Ny rapport: Her bremser nyboligsalget mest

Ifølge Samfunnsøkonomisk analyse er nybolig-salgsbremsen i Oslo større enn tidligere antatt. – Det begynner å tårne seg opp med usolgte boliger, sier sjeføkonom.

STUPER: Ifølge en ny boligrapport fra Samsunnsøkonomisk analyse ble det kun solgt 180 nyboliger i Oslo de siste to månedene, milevis unna volumet på samme tid i fjor.
Publisert:

Det ble solgt 2.456 nye boliger i Norge de siste to månedene, en kraftig nedgang på 33 prosent fra samme periode i fjor.

Det viser den ferske boligrapporten Econ Nye Boliger som ble offentliggjort av Samsunnsøkonomisk analyse tirsdag.

Dermed bekreftes den negative trenden som boligbyggebransjen selv har meldt om, hvor nedkjølingen i boligmarkedet særlig har rammet nyboligsalget.

Les også

Full brems i Stockholm-markedet: Disse luksusleilighetene vil «ingen» ha

Falt 71 prosent

Kanskje ikke så overraskende viser rapporten at man finner den største nybolig-bremsen i Oslo, hvor boligprisene har falt markant siden april. Det er også i tråd med tidligere meldinger fra nyboligbransjen.

Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

Men tallet som sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse kan servere, er mer ekstremt:

– Vi registrerer et fall fra 616 til 180 solgte nyboliger i den målte perioden. Det gir en salgsnedgang på 71 prosent, sier Benedictow til E24.

– Det begynner å tårne seg opp med usolgte boliger i hovedstaden, fortsetter sjeføkonomen, som tidligere har vært makroforsker i SSB.

Det kraftige Oslo-salgsfallet farger landsstatistikken. Sjeføkonomen sier ingen andre byer kommer i nærheten.

– Nei, nyboligsalget har gått ned på flere andre steder, men ingen skiller seg ut – på samtlige er nedgangen moderat. Oslo dominerer, sier Benedictow.

Les også

Nyboligsalget faller kraftig: Kan bety lavere priser på nye boligprosjekter

Følger ikke bruktbolig-trend

Prisnedgangen i Oslo tilskrives blant annet disse faktorene:

  • Den tidligere så kraftige befolkningsveksten har avtatt
  • Samtidig har boligbyggingen tatt seg kraftig opp de siste årene
  • Og fra i år har Siv Jensen innført nye boliglånsregler med særlige innstramminger for Oslo

De fleste økonomer er enige om at kredittinnstrammingen er en viktig forklaring på priskorreksjonen i Oslo fra april. Noen eksperter har sågar ment at forskriften har vært for kraftig medisin.

Uansett er det ingen automatikk i at fallende priser gjør boliger mer tungsolgte. I bruktboligmarkedet har meglertopper faktisk rapportert om det motsatte: At prisfallet har fått kjøpere på gli og gitt bedre aktivitet i markedet.

Men nyboligmarkedet er annerledes, poengterer Benedictow:

– Når prisene faller, blir det nok spesielt skummelt for mange å kjøpe seg en ny bolig som man ikke får levert før om et år eller to. For da er det grunn til å frykte at prisene på boligen du sitter på i dag, vil ha falt, forklarer sjeføkonomen.

– Samtidig har vi sett at det sitter lengre inne å sette ned prisen på nyboliger, enn på bruktboliger.

Publisert:

Her kan du lese mer om