Ekspertene: Derfor får ikke Norge et boligkrakk - med det første

Uroen i norsk økonomi har ennå ikke bitt den jevne boligkjøper. Lav rente og relativt lav arbeidsledighet får ekspertene til å tro på videre prisvekst i boligmarkedet.

STIGER: Boligprisenes oppgang fortsetter. Her fra boliger i Nydalen i Oslo.

Vegard Wivestad Grøtt
  • Sophie Lorch-Falch
  • Susanne Klungtveit
Publisert:,

Vekstmotoren i norsk økonomi, oljeinvesteringen, flater ut sammen med smertelig lav oljepris, arbeidsledigheten stiger til samme nivåer som under finanskrisen og sentralbanksjef Øystein Olsen maner boligkjøperne til nøkternhet.

Men det skal mer til før Ola nordmann tar foten vekk fra gassen i budrundene. De siste 12 månedene har prisveksten vært 8,1 prosent, ifølge siste boligprisstatistikk fra Eiendom Norge.

Onsdag klokken 11.00 presenterer Eiendom Norge boligprisene for juli. Følg med på E24.

Det skorter ikke på advarsler. Moody's mener det er størst risiko for en boligboble i Norge, OECD ser også økt risiko for bobletendenser i boligmarkedet, mens Morgan Stanley spådde i fjor at norske boligpriser er opptil 40 prosent for høye i forhold til realprisen, altså prisen på andre ting, som byggekostnader og lønninger.

Les også

Kristel (25) sparte 10.000 i måneden - kjøpte leilighet uten hjelp

– Må leve med en usikkerhet

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er kanskje den sjeføkonomen i Norge som i høyest grad ser det norske boligmarkedet med samme øynene som utenlandske aktører.

Nå ser han et sterkt drag i markedet, som særlig utarter i Oslo. Han er usikker på hvordan boligkjøperne vil oppføre seg til høsten, men han tror ikke på et kraftig prisfall med det første.

– Vi vil kanskje se en utflating for landet samlet sett, med betydelig sprik, og videre nedgang i prisene i Sørvest, sier han til E24 og sikter til oljebremsen som har slått inn over oljekommunene.

Les også

Rekordmange ledige utleieboliger

USIKKER: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank har tidligere gått ut og advart mot boligkrakk. Nå tar han større forbehold.

Espen Braata

Venter prisnedgang i siste kvartal

Eiendom Norge spår at brorparten av prisveksten er tatt ut for inneværende år, og meglerforeningens ferskeste spådom er «bare» seks prosents boligprisvekst for hele 2015.

– Vi forventer at høsten blir normal prismessig, og vi vil sannsynligvis se en prisoppgang i august som vi pleier å gjøre, så vil vi se et marked som gradvis flater ut mot jul. Man ser ofte en prisnedgang i siste kvartal, og vi venter noe tilsvarende i år. Vi tror det blir høy aktivitet, høy omsetning og mange som skal kjøpe bolig, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, til E24.

– Det vil bli store regionale forskjeller. Oslo-markedet vil fortsette å stige mer enn landet for øvrig, og Stavanger-regionen vil fremdeles oppleve en nedgang i prisene, sier han.

NHH-professor Ola Grytten serverer en god porsjon usikkerhet, før han vil begi seg ut på spådommer om prisutviklingen kommende høst.

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole.

Tor Erik H. Mathiesen, VG

– Vi kommer til å leve med en usikkerhet fremover. Dagens situasjon tilsier at en utflating i prisene er mest sannsynlig. Vi vil ikke se et boligkrakk i første omgang, sier han, og legger til at det er en forventning om at dette kommer til å snu en dag.

Det må langt dystrere makroøkonomiske utsikter til før Norge går et kraftig prisfall i møte. Først og fremst må arbeidsledigheten stige kraftig, ifølge NHH-professoren.

– Men vi er ikke der ennå, sier NHH-professoren.

– Kan Norge få et boligkrakk i løpet av de neste tre årene, Dreyer?

– Nei, det tror jeg ikke. Det handler om at norsk økonomi fremdeles går bra, og vi har sterke virkemidler å ta i bruk hvis det blir enda større utfordringer. Vi har ikke boligbygging i Norge som kan møte befolkningsveksten, og det vil være fortsatt høy etterspørsel etter boliger. Derfor anser jeg det svært lite sannsynlig, sier han.

Les også

Boligforsker: – Kostnadsnivået i byggenæringen er for høyt

– Den store veksten er passert

Grytten tror Norge kommer til å oppleve «litt av hvert» de neste tre årene.

– Det som er ganske sikkert, er at den store veksten i boligpriser er passert. Jeg tror det er ganske så sannsynlig med en utflating. Men det er så mange variabler vi ikke herjer over. Oljeprisen kan for eksempel snu bildet fullstendig, sier han.

Hvis man skuer til leiemarkedet, kunne Klassekampen lørdag melde at over 9.300 utleieboliger står ledige.

– Det er en del mer til leie. Det viser at det ikke er en boligmangel som mange skal ha det til, men snarere sterk kjøpsinteresse, fordi man tror det er mest lønnsomt og renten er lav, sier Andreassen.

Les også

Kredittvurderingsbyrå advarer mot boligboble i Norge

Lav rente trumfer dystrere utsikter

Både Grytten, Dreyer og Andreassen trekker frem den lave styringsrenten som den viktigste faktoren for at boligkjøpshungeren foreløpig ikke er svekket.

Selv om sentralbanksjef Øystein Olsen er nervøs på norske boligkjøpers vegne, vil han antageligvis sette ned styringsrenten videre ned til høsten for å stimulere norsk økonomi. Da lar han motvillig Kari og Ola nordmann få lavere boligrente.

– Renten er satt ned, og det kommer kanskje et rentekutt til. Vi har ennå ikke sett arbeidsledigheten stige på Østlandet. Foreløpig stiger det på Sør-Vestlandet. Jeg er litt urolig for at vi vil se større effekter av oljenedgangen også andre steder i landet, herunder på Østlandet, sier Andreassen.

– Vil man da se en eventuell brems i boligmarkedet smitte over fra Vestlandet?

– Ja, naturligvis. De fleste land har opplevd betydelig nedgang i prisene i løpet av de siste årene. Det kan også skje i Norge, minner Andreassen om, som tror boligprisene kan falle innen tre år.

– Det er en hypotese jeg har, men jeg har tatt feil før, sier Andreassen.

– Hvorfor er ikke nordmenn mer urolige?

– Vi har beholdt jobben, og vi kjenner ikke mange som er blitt ledige heller. I tillegg er renten lav, sier Andreassen.

Dreyer mener også at nordmenn flest merker for lite til oljebremsen til at nervene går utover kjøpelysten.

– En rekordlav rente har mer å si, og man opplever økt kjøpekraft. Slik sett har det større innflytelse på boligmarkedet, sier han til E24.

Grytten peker på at det ikke er mange lønnsomme steder å plassere pengene sine for tiden.

– Det er mye penger som finner veien inn i boligmarkedet av mangel på andre alternativer, sier han.

Les også

Meglersjef varsler nytt boligprishopp i Oslo etter sommeren

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Heiko Junge

Utenlandske investorer har trua

Gunstige skatteregler gjør at det er attraktivt å investere i det norske boligmarkedet, både for småsparere som legger av pensjon, og for de store utleiehaiene.

Blackstone har nylig sikret seg porteføljer som primært har eiendommer i Norge, Sverige, Tyskland og USA, både innen bolig, næring og logistikk.

Les også

Norske boliger ble dyrere i juni

Jørgen Pleym Ulvness, administrerende direktør i Agasti Holding ASA og Obligo Investment Management AS, mener utenlandske investorer finner eiendomsmarkedene i Norge og Sverige blant de mest attraktive i Skandinavia, mens de er mer avventende til Finland og Danmark.

– Stockholm er nok mest attraktivt på grunn av størrelse, vekst og befolkningstettheten, mens Oslo og Norge er mer generelt tiltrekkende med vår stabile økonomiske situasjon.

Les også

Obos-boliger falt i pris

Les også

Tror boligprisene kan falle 10 prosent:
– Det er sannsynlig med en korreksjon i boligmarkedet

Les også

Her er Sivs boligpakke

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – September-tallene var svakere enn jeg hadde trodd

  2. Varsler nytt boligprishopp i Oslo

  3. Her kan pengene til «boligspekulantene» havne

  4. Annonsørinnhold

  5. – Dette vil dempe boligmarkedet ganske mye

  6. Så mye bommet ekspertene på boligprisveksten