Eiendomsmegler-topp er bekymret over nye boligpristall: – Det er duket for «prisboom» i januar og februar

Den solide boligprisoppgangen i november gjør Carl O. Geving bekymret for den videre prisutviklingen. Han spår kraftig boligprisvekst på nyåret. 

Publisert: Publisert:

– Det er duket for en «prisboom» i januar og februar, dessverre, sier Carl O. Geving, sjef i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Nye tall fra Eiendom Norge viser en vekst i boligprisene for landet under ett på 1,1 prosent sesongjustert (se faktaboks lenger ned i saken) og på 0,4 prosent nominelt.

Årets boligprisvekst har skapt hodebry for Norges Eiendomsmeglerforbund, og de har tidligere i år pekt på at boligmarkedet er i kraftig ubalanse.

– Det ser vi resultat av nå. Det er sterk vekst i en måned der prisene normalt faller, sier NEF-sjefen.

Les også

Ferske boligtall: Boligprisoppgang i november

Lav styringsrente gir hett boligmarked

Geving peker blant annet på at styringsrenten er på svært lave 0,75 prosent. Dette bidrar til å øke prisene, særlig i de delene av landene der oljebremsen ikke har slått sterkt ut.

NEF-sjefen er bekymret:

– Ingenting vokser inn i himmelen. Nå har vi hatt en langvarig, sterkt prisoppgang. Vi føler at dette markedet har gått altfor sterkt altfor lenge. Det burde vært mer moderasjon, sier Geving.

Torsdag 17. desember er det duket for nytt rentemøte i Norges Bank. Da kan det på ny komme rentekutt fra dagens rekordlave nivå.

HØY VEKST: Boligprisene steg kraftig i november, og i Oslo steg prisene med 0,9 prosent - kun Hamar hadde en høyere boligprisvekst å vise til med sine 1,4 prosent. Carl O. Geving er bekymret.
Les også

Hun har solgt leiligheter ved Oslofjorden for milliarder

ÅRETS SISTE: Eiendom Norge-sjefen Christian Dreyer presenterer hovedpunktene for boligmarkedet i november under torsdagens pressekonferanse. Neste konferanse vil avholdes i januar.

To-delt boligmarked

– Utviklingen har mange ulike faktorer, med en sterk kjøpekraft og sterk rente og moderat boligbygging. Faktorer er hvordan den økte arbeidsledigheten vil påvirke 2016, sier Christian Dreyer til E24, sjef i Eiendom Norge.

Årets utgave av novembertallene er de sterkeste de siste tiårene.

– Det har i lang tid vist seg at det å eie bolig er lønnsomt, og det virker som det er lite frykt blant folk om en stor nedgang i boligmarkedet.

– Er ikke nordmenn litt naive?

– Nei, ikke naive akkurat. Det er selvsagt grunn til bekymring fordi det er sterk gjeldsvekst, og dersom renten plutselig øker, kan det gå utover de med høy boliggjeld, sier Dreyer til E24.

For Oslos del forventer Eiendom Norge en vekst i prisene, men bildet vil mest sannsynlig se annerledes ut andre steder i landet spår Eiendom Norge videre.

– Renten går ned som følge av en nedkjøling i norsk økonomi, dette gir igjen et negativt press i boligprisene. Vi vil også se en nedgang i oljerelaterte markeder, som igjen vil påvirke prisene i de områdene der gjelder.

Dreyer avslutter:

– Politikerne har stort fokus på å gjøre boligbygging mer effektiv, raskere og billigere. Disse målene, ønsker vi selvsagt at de skal oppnå.

Les også

Ferske boligtall: Boligprisoppgang i november

Les også

Priskollaps i leiemarkedet i Stavanger

Les også

– Hører om meglere som gir rabatt i bytte mot positiv omtale

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om