Årsveksten i boligprisene i Oslo har for første gang bikket 20 prosent

På ett år har boligprisene i hovedstaden økt med 21,7 prosent. – Fortsetter prisveksten blir det kunstig høye boligpriser, sier meglertopp. 

TIL VÆRS: Veksten i boligprisene i hovedstaden ser ikke ut til å stoppe opp med det første. Her fra Enerhaugen på Tøyen mandag ettermiddag.
Publisert:

De siste månedene har avisene vært fulle av stoff om Oslo-boliger som går skyhøyt over prisantydning, og desperate boligkjøpere som går på visning etter visning uten å få tilslag.

Nå viser statistikken også helt tydelig at prisøkning på boliger har gått i taket det siste året -nå har årsveksten bikket 20 prosent.

«Ville spådommer»

Dagens boligprisstatistikk fra Eiendom Norge viser nærmere bestemt at boligprisveksten i Oslo de siste tolv månedene har vært på hele 21,7 prosent. I september var årsveksten til sammenligning på 18,5.

Les også

Rekordavvik i boligprisingen i Oslo i juli

Da administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier, i september uttalte til DN at hun trodde leilighetsprisene i Oslo ville stige med mer enn 25 prosent i desember, ble forventningen beskrevet som «ville spådommer».

Men nå nærmer årsveksten dette tallet seg med stormskritt.

Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier.

– Kunstig høye priser

– Fortsetter prisveksten blir det kunstig høye boligpriser i hovedstaden. Kunstig fordi det er ekstremt lite boliger for salg. Folk vil ikke selge før man har sikret seg ny bolig. Vi ser at det oppstår et større og større vakuum i Oslo. Det er med andre ord et stadig mindre utvalg av boliger som driver prisveksten, skriver Meier i en e-post til E24.

Hun påpeker at prisveksten ikke er like sterk i det øvrige prissjiktet i hovedstaden, men at det er vanlige folk som får problemer med å kjøpe bolig.

– Vi merker at stadig flere velger å flytte til nære nabokommuner som har langt lavere boligpriser.

Minner om risiko ved boligkjøp

Spesielt for kjøpere i oslomarkedet mener Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer det nå er grunn til å minne om at det er risiko ved å kjøpe bolig.

–Vår opplevelse på visning er at ingen tror at boligprisene kommer til å gå ned, noe som ikke er så rart dersom man har beveget seg i det markedet vi har hatt det siste året. Men min erfaring er at boligmarkedet snur raskt, og nå er det nesten ingen som selger før de kjøper. Det skal ikke mye endring til på den balansen før tilbudssiden øker ganske mye, sier Dreyer.

Han frykter mange nå kjøper bolig med en forventning om fortsatt prisvekst.

– Etter så sterke perioder som vi har hatt nå er erfaringen at det kommer en korreksjon på et eller annet tidspunkt, selv om jeg ikke tror den vil komme på veldig kort sikt, sier Dreyer.

Høyest årsvekst på Grünerløkka

Hvis man ser på boligprisveksten for de enkelte bydelene, har den kraftigste årsveksten vært på Grünerløkka. Her økte prisene med hele 23,8 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Den laveste årsveksten var i bydel Stovner, men den var heller ikke her lavere enn 16,8 prosent.

Les også

Ettroms oppussingsobjekt med fellesdusj solgt for 2,1 millioner

Hvis man ser på statistikken bare for leiligheter, er årsveksten nå over 20 prosent for alle bydeler, bortsett fra Stovner.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i Oslo er for øvrig nå oppe i 67.139 kroner, og det tar i snitt 13 dager å selge en bolig i hovedstaden.

Historisk kraftig vekst

Det var også en kraftig prisvekst på landsbasis, med 1,4 prosent, justert for sesongvariasjoner.

- –Vi er inn i en veldig sterk periode, og må nok tilbake til 2006 for å finne lignende tilstander, uttalte Eiendom Norge-direktør Dreyer på torsdagens pressekonferanse.

Les også

Kraftig vekst i boligprisene - steg 1,4 prosent i oktober

Les også

Dusj på gangen, sanerbart kjøkken, 24 kvadrat. Pris: 2,1 mill.!

Les også

Rekordavvik i boligprisingen i Oslo i juli

Publisert:
Gå til e24.no