En Volvo i en bruktbutikk som spesialiserer seg på Toyota, vil være vanskeligere å selge fordi de fleste kundene er på jakt etter en Toyota.
- Biler som har stått en stund, er lettere å prute på. Todørsbiler og biler i rare farger er vanskeligere å få solgt. Les mer her: Disse bruktbilene tar lengst tid å selge
Les også:Tilbudskalenderen: Se når ting er billig
Slik pruter du på tjenester
Forsikring
- Som ny kunde i et selskap er det lett å oppnå rabatter, i hvert fall det første året.
- Det lønner det seg å ta en prute- og forhandlingsrunde hvert år.
- De beste forsikringstilbudene får du ofte gjennom yrkesforeninger eller boligbyggelag. For mange vil det faktisk lønne seg å bli medlem i boligsparelaget, for å nyte godt av forsikringsordningene.
- Det er ingen automatikk i at det er rimeligere å samle alle forsikringer i ett selskap. Selv om du får rabatt, er det ofte hos de største og dyreste selskapene som likevel ender opp med å være dyrere enn om du shopper enkeltforsikringer fra mindre, billigere selskaper.
- Som lojal kunde bør du rose din egen skadehistorikk, ansiennitet og kundeforhold.
- Bruk Finansportalen til å be om tilbud på forsikringer fra flere selskap
- Les mer:Forsikringene du behøver
RENTE/BANKTJENESTER:
- Vis banken din et bedre tilbud og se om de matcher. Da slipper du å bytte bank.
- Avhengig av hvor gammel du er, er det ulike produkter du bør prute på i banken. For unge vil det være viktigst å senke renten på boliglånet, mens kunder over 50 har mer innskudd og formue – og da bør du starte med å presse innskuddsrenten opp.
- Sjekk Dine Pengers kalkulatorer for å orientere deg om renter og prisnivå.
- Bruk Penger.no for å be om tilbud på nytt lån eller refinansiering
EIENDOMSMEGLER:
- Inviter flere meglere til en samtale for å høre hva de tenker om salg og provisjon.
Husk at det ikke nødvendigvis er den med lavest provisjon som er den beste selgeren. - Dersom du har et lettsolgt objekt for eksempel en sentrumsnær leilighet eller enebolig med kort vei til skole og bussholdeplass, er det mye enklere å prute i pris.
- Husk at prosentene er meglers timelønn. De må ta langt lavere prosenter for en dyr bolig enn for en rimelig bolig.
- Les mer:Slik finner du riktig eiendomsmegler
Slik kan du prute når du pusser opp
BYGGEVARER:
- Dersom du klarer å overbevise kjeden om at du vil bli en storkunde, eller skal bygge et større prosjekt, setter de gjerne opp en konto for deg som gjør at du får rabatter på alt du kjøper fremover.
- Ikke la deg blende av de gode rabattene på kjøkkeninnredning. Selv om du får 20 prosent avslag i pris må du hente inn priser fra flere.
HÅNDVERKERE:
- Hent inn tilbud fra minst tre håndverkere.
- I stedet for å spørre om et tilbud, kan du gi et anbud. Ta deg bryet med å finne ut hvor mye varene og tjenestene er verdt og tegn et bilde over hva du er villig til å gi. Ta med deg listen til ulike tilbydere og velg den som i størst grad imøtegår anbudet ditt.
- Bruk gjerne en tjeneste som Mitt anbud til å sammenligne priser og sjekke andres erfaringer.
- Skriv kontrakt! Ikke bare med totalpris, men også sluttdato for når arbeidet skal være ferdig. Få også med krav om dagbøter hvis tiden før sluttføring overskrides.
Les også:Dette må med i kontrakten med håndverkeren
Kilder: Redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger, førsteamanuensis Hans Mathias Thjømøe ved BI, redaktør Elisabeth Realfsen i Finansportalen, journalist Anne Lise Stranden i Dine penger, førstelektor ved institutt for markedsføring Gorm Kunøe ved BI, forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB, forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea, sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk familieøkonomi.