Storbankene får renteslakt: - Opererer på en sleip måte

Storbankene lar de beste og mest aktive kundene få best rente - og behandler store kundegrupper som kveg, mener ledelsen i BN Bank og Skandiabanken.

FÅ ER AKTIVE: BN Bank-sjef Gunnar Hovland sier en ny undersøkelse viser at over halvparten av landets boliglånkunder aldri har byttet bank. Han angriper blant annet giganten, DNB.

Sandblad Mattis
  • E24
Publisert:

– Mens de kundene storbankene mener er mest attraktive, gullkundene, har bedre betingelser enn noen gang, er den store flokken av kunder i en helt annen situasjon. De blir behandlet som kveg. Kvegflokken er blitt de store forretningsbankenes melkekyr – for å finansiere lav rente til «gullkalvene», sier banksjef i BN Bank, Gunnar Hovland.

Se oversikten over hvor det er billigst boliglån nederst i saken.

– Vi tilbyr den samme renten til alle våre kunder. Mens DNB, Nordea og Danske Bank lar de beste og de mest aktive kundene som ringer og pruter, få best rente. I BN Bank er det betjeningsevne og sikkerhet som avgjør lånerenten, ikke hvor fin tittel du har på visittkortet, eller hvor god du er til å prate for deg, sier han.

Aktuelt: Flere har kuttet renten

– Behandler de som lønnsomt kveg

– Vi ser både av fersk statistikk og av henvendelser til BN Bank, at flere av våre konkurrenter behandler store kundegrupper – de som ikke pruter eller ikke truer med å bytte bank – som lønnsomt kveg.

Rentefesten: Nå er lånet (nesten) gratis! (krever innlogging)

Han viser til en undersøkelse gjennomført av Sentio hvor 55 prosent oppgir at de ikke har flyttet lånet sitt.

– Vi har sett på ekstrakostnaden og lagt til grunn at Danske Bank og DNB priser et standard boliglån på to millioner kroner til rundt 2,65 prosent. Det betyr at «kveget» betaler rundt 12.000 kroner mer i året enn eksempelvis de som har ungdomsrenten på 1,99 prosent til Danske Bank.

– Dette er en helt useriøs kritikk fra en aktør som stort sett nekter å gi lån til kunder de mener er for risikable, svarer informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Han mener BN Bank snur problemstillingen på hodet.

– DNB er bank for alle, men vi gjør en individuell vurdering ut ifra betjeningsevne, sikkerhet og andre forhold, som gjør at noen får litt bedre rente enn andre. Vi mener det er urettferdig at kunder med trygg økonomi skal subsidiere kunder med større usikkerhet. Ingen synes det er ålreit å betale det samme for bilforsikringen som en nabo som stadig kjører på rødt lys, sier han.

DNBs ordinære rente ligger på 2,74 prosent, mens Danske Bank ligger sin på 2,69 prosent, viser tall som E24 har hentet inn (se tabell nederst i saken). BN Bank har nylig gjort sitt andre rentekutt og kutter boliglånsrenten med 0,15 prosentpoeng.

Billigst er imidlertid Skandiabanken med en rente på 2,30 prosent.

Skandiabanken enig: – Opererer på en sleip måte

STØTTER BN BANK: Informasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken.

Skandiabanken

EPSI sin sist oppdaterte undersøkelse om bankbransjen viser også at det er kundene i Skandiabanken som er mest tilfredse. Dette mener Skandiabanken blant annet er fordi alle får like renter.

– Vi er enig med BN bank. Det er vår holdning at prisen skal være lik for alle, og du skal slippe å ha erfaring med å prute ned på renten. Vi tilbyr alle den best mulig renten, sier kommunikasjonssjef i Skandiabanken, Leif-Kjartan Bjørsvik, til VG.

Han fortsetter:

– Jeg synes de store bankene, som DNB, opererer på en sleip måte. De spekulerer i at folk ikke skal ringe og prute, slik at de som ikke gjør det fortsetter å ha for høy rente. Slik tjener de penger.

Professor: – Bankene tjener på det

Steinar Holden, økonom og professor ved Universitetet i Oslo, sier at bankene ser at de kan tjene penger på å ikke sette ned renten «automatisk» til alle.

– Når mange banker velger å si at den laven renten er noe man må forhandle om, er det fordi de regner med at det lønner seg. En årsak til at bankene tjener på dette er at det er mange passive låntagere. Lignende atferd skjer også i andre bransjer der man tilbyr gode betingelser for nye kunder, samtidig som man ønsker god inntjening på de eksisterende kundene. Det er bra at det blir oppmerksomhet rundt dette, for det kan være mye å tjene for den enkelte, sier Holden til VG.

Even Westerveld i DNB viser til at en annen undersøkelser fra FinansNorge at hver fjerde låntager har byttet bank eller reforhandlet boliglånet de siste to årene.

Les også: Derfor trenger ikke rentekutt bety billigere rente for deg

Akademiker-avtalen

Hovland i BN bank bruker avtalen Danske Bank har inngått med Akademikerne som et eksempel:

– De lokker akademikere i «rett» alder og med «rett» fagforeningsmedlemskap, med boliglånsrente ned i 1,99 prosent. Denne renten er uoppnåelig for de fleste av bankens kunder. For at noen få skal få ned i 1,99 i rente må en stor andel andre kunder betale mer i rente. Det er liten tvil om at kunder som ikke pruter, eldre kunder og de uten akademiker-status, som snekkeren og hjelpepleieren, er med på å subsidiere gullrente for unge leger og unge økonomer.

Han sier mange bankkunder oppgir at de har rente godt opp på tretallet.

– Problemet i Norge er at bankene ikke trenger å oppgi hvem som får hva. Vi mener vi må gjøre som i Sverige, hvor bankene må oppi sin gjennomsnittlige rente.

Har du fått med deg dette?: – Svakeste krone på 40 år

– Legger vekt på betalingsevne og sikkerhet

I Danske Bank er de heller ikke imponert over utspillet fra BN Bank.

– Vi finner det noe vanskelig å ta dette seriøst når det kommer fra en aktør som fra styreleder hold har en uttalt pressestrategi i å være «opportunistiske» for å spare markedsføringskroner. Særlig når det kommer på samme dag som EPSI har offentliggjort sin kundetilfredshetsmåling der vi går mest fram av alle landets banker. Det er vi stolte og ydmyke over. Vår vekst i Norge kommer bare dersom kundene er fornøyd, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank.

– I likhet med BN Bank legger vi betalingsevne og sikkerhet til grunn for våre vurderinger av om det skal gis lån, sier senior kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem i Nordea.

Les også

Hun har Norges minst fornøyde bankkunder

Les også

Nå kan du binde studielånet til ett-tallet

Les også

– Ser på dette som svært alvorlig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Danske Bank kuttet boligrentene: Noen timer etter følger konkurrentene

  2. Disse bankene har kuttet renten - og disse gjenstår

  3. Hun har Norges minst fornøyde bankkunder

  4. BN Bank kutter boliglånsrenten

  5. Har Norges minst fornøyde bankkunder – igjen