Dette er Norwegian og pilotene uenige om

Norwegian-pilotene går til streik. Her er punktene de tillitsvalgte og selskapet krangler om.

TRUET AV STREIK: Norwegian skal igjen møte fagforeningen hos riksmekleren.

Jan Ovind
 • Anders Park Framstad
 • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Natt til lørdag ble det brudd i forhandlingene mellom pilotene og Norwegian.

Dermed gikk 70 piloter ut i streik fra og med lørdag. Fra onsdag av er det varslet storuttak, med samtlige 650 piloter.

Etter hvert som partene har kommentert saken i media, fremgår det at uenigheten i stor grad handler om prisnipper: Pilotene krever en felles tariffavtale for alle de skandinaviske pilotene, og at disse skal være ansatt i morselskapet i konsernet.

Norwegian mener at pilotene krever «kommersiell styringsrett», noe ledelsen umulig kan si ja til.

Det er ellers flere punkter relatert til goder og plikter som ligger på bordet. E24 var i forkant av meklingen i kontakt med både selskapet og fagforeningen, som oppgir at partene er uenige på følgende:

 • Pensjon: Norwegian ønsker at pilotene skal over på innskuddspensjon. De mener den nåværende ordningen er en særordning – både i Norwegian og at den ikke er i tråd med samfunnsutviklingen generelt – og at den er for dyr for selskapet. Parat opplyser at pilotene har vært villige til å drøfte pensjonsordninger med selskapet.
 • Antall arbeidsdager: Norwegian ønsker å innføre et «tak» 144 fridager per år, med fem ukers ferie. Ifølge selskapet ligger snittet i dag på 188 fridager per år inkludert 26 såkalte «plukkdager».
 • Større fleksibilitet: Norwegian ønsker å fjerne ordningen flere av pilotene i dag har, med fem dager på jobb etterfulgt av fire fridager. De ønsker også mer fleksibilitet i hver «arbeidsbolk».
 • Lønn: Norwegian ønsker at pilotene skal omfattes av generell lønnsfrys i selskapet, ikke inkludert lønnsstigen som sikrer pilotene en økning på 2,5 prosent per trinn per år.
 • Forsikring: Selskapet ønsker at den såkalte «Loss of License»-forsikringen reduseres fra 60G til 30G. Dette er en forsikring som slår inn dersom en pilot av helsemessige årsaker ikke kan fly mer. Denne ble justert opp for noen år siden, og ledelsen mener at den gir selskapet store ekstra kostnader. 60G tilsvarer omtrent 5,3 millioner kroner.

Det er i hovedsak snakk om norske piloter som er ute i streik, men også noen svenske og danske ansatte. Ved storuttaket fra onsdag av skal også utlendinger sympatistreike med de norske pilotene.

Rutene som eventuelt vil bli berørt er innenriks i Norge og europeiske ruter, mens langdistanseflygingene holdes utenfor.

Norwegian har møtt ansatterepresentanter i riksmeglerens lokaler en rekke ganger de siste årene, men partene har stort sett kommet til enighet mer eller mindre innen fristen.

Unntaket fant imidlertid sted i fjor. Da ble kabinansatte René Gustavsen som første Norwegian-ansatte tatt ut i en énmannstreik.

I rapporten for fjerde kvartal fremgår det at Norwegian beregner kostnaden for den forrige streiken til 101 millioner.

Les også

LO-leder hisser opp Norwegian-ansatte

Les også

Fare for Norwegian-streik fra lørdag

Les også

– Norwegian er et kanonselskap

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Norwegian-streik: - Fra og med onsdag tas 650 piloter ut i streik

 2. Riksmekleren om Norwegian-strid: – En vanskelig mekling

 3. Professor: - Jeg håper pilotene skjønner når de må si stopp

 4. Annonsørinnhold

 5. Norwegian-streiken er over

 6. – Har ikke akkurat skapt godt forhandlingsklima