Norwegian innstiller alle innenriksflyvninger i Norge, Sverige og Danmark

I morgen vil streiken ramme 35.000 Norwegian-passasjerer.

I STORSTREIK: Norwegian melder om omfattende trafikkavvik onsdag, i forbindelse med arbeidskonflikten i selskapet.

Jan Ovind
Publisert:,

– Vi har ikke egentlig vært i reelle samtaler. Vi har forsøkt å få på plass en dialog rundt den krisen som nå er skapt, men uten hell, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til E24.

Alle innenlandsflygninger i Norge, Sverige og Danmark kanselleres i morgen, opplyser Norwegian i en pressemelding tirsdag kveld.

I tillegg avlyses alle avganger mellom de skandinaviske hovedstedene, og noen avganger til europeiske byer.

Innstillingene kommer som en følge av at streiken i flyselskapet i morgen trappes opp.

– Dessverre holdt Parat optimismen oppe også utover ettermiddagen, og det har gjort at vi har fått varslet kundene alt for sent. Man kan spørre seg om dette er en utpressingsstrategi fra Parat sin side, sier Skånvik.

– Vi møter Norwegian til reelle forhandlinger om en tariffavtale når som helst, og hvor som helst. Vi sitter på kontoret, det er bare å ringe, svarer kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad i Parat.

E24 har vært i kontakt med leder Halvor Vatnar i Norwegian Pilot Union, som viser til Parat for kommentarer i sakens anledning.

– Vi beklager den situasjonen passasjerene nå står i. Vi er de første til å beklage for den situasjonen for vi nå står i, og at dette rammer en uskyldig tredjepart, sier Sigmundstad.

Ser på andre løsninger

Norwegian avviser at det er noen mulighet for at partene kan finne en løsning på konflikten gjennom kvelden eller natten.

– Sånn som det ligger an nå, ser det også mørkt ut for muligheten til å finne en løsning i morgen, sier Skånvik.

Hun opplyser at selskapet nå vil se på «andre løsninger», men hun ønsker ikke å utdype hva dette innebærer. Tidligere har det blitt spekulert i om datterselskapet Norwegian Air Norway, som nå er i streik, vil bli avviklet.

- Jeg kan ikke gå inn på detaljene nå, men vi kan ikke la NPU (pilotforeningen, journ.anm.) og Parat kjøre hele Norwegian i grøften.

- Vårt fokus nå er å gjøre det vi kan for å trygge selskapet og alle de andres arbeidsplasser. Man må huske på at det jobber mange andre arbeidstakergrupper i Norwegian som nå er fryktelig bekymret. Vi kan ikke leve med en slik situasjon på sikt.

Sender SMS

Norwegian lover å etterfølge EUs regler for alle berørte passasjerer.

- Vi vil gjøre vårt ytterste for at passasjerene blir ivaretatt på best mulig måte i henhold til EUs regelverk, skriver Norwegian i pressemeldingen.

Norwegian opplyser at alle som er registrert med et mobilnummer og som berøres av streiken vil bli kontaktet. Utover dette ber Norwegian om at kundene følger med på selskapets nettsider, skriver selskapet i en melding tirsdag.

De som rammes av streiken kan ha krav på forskjellige former for kompensasjon.

Her kan du lese mer om hvilke rettigheter passasjerene har.

Hos Avinor og Oslo Lufthavn håper de passasjerene får god beskjed fra Norwegian, og at de slipper bomtur. Men de forventer likevel at noen vil ende opp på deres flyplasser, for eksempel etter å ha ankommet med et annet flyselskap.

- Vi skal ta imot passasjerene så godt som vi kan, og for eksempel sette ut flere stoler. Men det er viktig å understreke at passasjeransvaret ligger hos flyselskapet og at passasjerene må forholde seg til Norwegian, sier Joachim Westher Andersen i Avinor til E24.

- Krever styringsrett

Onsdag vil rundt 700 piloter være borte fra jobben. Det fikk Norwegian for noen timer siden til å svare med å permittere opptil 800 kabinansatte.

– Det sier seg selv at hvis pilotene ikke kommer på jobb, må vi permittere kabinansatte. Det er snakk om opptil 800, sa informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NTB tirsdag ettermiddag.

I pressemeldingen fortsetter Norwegian med klar tale.

«NPU krever styringsrett over Norwegian-konsernet, tariffavtale med et selskap de ikke er ansatt i, samt at den norske tariffavtalen skal gjelde også utenfor Norge», skriver flyselskapets ledelse.

Les også

Finn.no: - SAS har i aller høyeste grad tjent på dette

Les også

Norwegian permitterer opp mot 800 kabinansatte

Les også

Derfor kommer streiken på et gunstig tidspunkt for Norwegian

Her kan du lese mer om