Samboeravtale sikrer samlivet

Dine Pengers samboeravtale sørger for at dere sikrer samlivet deres mot ubehagelige overraskelser. Avtalen sikrer dere både under samlivet og hvis dere går fra hverandre.

Ikke papirløst: Samboerforhold er ikke et papirløst ekteskap. Derimot trengs det en del papirer for å sikre begge samboere. Samboeravtalen sikrer hva som skjer hvis man går fra hverandre.

  • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Sikkerhetsnett. Avtalen gjelder i live – husk at dere må fylle ut gjensidig testament for å sikre arven (Les:Slik kan samboere sikre arven).

I tillegg bør dere vurdere livsforsikring, (Les:Samboere bør ha livsforsikring).

Dine Pengers samboeravtale fyller dere enkelt ut selv. Det tar maks en time, og dere sparer tusenlapper i advokatutgifter.

Begge likestilles. Dine Pengers samboeravtale er laget mest mulig slik det ville vært hvis dere var gift. Avtalen er laget for «vanlige personer».

Men hvis en eller begge eier store verdier eller er selvstendig næringsdrivende, er det lurt å oppsøke en rådgiver eller advokat for å få avtalen spesialtilpasset til deres tilfelle.

Du finner avtalen og med mal for nedlasting her

En kopi til hver. Etter å ha fylt ut avtalen må dere lage en kopi, slik at dere har én avtale hver. Sørg for at underskriftene på avtalene er originale – også på kopien.

Avtalen kan ikke registreres noe sted, så dere må ta godt vare på den, for eksempel i en bankboks. Kjøp, salg eller overføring av fast eiendom må derimot tinglyses for å være gyldig overfor kreditorer og banker (se eget punkt om boligen).

Ikke gjem og glem. Når avtalen er laget, er det også viktig at dere følger den! Dere må for eksempel bruke den fordelingsnøkkelen dere har avtalt for utgifter, boliglån med mer.

Ta gjerne frem avtalen en gang i året og se om dere skal revidere den eller supplere den. Det kan for eksempel være at dere har kjøpt en ny bil ­– den må inn i avtalen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Personlig økonomi

Flere artikler

  1. Bruk kvinnedagen til å sikre det økonomiske samlivet: Sjekk om du bør gifte deg

  2. Husk den viktige samboerkontrakten: Slik kjøper du bolig sammen med kjæresten

  3. Samboere likere ektepar etter forslaget til statsbudsjett: Fortsatt arvefelle for samboere

  4. Ekspertenes 10 viktige råd: Samboere: Slik kjøper dere bolig sammen

  5. Fire av fem blåser i kontrakt: Slik kan ferske samboere sikre seg