Ferske prognoser: Fire grunner til lav boligprisvekst

Nye boligdebutanter kan puste lettet ut: De neste årene kommer ikke boligprisene til å løpe fra lønningene våre, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

SER BESKJEDEN PRISVEKST: Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse er tidligere forsker i Statistisk sentralbyrå (SSB).
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Samtidig varsler de at boligprisene vil vokse i hvert av de neste fire årene.

– For landet samlet er det utsikter til beskjeden vekst, men vi ser for oss ganske store lokale variasjoner, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse til E24.

Han har sett inn i krystallkulen og legger tirsdag frem nye prognoser for det norske boligmarkedet. Prognosene bærer bud om moderat boligprisvekst de neste fire årene:

 • Nærmest paddeflat utvikling i år, med de nasjonale prisene opp kun 0,2 prosent nominelt.
 • Deretter noe høyere boligprisvekst, men fortsatt i tråd med forventet lønnsvekst: 2 prosents oppgang i 2019 etterfulgt av prisoppganger i 2020 og 2021 på henholdsvis 2,7 og 3,4 prosent.

Fire grunner til lav boligprisvekst

– Boligprisveksten var voldsom gjennom 2016 og 2017, særlig i Oslo, før det kom et klart omslag i fjor vår. Det var fundamentale årsaker som gjorde det, sier Benedictow.

– Nå ser det ut som vi legger dette bak oss, fortsetter sjeføkonomen.

Han viser til en justert trendoppgang på rundt to prosent for hvert av de neste årene i deres prognoser.

– Vi tror boligprisene skal være ganske flate i den nærmeste tiden, og så ta seg forsiktig opp, men ikke mye over inflasjonen, oppsummerer Benedictov.

Les også

Oslo-comebacket: Ga 110.000 per kvadrat for dette

Han gir fire argumenter for at boligprisveksten kun blir beskjeden:

 • Boligprisene er fortsatt på et høyt nivå i Norge.
 • Videre prisvekst dempes av at mange nye boliger kommer på markedet både i år og i 2019.
 • Befolkningsveksten har avtatt og demper etterspørselen.
 • Og Norges Bank går mot flere rentehevinger.

– En renteoppgang på én prosent er ikke mye, men sett i lys av nordmenns gjeld tror vi det er nok til å virke prisdempende, sier Benedictov.

Tror nyboligfallet bremses

Nyboligprisene har falt markant den siste tiden, og investeringstakten har falt kraftig. Men fremover vil oppgangen i bruktboligmarkedet dempe korreksjonen i nyboligmarkedet, tror Benedictow.

– Vi skal nok fortsatt ha en nedgang i nyboligprisene, men mindre enn vi så for oss for et halvt år siden, sier han.

Samfunnsøkonomisk analyse legger til grunn en moderat oppgang i husholdningenes konsum fremover. Reallønnsvekst og sysselsetting trekker opp, mens nordmenns høye gjeld er blant faktorene som trekker ned, tror de.

Les også

Nordea følger DNB: Kutter i BSU-renten

Siv-joker

Benedictow legger også til grunn renteøkning til høsten, og at boliglånsforskriften til Finansdepartementet blir videreført med "noen justeringer". Forskriften er nå til revurdering hos Finansdepartementet.

Finanstilsynet har foreslått at det særskilte Oslo-kravet om 40 prosent egenkapital for kjøp av sekundærboliger vrakes, men at bankenes mulighet til å fravike kravene skjerpes noe for resten av landet.

Dersom finansminister Siv Jensen derimot bestemmer seg for å vrake hele forskriften, slik flere kritikere har ment at hun bør gjøre, kan boligprisveksten bli større, varsler Benedictow.

I fjor var Oslo landets største boligprisbrems, og Samfunnsøkonomisk analyse tror på negativ vekst også i år, med én prosents prisnedgang. Deretter tror de Oslo-prisene løfter seg 3,1 prosent i 2019, 4,2 prosent i 2020 og 4,9 prosent i 2021.

Les også

Nyboligsalget opp for første gang på 11 måneder

Les også

Sterk prisoppgang i Oslo

Les også

BSU-rentene varierer kraftig: Så mye kan du tjene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bolig

Flere artikler

 1. Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene

 2. Salgsbyks for nye boliger i sommer

 3. Nye låneregler kan hjelpe Oslo-investorer – og ramme Torkil (22)

 4. Rentehoppet kommer, men ikke før i høst

 5. – Må bli vant til en mye mer moderat prisvekst