Apple vil gjøre det umulig å hacke iPhone

Apples ingeniører jobber med ny sikkerhetsteknologi som vil gjøre det nærmest umulig for myndigheter å bryte seg inn låste iPhoner.

UMULIG: Apple vil gjøre det umulig for myndigheter å hacke en iPhone.

Foto: Mike Blake, Reuters
Publisert:,

Hvis teknologiselskapet lykkes i arbeidet, vil det bli svært vanskelig for politiet å låse opp telefonene – selv om de skulle vinne fram med rettslige krav av den typen FBI har fremmet i USA, skriver New York Times.

I den pågående striden med FBI nekter Apple å låse opp telefonen til avdøde Syed Rizwan Farook, som sammen med sin kone drepte 14 personer i San Bernardino i desember.

Saken har vakt sterke reaksjoner i USA, blant annet har presidentkandidat Donald Trump oppfordret til boikott av selskapet.

Mandag gikk en gruppe ofre offentlig og krevde at Apple måtte gi FBI innsyn.

– De ble angrepet av terrorister, og de trenger å få vite hvorfor dette kunne skje, sa ofrenes advokat Stephen Larson.

Ser til Kongressen

I USA kan man gjennom kjennelse kreve at telekomtilbyderne utleverer data til myndighetene, men det samme gjelder ikke for teknologiselskaper som Google og Apple. De sistnevnte har vært sterkt imot et lovverk som vil stille lignende krav for dem.

Selv om Obama-administrasjonen vinner kampen om å få innsyn i den ene telefonen til San Bernardino-drapsmannen, vil FBI trolig ønske å komme inn i flere telefoner i fremtiden. Det kan føre med seg en strøm av rettssaker og stadig nye tekniske endringer fra Apple.

Eksperter New York Times har snakket med, mener at eneste løsning på saken er at Kongressen involverer seg og ser på lovverket.

– Vi er i et våpenkappløp om ikke Kongressen tydeliggjør hvem som har hvilke forpliktelser i slike situasjoner, sier forsker Benjamin Wittes ved Brookings Institution til avisen.

Les også

Snart kan du betale med en selfie

I SØKELYSET: Apple-sjef Tim Cook har gått til kamp mot FBI. Det fører med seg oppmerksomhet.

Richard Drew Ap

Vil snakke med Obama

I et intervju med ABCNews onsdag sier Apple-sjef Tim Cook at han planlegger å snakke med president Barack Obama om saken.

LES OGSÅ: Bill Gates støtter FBIs kamp mot Apple

Han sier at den eneste måten å få informasjon ut av telefonene på, er om selskapet designer en programvare som han sammenligner med kreft.

– Hvis en domstol ber oss om å skrive denne programvaren, tenk på hva annet de kan be oss om å skrive. Kanskje et operativsystem for overvåking, kanskje muligheten til at politimyndighetene kan skru på kameraet, sier Cook.

Les også

Nokia varsler mobil-comeback

Les også

Trump tar initiativ til Apple-boikott

Les også

– Vi bes om å hacke iPhone-brukere

Her kan du lese mer om