Sjeføkonom: – Boligtallene kan overraske igjen

Klokken 11 kommer nye boligpristall. Etter januar-tall som var sterkere enn ventet kan vi ikke utelukke nok en overraskelse, sier Nordea Markets' sjeføkonom Kjetil Olsen. 

NYE TALL: Det er ventet at boligprisene økte i februar.

Foto: Jan Ovind VG
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Januar bød på prisbyks. Justert for sesongvariasjoner målte meglerbransjen en underliggende prisvekst på 0,5 prosent. Det indikerte at prisoppgangen var sterkere enn normalt for måneden.

Nordea Markets poengterer at tallene var overraskende sterke.

Meglerhuset tror på et nokså sidelengs boligmarked i 2019, men sjeføkonom Kjetil Olsen utelukker ikke at Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer vil presentere høyere enn ventet prisvekst nå også.

– Det kan helt sikkert skje. Obos-tallene har vært sterke og det trekker i retning av videre oppgang. På den annen side kan vi heller ikke utelukke at vi får en måned der prisene faller, sier han.

Anekdotisk bevis

I tillegg til stigende renter på den ene siden og lav arbeidsløshet samt underliggende prisvekst på den andre siden, peker Olsen på en tredje faktor som kan påvirke nå: Den økende tilbudssiden i boligmarkedet.

– Vi er ikke like bekymret som andre, men dette kan være en faktor som får betydning.

Nordea Markets opererer ikke med eksakte estimater måned for måned og Kjetil Olsen sier han og kollegaene neppe vil hoppe i stolen av utviklingen i enkeltmåneder.

Les også

Ferske boligtall tirsdag: Derfor varsles kortvarig prisbyks

– Men kommer prisene inn veldig mye høyere eller veldig mye lavere, er det klart vi ser dette som anekdotisk bevis på hvordan det står til i markedet, sier han.

Enighet om prisvekst

DNB Markets venter en prisvekst, justert for sesongvariasjoner, på 0,2 prosent. I tirsdagens morgenrapport skriver de at boligmarkedet har vist solid prisoppgang de siste månedene til tross for et høyt lager av usolgte boliger.

«Omsetningen har holdt seg oppe til tross for at rentene er på vei opp og detaljomsetningstall som lugger litt. Vi tror boligprisene steg noe også i februar, men at vi ser en mer sideveis utvikling resten av året» heter det videre.

Også Prognosesenteret anslår en økning på 0,2 prosent.

Det vil i så fall bety at den nominelle prisoppgangen blir høyere, fordi februar regnes blant de sterkere bolig-månedene.

– Det vil ikke overrasket meg om de nominelle prisene stiger én prosent, sa sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til E24 i går.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Boligtall straks: Økonomer øyner klassisk prishopp

  2. – Ser litt dårligere ut for hele året

  3. Meglerbransjens fasit er klar: Boligprisene steg med 0,5 prosent i februar

  4. Boligprisoppgang og rekordomsetning i juli

  5. Boligprisene i Norge steg i februar