Valutasmell gjør at importør må skru opp prisene på mat: – Dobbel krise med kronesvekkelse og økte råvarepriser
Gastro Import er blant flere importfirmaer som har det ekstra tøft når kronen er så svak som nå. Konsekvensene er dyrere mat for forbrukere som deg og meg.
PRISØKNING: Oliven og nøtter har blitt mye dyrere å importere, både på grunn av høyere råvarepriser og kronesvekkelse. Her er daglig leder i importfirmaet Gastro Import, Jørn Kongsøre.
– Kronesvekkelsen går rett på bunnlinjen vår. Det er krise hvis dette fortsetter, sier daglig leder Jørn Kongsøre i importfirmaet, til E24.
Gastro Import importerer blant annet oliven, pølser, skinker og oster fra Middelhavsområdet.
– Sluttregningen er det forbrukeren som får, etter at både vi og butikkene har måttet øke prisene, slår Kongsøre fast.
I dag kom SSB med inflasjonstallene for juli, som blant annet viste at matprisene økte med 1,8 prosent fra juni til juli – og med 2,9 prosent fra juli 2014 til juli i år.
Én viktig årsak til økningen er høyere importpriser som følge av svekket krone mot euro og dollar.
Økte importpriser
Kongsøre i Gastro Import påpeker at når en euro går fra å koste 8,50 kroner til 9,30, blir det klart dyrere for dem å kjøpe varer fra kontinentet.
Daglig leder i Gastro Import, Jørn Kongsøre
– Men vi øker ikke prisene våre gjennom året. Såfremt det ikke er ekstreme råvareprisendringer, så har vi en årlig prisøkning, sier Kongsøre.
Importfirmaet kan begrense skaden noe ved å forsikre valutakursen gjennom terminer.
– På denne måten har vi noe sikring, men ikke i nærheten av det vi omsetter for. Dermed blir det selvsagt tøft med denne kursen, forteller Kongsøre.
Noen varer er blitt spesielt dyre i denne perioden, kan Kongsøre fortelle.
Blant annet er det stadig økende priser på oliven og vanilje.
I tillegg påvirker ekstremtørken i California nøtteavlingene, slik at prisene her har økt fire-fem ganger i år allerede.
– I California er det katastrofe. Det blir dobbel krise med både kronesvekkelse og økte råvarepriser.
Valutajusteringer kan gi nytt matpris-hopp
Også under finanskrisen
Det er ikke første gang Gastro Import opplever vanskeligheter som følge av lav kronekurs. Også i forbindelse med finanskrisen i 2008, var euroen opp i nesten ti kroner.
– Da tapte vi penger på det vi solgte, og gikk omtrent i null. Men det gikk noen måneder, så normaliserte det seg heldigvis igjen.
Kongsøre håper at det også denne gangen vil bli en snarlig løsning, men er nøktern optimist:
– Vi har tro på at det kan endre seg, og at kronen styrker seg igjen. Men det er så mange faktorer som påvirker valuta, og man kan ikke alltid stole på valutaekspertenes spådommer heller, sier Kongsøre.
Prisene faller
VURDERER TILTAK FOR Å STYRKE KONKURRANSEN: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).
– Ikke hyggelig valutautvikling
Også et annet norsk importselskap, Oluf Lorentzen, merker valutaendringene.
– Alt vi kjøper er i utenlandsk valuta, og når vi får de økningene som har vært de siste årene, blir det en stor kostnad, sier daglig leder Martin Lorentzen.
– Slik sett er det ikke en hyggelig valutautvikling for oss nå.
Lorentzen forklarer at over tid vil noe av regningen ende opp hos forbruker, men de og leverandørene tar også sin del.
– Det er altså ikke slik at prisene raser opp på en ukes varsel, understreker Lorentzen.
De økte importprisene påvirker også resultatene til importfirmaet.
Vi håper det ikke er veldig varig, og at det blir en normalisering i løpet av et halvt års tid Får vi en situasjon med svekket norsk krone i flere år fremover, kan det etter hvert bli vanskelig å få med leverandørene, avslutter Lorentzen.
Innfører 10 prosent rabatt om du scanner selv
Tar svekkelsen på egen kappe
Nestlé Norge opplyser at det særlig er bevegelser i sveitserfrancen som påvirker selskapet.
I januar i år rykket det noe voldsomt i sveitserfrancen, etter at Den sveitsiske sentralbanken valgte å fjerne sitt såkalte valutagulv.
TAR KOSTNADEN: Fabrice Favero, Nestlés Norge-sjef
Men prisøkningen som følge av en dyrere sveitserfranc er ikke lagt over på prisene selv.
– Denne prisøkningen kan ikke overføres til kundene – vi er nødt til å være konkurransedyktige på pris, og det går utover marginene, sier Nestlés Norge-sjef Fabrice Favero til E24.
Han forteller at dersom man skal øke prisene i denne bransjen, må det først og fremst gjøres gjennom innovasjon i form av nye og spennende produkter.
– Når det gjelder svingninger i valuta, er disse veldig vanskelig å spå. For vårt vedkommende vil det være en fordel om kronen styrker seg, men ser man på utviklingen i det norske makrobildet, har ikke sjansene for dette økt. Men endringer kan komme som lyn fra klar himmel, det så vi blant annet i Sveits i begynnelsen av året, sier Favero.
– Lenge varslet prisøkning
Kronesvekkelsen har en klar påvirkning på dagligvare prisene, ifølge fagsjef handel i Virke, Johanne Kjuus:
– Det har også lenge vært varslet at en kronesvekkelse ville føre til økte importpriser, noe som betyr høyere matvarepris ut til forbrukerne.
Kjuus påpeker at tall fra SSB viser at prisene på importerte varer økte med 12,5 prosent i årets første halvår, mens prisen på norske varer økte med bare 1,5 prosent.
– Når halvparten av forbruket vårt er basert på importerte varer, så er det klart at dette for betydning for matvareprisene, sier Kjuus.
– Er det noen varer som har blitt ekstra dyre som følge av kronesvekkelsen?
- IKKE HYGGELIG UTVIKLING: Det sier Martin Lorentzen i importørfirmaet Oluf Lorentzen.
– SSB-tallene viser at prisene på frukt og sukkervarer i tillegg til alkoholfrie drikkevarer har økt spesielt mye den siste måneden, men det er verdt å merke seg at prisen på frukt også øker fordi det er norsk sesong – da øker importprisene, forklarer Kjuus.
Gode nyheter, strømregningen kuttes med flere hundrelapper i høst: – Dette er priskollaps
Matvareprisene har for øvrig ikke økt spesielt mye den siste måneden, mener Virke-fagsjefen:
– De senere årene har prisøkningen i juli ligget på mellom 1,5 og 2,5 prosent, og prisveksten i juli måned i årer slik sett dermed ikke spesielt høy.
Fikk rett i advarsel
Konserndirektør i Orkla, Håkon Mageli, gikk ut allerede i desember 2014 og advarte mot økte matpriser som en konsekvens av kronesvekkelsen, og dette har også slått til.
– Kronen er fortsatt svak et drøyt halvår etterpå. Det sier seg selv at denne typen endringer har stor betydning, når femti prosent av det vi spiser er importert, sier Mageli.
Han påpeker at kronesvekkelsen i prinsippet påvirker alle importerte varer.
– Men det vil stadig være endringer i råvareprisene i det globale markedet, og prisen på enkelte råvarer har gått opp i år. Kronesvekkelsen kan forsterke effekten, sier Mageli.
Grensehandelen øker tross svekket krone
Når det gjelder Orkla, har de ifølge Mageli hatt en moderat prisøkning på ferdigvarene.
– Dette er det tre-fire grunner til, blant annet økning i prisen på enkelte typer råvarer, noen emballasjer har blitt dyrere og vi har også hatt en liten effekt av jordbruksoppgjøret. Men valutaeffekten er nok den sterkeste, mener Mageli, som til slutt presiserer at det er den enkelte kjede eller profilhus som setter prisene i butikk.