Frykter Oslo-kjøpere går på en smell: – Før eller siden vil vi få en korreksjon

Knivingen om små Oslo-leiligheter kan føre til at unge kjøper over evne og må selge med tap, advarer meglertopp Carl Geving. Bransjekollega Hedda Ulvness sier markedet preges av «desperasjon» før nye boligtall.

ADVARER MOT OVERPRIS: NEF-direktør Carl Geving ser tendenser til at små leiligheter selges til overpris.
Publisert:

Mens det strides om hvorvidt man skal tro på bildet som tegnes av de oppsiktsvekkende tallene fra Obos – som viste tidenes sterkeste februar-prisvekst i Oslo – hersker det i meglerbransjen liten tvil om at hovedstaden nok en gang vil peke seg ut i onsdagens boligstatistikk.

Meglersjefer sier det fortsatt er en tydelig ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, som fører til travle budrunder og presser opp salgsprisene.

Sliter du med å få kjøpt bolig? Tips E24s journalister her!

– Desperasjon

– For mindre Oslo-leiligheter ser vi en desperasjon, sier Hedda Ulvness, som er toppsjef i meglerkjeden Eie:

– Folk trenger jo et sted å bo, men disse objektene er mangelvare. Det fører til et formidabelt trøkk. Vi ser hyppige forsøk på kupping, hete budrunder og mange som ønsker privatvisninger, sier meglersjefen.

Norges Eiendomsmeglerforbund kaller utviklingen i hovedstaden «bekymringsfull».

Etter at årets første måned var tilbakelagt, viste tallene fra Eiendom Norge at Oslo-boliger hadde steget 13 prosent pris i snitt på ett år.

Geving er urolig for at vissheten om denne bratte prisveksten i seg selv har blitt prisdrivende, ved at boligkjøpere agerer på en frykt for å bli akterutseilt av prisoppgangen.

Les også

Unge på boligjakt: – Ikke så gøy å være kjøper nå

Advarer mot «euforien»

– Det som bekymrer meg mest, er ekstreme tilfeller der små leiligheter selges til opp mot 200.000 kroner per kvadratmeter. Det gir stor risiko for at flere kjøper over evne og betaler for mye, slik at de også kan gå på et tap dersom de må selge igjen.

Selv om Oslo-markedet har vært hett helt siden Norges Bank innførte kriselav rente for å møte pandemiens økonomiske ringvirkninger, advarer meglersjefen mot å ta for gitt at det vil forbli slik.

Tvert imot er det flere faktorer som taler for at prisveksten vil bremse, sier han:

  • Den prisdrivende effekten av fjorårets rentekutt vil omsider ebbe ut (og det ligger fremover an til renteøkning snarere enn ytterligere kutt)
  • Og de skjerpede coronatiltakene i kampen mot det muterte viruset kan over tid bidra til å svekke folks kjøpekraft, noe som kan tvinge salgsprisene ned.

– Nå er det tilløp til eufori i Oslo. Mange føler de må sprenge sine egne økonomiske grenser for å få kjøpt. Det gjør at budrundene eskalerer. Men får vi veldig sterk priseskalering, vil vi før eller siden også få en korreksjon, sier Geving.

Hjemmekontor-flukt fra Oslo?

Ulvness i Eie sier etterspørselen er uvanlig sterk etter ettromsobjekter, men også små toroms- og treromsobjekter.

Et «utrolig høyt» prisnivå gjør at større Oslo-leiligheter havner utenfor budsjettet for mange, sier hun. Men hun mener prispresset på små objekter også kan ha en annen forklaring:

– Jeg tror det har kommet flere investorer inn i markedet for mindre sentrumsleiligheter. Det er også en naturlig konsekvens av pandemien, som gjør det vanskelig å investere i utleiebolig utenfor Norge, sier meglersjefen.

– Tror du Oslo-markedet roer seg fremover?

– Jeg tror dagens lave boligvolum vil øke og dempe prisveksten noe. Vi ser dessuten en trend der en del nå velger å flytte ut av Oslo, og opplever mer trøkk i byene rundt.

– Før eller siden vil vi få en korreksjon

– Dels kan de være tvunget ut av de høye Oslo-prisene, men jeg tror det også handler om at pandemien har ført til forventninger om at en mer fleksibel arbeidssituasjon med bruk av hjemmekontor er kommet for å bli. Da blir det også mer attraktivt å flytte ut. I de beste strøkene av Hamar får du enebolig for prisen av en treroms i Oslo, sier Ulvness.

Imens råder Geving boligkjøpere i Oslo om å holde hodet kaldt i budrundene.

Han mener roten til ubalansen i markedet er for lav boligtilførsel. På kort sikt er dette umulig å fikse, sier meglersjefen.

– Det er for sent å bygge seg ut av dette nå. Det er ikke så mye å gjøre, annet enn å la markedet gå sin gang, og håpe at vi ikke får en altfor sterk korreksjon, sier Geving.

– Men før eller siden vil vi få en korreksjon. Derfor bør de som er i markedet, være forsiktige og ikke betale overpris på noe de kanskje må selge med tap om noen år.

Les også

Boligkrise i USA: Skylder 150.000 i husleie

Publisert:
Gå til e24.no