Bankrefs mot Siv Jensens nye forbrukslånskrav

Finansminister Siv Jensen strammer igjen grepet om forbrukslån, men møter motbør fra bankene. De sier hun er for snill med dem.

FÅR BANKKRITIKK: – Forskriften er midlertidig, og i det ligger det nettopp at vi vil gjøre en ny vurdering av både effekt og behov etter hvert, svarer Siv Jensen.
Publisert:

– Jeg er litt overrasket over at regjeringen gikk imot høringsinstansene som ga bred støtte til en sterkere forbrukslån-innstramming enn man nå går inn for, sier Gry Nergård til E24.

Hun er forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, som representerer landets banker og finansforetak.

Tirsdag presenterte regjeringen sin nye forbrukslån-festbrems: En midlertidig forskrift som ilegger bankene strengere krav til forsvarlig forbrukslån-praksis.

Men Siv Jensen burde strammet grepet mer, ifølge næringen selv.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener den nye forskriften mangler krutt.

Les også

Strammer grepet om forbrukslån

Jensen åpen for å bli strengere

I dag tar nordmenn opp forbrukslån med både 20 prosent effektiv rente og mer. Forbrukerøkonomen savner krav til maksimal rentesats:

– Siv Jensen har vært inne på dette med rentetak, altså hvor høy rente tilbyderne av forbrukslån egentlig har mulighet til å tilby. Hadde de kommet med en begrensning i form av rentetak, så er det ikke sikkert det ville være like attraktivt for disse nisjebankene å kjøre så aggressivt på forbrukslån, sier Tvetenstrand til E24.

SAVNER HARDERE SKYTS: Forbrukerøkonom Cecilie Tvedenstrand i Danske Bank.

Dessuten burde regjeringen strammet inn kravene til markedsføring av kjapp kreditt betydelig, mener hun.

Jensen synes hun ikke er spesielt snill med bankene, og viser til at forskriften kommer på toppen av flere innstrammende tiltak fra regjeringen.

Hun varsler dessuten at reglene kan gjøres strengere hvis det trengs.

– Vi kommer til å følge nøye med på utviklingen, og i lys av det vurdere om det blir behov for å gjøre endringer. Forskriften er midlertidig, og i det ligger det nettopp at vi vil gjøre en ny vurdering av både effekt og behov etter hvert, svarer Jensen til E24.

Les også

Analytiker: Streng regulering for forbrukslånsbankene vil drive frem flere sammenslåinger

Bekymret for fleksibilitetskvote

Nergård i Finans Norge fremholder at regjeringens opprinnelige skisse til nye regler var strengere på flere punkter enn resultatet, og dessuten fikk bred støtte da det var ute på høring – blant annet fra dem.

– Vår hovedbekymring er at en del forbrukere får store betalingsproblemer. De får mer i forbrukslån enn de klarer å håndtere. Derfor støttet vi og ønsket oss disse retningslinjene. Regjeringen har gjort mye de siste årene, men denne forskriften kunne vært strengere, sier hun.

– Hvilke innstramminger ville dere ha som regjeringen nå dropper?

– Før det første gir regjeringen en fleksibilitetskvote på fem prosent av samlede utlån. Det gikk vi eksplisitt imot i høringsrunden: Vi er redd det fører til at enkelte aktører makser ut kvoten, uten at de nødvendigvis har gjort forsvarlige vurderinger bak.

– I tillegg støttet vi strengere krav for refinansiering enn regjeringen nå legger opp til, fortsetter Nergård.

Les også

DNB klar for å vokse i forbrukslån: – Vi skal være en aktør i dette markedet

«Luksusfellen»-Hallgeir ber Jensen være beinhard

Siv Jensen påpeker overfor E24 at bankene selv må ta ansvar for å utøve godt bankhåndverk.

– Bankene bør fremdeles ha mulighet til å utøve skjønn i enkeltsaker, blant annet for å kunne hindre at det oppstår enkeltsaker med urimelige utslag. Derfor har vi lagt opp til en begrenset fleksibilitetskvote, forklarer finansministeren.

Dine Penger-ekspert og «Luksusfellen»-profil Hallgeir Kvadsheim synes Jensens fleksibilitetskvote gir mening.

– I likhet med Forbrukerrådet mener jeg at innføring av en liten fleksibilitetskvote er fornuftig, for å skjerme kunder som skal rydde opp i egen økonomi. Men her må Finanstilsynet virkelig være på vakt for å hindre at kvoten misbrukes, påminner Kvadsheim.

Det avgjørende fremover blir uansett hvordan forskriften etterleves, mener han:

– Siv Jensen har uttalt at hun skal være hard med banker som bryter forskriften. Her nytter det ikke med bøter, selv ikke i millionklassen. Disse bankene takler det fint økonomisk. Tap av konsesjon derimot, skisserer eksperten.

Les også

Kraftig vekst i mislighold av forbrukslån

Les også

Klagerekord i Forbrukertilsynet

Les også

Investorene trosser Siv-brems: Har sikret seg enda flere Oslo-boliger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om