Boligprisene sank 1,1 prosent i mai (-0,7 sesongjustert)

For første måned på lenge har boligkjøp i Norge blitt billigere.

Publisert:

Boligprisene falt 1,1 prosent i mai, viser ny statistikk fra meglerbransjen. Sesongkorrigert var prisnedgangen 0,7 prosent.

– Dette er faktisk den svakeste maimåneden vi har hatt siden vi begynte målingene i 2003. Det er uvanlig svakt, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Han kaller det en "knekk" for den norske boligprisgaloppen etter et oppsiktsvekkende sterkt 2016. Tolvmånedersveksten har nå falt tilbake til 8,3 prosent.

For Oslo-markedet var mai-utviklingen ekstra svak, og boligselgere måtte i snitt tåle 1,4 prosent lavere salgspriser enn i april. Det er sterkest prisfall blant byene i Norge.

– Trendskiftet i Oslo-markedet har kommet raskere og sterkere enn vi og mange andre forventet, sier Dreyer, og fortsetter:

– Trenden er tydelig: Oslo-markedet vil være svakere enn resten av landet, også i tiden fremover.

Les også

Fersk statistikk viser snittpriser: Oslo-boligene gikk 500.000 over prisantydning. Nye tall viser ekstrem forvandling

Tilbudsboom

Han varsler at Eiendom Norge nå vil revidere sine prognoser for Oslo-markedet. Det vil endre prognosen for hele landet, siden hovedstaden står for en stor andel av totalmarkedet.

Prisnedgangen betyr imidlertid ikke at boligmarkedet stopper opp. I alle de største byene meldes det om betydelig økt boligtilbud. På landsbasis har antallet boliger til salgs økt over ti prosent. Enn så lenge finnes også kjøpere der ute:

Landets meglere kunne registrere 9.846 boligsalg i mai, 5,4 prosent flere omsetninger enn i fjor.

– Den økte tilbudssiden vil ha en dempende effekt på prisutviklingen i månedene som kommer, sier Dreyer.

Les også

Fersk indeks: Troen på Norges økonomi når høyeste nivå på fem år

– Får solgt med edruelige forventninger

På landsbasis tar det heller ikke lenger tid å få solgt boligen enn før. Salgstiden ligger på 31 dager i snitt, én dag kortere enn i mai i fjor.

Dreyer mener prisfallet derfor ikke gjenspeiler noen dramatikk. Tvert imot sier han tilbud og etterspørsel nå er bedre i balanse, samtidig som aktiviteten holder seg høy.

– Dette er en ønsket utvikling, sier han.

– For dem som nettopp har kjøpt og nå skal selge, kan det oppleves dramatisk. Men selgere som har edruelige prisforventninger, vil fortsatt få solgt, sier han.

Mai-fasiten følger vårmåneder med avtagende prisvekst i forhold til det sterke fjoråret, som har fått flere meglertopper og sjeføkonomer til å snakke om et skifte i markedet.

April ble omtalt av Eiendom Norge-sjefen som «en av de svakeste vi har sett».

Publisert:

Her kan du lese mer om