IMF: Boligmarkedet i Norge er overpriset

Sårbarheten i det norske boligmarkedet har økt grunnet overpris i markedet, skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) i en rapport.

OVERPRISET: Boligprisene i Oslo falt for annen måned på rad. Det internasjonale pengefondet mener boligprisene i Norge er overpriset.
 • Lars Selvik
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Onsdag tikket det inn helt ferske boligtall for juni måned. På landsbasis falt boligprisene 1,6 prosent, og sesongjustert var prisnedgangen 0,7 prosent. Det er det kraftigste juni-fallet noensinne, viser prisstatistikken fra Eiendom Norge.

Onsdag ettermiddag offentliggjør IMF en rapport som blant annet omtaler boligmarkedet i Norge.

– Boligmarkedets sårbarhet har økt med bakgrunn i overprisede og stigende boligpriser, sammen med forhøyet husholdningsgjeld, skriver IMF i rapporten.

Pengefondet peker på at det er tatt grep for å stagnere boligprisene, blant annet ved å stramme inn låneforskriftene som ble innført ved nyttår. De skriver likevel at markedet bør følges tett opp, nettopp på bakgrunn i de høye prisene.

– Sårbarheten i boligmarkedet bør følges med årvåkenhet, skriver de i rapporten.

IMF har i sin årlige økonomiske gjennomgang av norsk økonomi, i dialog med Finansdepartementet, også et årvåkent øye på finansnæringen. Selv om IMF mener norske banker er godt kapitalisert og forblir lønnsomme, så ser de noen skyer på horisonten:

– Husholdningenes gjeld fortsetter å bygge seg videre opp, og boligprisene fortsetter å stige, dog i et saktere tempo de siste månedene.

Tungt boligprisfall i Oslo

Spesielt prisene på bolig i hovedstaden har vært satt under lupen de siste årene. Ellevill oppgang i boligprisene fikk sitt første skudd for baugen forrige måned da prisene i hovedstaden falt for første gang på 19 måneder.

Onsdag fortsatte fallet med en nedgang på 3,1 prosent.

– Nedgangen kommer primært som konsekvens av innstramminger i kreditt-tilgangen og økt tilbudsside gjennom blant annet høyere boligbygging, som videre forsterkes av usikkerheten i markedet. Dette vil nok prege markedet utover i 2017, men markedet vil normalisere seg etter hvert, sier Eiendom Norge-sjefen Christian Dreyer.

Les også

Handelsbanken: Derfor er det ingen boligboble

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets, hadde sett for seg et mindre prisfall onsdag.

– Det er en kraftig korreksjon ned i Oslo, og dette påvirker også utviklingen for hele landet, sier Bruce til E24.

Ikke bekymret

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, mener imidlertid ikke disse boligpristallene og andre indikatorer for norsk økonomi bør gi noen grunn til bekymring, ei heller hos Norges Bank.

– Prisnedgangen som vi ser nå kommer etter en periode med en veldig sterk prisoppgang, og dette er en korreksjon vi mener primært er utløst av de innstrammingene i regelverket som myndighetene innførte fra nyttår, sier Haugland og peker på at effekten ble litt forsinket fordi flere satt med finansieringsbevis en stund etter nyttår basert på det gamle regelverket som fortsatt var gyldige, men som nå er gått ut.

Gitt at innstrammingene i regelverket har gjort det vanskeligere å få lån til boligkjøp nå enn før, tror Haugland også at det vil få effekt for husholdningenes gjeldsvekst fremover:

Vil innstrammingen i regelverket på boliglån også slå ut i nordmenns gjeldsvekst?

– Ja, vi tror en nedgang i boligprisene, og den utflatingen vi ser for oss de neste tre årene, vil føre til en lavere gjeldsvekst enn i dag, men vi tror ikke på en umiddelbar effekt fordi det ofte er en forsinkelse fra det strammes inn til det slår ut i gjeldsveksten, sier Haugland.

Les også

Leieprishopp på små Oslo-leiligheter: – Flere ser seg nødt til å leie

Les også

Ekspertenes råd til boligkjøpere

Les også

Kraftig salgsfall for Selvaag Bolig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. IMF
 3. Boligmarkedet
 4. DNB
 5. Eiendom
 6. Eiendom Norge

Flere artikler

 1. Handelsbanken: Derfor er det ingen boligboble

 2. Største juni-fall noensinne

 3. Ferske tall: Boligprisene i Oslo falt 3,1 prosent

 4. Norges Bank om nordmenns høye gjeld: – Øker risikoen

 5. Finanstilsynet om nordmenns gjeldsgalopp: – Urovekkende