Mindre bruk av lokkepriser i Oslo

Avstanden mellom prisantydning og solgtpris har blitt mindre.

MINDRE AVVIK: Boligmarkedet i Oslo er fortsatt brennhett, men avvikene mellom prisantydning og solgtpris har blitt mindre
Publisert: Publisert:

Avviket mellom prisantydning og solgtpris på boliger i Oslo sentrum har blitt mindre, det skriver Forbrukerombudet i en pressemelding.

I august gikk hele 75 prosent av de solgte boligene for 10 prosent eller mer over prisantydning, dette har i oktober blitt redusert til 55 prosent av alle salg.

– Dette viser at det er fullt mulig for meglerne å treffe riktigere pris, selv i perioder med raskt stigende boligpriser. Men selv om utviklingen i dette området som helhet er positiv er det fortsatt omsetninger som har for store avvik. Vi forventer derfor å se en ytterlige forbedring i månedene som kommer, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet.

I august ble ti store meglerkjeder tatt for lokkeprising av Forbrukerombudet, da tok byrådsleder i Oslo Raymond Johansen affære.

– Dette er dansen rundt gullkalven. Det virker som om alt er tillatt. Og det er unge mennesker som skal ha tak over hodet, som nå betaler prisen for en bransje som opptrer kynisk, tordnet Ap-byrådslederen.

Klar forbedring

Forbrukerombudet skriver at det er tydelig at bransjen har tatt tak i problemene med lokkeprising. Etter forrige tilsyn ble ti meglerforetak bedt om å redegjøre for hvilke tiltak som ville bli gjort for å hindre villedende prisantydninger. I tillegg ble foretakene bedt om å dokumentere hvordan prisene ble satt.

Les også

Analytiker om boligprisveksten: – Ikke en holdbar veksttakt

Ifølge Forbrukerombudet ga samtlige foretak tilbakemeldinger om konkrete tiltak som har blitt utført.

– Vi er glade for foretakene jobber aktivt med dette, og at bransjeorganisasjonene har engasjert seg for å endre det som åpenbart har vært en ukultur i bransjen. Mindre prisavvik er positivt for forbrukere på boligjakt, som får mer reelle prisantydninger å forholde seg til, sier Skjelbostad

Fornøyd bransjeforening

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer er også svært fornøyd med at tiltakene som har blitt gjennomført ser ut til å fungere.

– Det er gledelig å se at tiltakene bransjen har satt inn de siste månedene har gitt resultater, og vi føler oss trygge på at resultatene vil bli stadig bedre, sier Dreyer til E24

Dreyer forteller at både dokumentering av hvordan prisene settes, og hvordan avvikskontroll nå blir en del av internkontrollen i foretakene, skal sørge for at den positive utviklingen fortsetter. I tillegg sier han en samlet meglerbransje i Oslo har dratt i samme retning, som har sørget for at resultatene kommer såpass raskt.

– Det har vært en betydelig endringsvilje i meglerbransjen i Oslo om at man skal treffe riktig på prisingen, og det har vært et mer målrettet fokus på dette nå enn det har vært tidligere, sier han.

Tall fra Forbrukerombudet:

  • Mens 75 prosent av alle salg i august gikk 10 prosent eller mer over prisantydning, gjaldt dette 55 prosent av alle salg i oktober
  • Avvik på 20 prosent eller mer har gått ned fra 39 prosent i august til 16 prosent i oktober.
  • Avvik på 30 prosent eller mer er redusert fra 7 prosent i august til 1,8 prosent i oktober.
  • Og mens vi i august fant 8 salg som gikk hele 40 prosent eller mer over prisantydning, gjaldt dette kun ett salg i oktober.

Foretakene som ble sjekket er Aktiv, DNB Eiendom, Eie, Eiendomsmegler1, iHus, Krogsveen, & Partners, OBOS og Privatmegleren.

Les også

– Boligprisene lokker frem nye kjøpergrupper

Les også

Oppnår skyhøye kvadratmeterpriser tross «riktig» prisantydning

Les også

Årsveksten i boligprisene i Oslo har for første gang bikket 20 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om