Tror bankene vil heve boliglånsrenten mer enn innskuddsrenten

Norske storbanker har i snitt økt rentene på boliglån mer enn rentene på innskudd det siste halvåret, ifølge Renteradar, som tror forskjellene vil øke fremover.

Sindre Noss i Renteradar som hjelper forbrukere med å sammenligne boliglånsrenter.
Publisert: Publisert:

Denne uken har flere av de store norske bankene meldt at de vil heve boliglånsrenten med 0,25 prosentpoeng i takt med at Norges Bank hever styringsrenten.

Men når det kommer til heving av innskuddsrentene så holder flere av bankene igjen. Innskuddsrenten er det bankene betaler kundene sine for å få «låne» sparepengene deres.

– Renten på lønnskonto har de ikke økt i det hele tatt; der er innskuddsrenten tilnærmet null. På sparekonto til ordinære kunder er renten kun økt litt hittil, sier Sindre Noss i Renteradar, som er en forbrukertjeneste for sammenligning av boliglånsrenter.

I snitt satt bankene satt opp innskuddsrentene mindre enn utlånsrentene det siste halvåret, ifølge Renteradar.

Forskjellene vil øke

Noss tror denne trenden vil fortsette når renten nå skal videre opp: Norges Bank har varslet ytterligere syv rentehevinger innen utgangen av 2023.

– Det blir spennende å se hva de gjør fremover. Jeg er ganske sikker på at bankene kommer til å heve boliglånsrentene mer enn innskuddsrentene. Med det øker bankene rentemarginene sine og dermed inntjeningen, sier Noss.

– Inntjeningen til bankene er allerede god. De har levert gode tall gjennom hele coronakrisen og nå ser de muligheten til å øke dette ytterlige, legger han til.

Utviklingen i DNBs listepriser på boliglån og innskudd:

I grafen over har Renteradar tatt utgangspunkt i ordinær listepris for kunde med 3 millioner i boliglån (nedbetalingslån), 75 prosent belåningsgrad, over 35 år, og ordinær listepris for kunde med 250.000 kroner på sparekonto. DNBs nye listepriser for nye boliglånskunder kommer 4. april og er derfor ikke med i grafen.

Mye penger å hente

Fremover kommer det til å være økende og store forskjeller på hvilken innskuddsrente bankene tilbyr på deres sparekontoer, mener Noss.

Han tror de etablerte bankene vil fortsette å holde igjen og øke marginene, mens mindre banker med behov for innskudd kommer til å øke sine sparerenter mer i takt med Norges Bank.

Sbanken meldte tirsdag at de setter opp boliglånsrenten med 0,25 prosentpoeng og renten for innskudd på sparekonto og BSU med inntil 0,20 prosentpoeng.

– Det kan være snakk om 1,5 prosent forskjell, kanskje til og med 2 prosent i 2023. Her er det mulig å spare mye penger for de som har en del penger på sparekonto, sier han.

Det gjelder gjerne eldre som har en del sparepenger, som ikke vil ta risiko og som derfor har pengene stående på sparekonto og ikke i fond.

Han sier det er veldig enkelt å opprette sparekonto i en annen bank, men at det sitter «forbausende langt inne» for mange kunder.

Sbanken hever boliglånsrenten med mer enn innskuddsrenten

Senest ute med å melde renteheving er Sbanken, som tirsdag sa at de vil sette opp renten med 0,25 prosentpoeng på alle boliglån, mens renten for innskudd på sparekonto og BSU blir satt opp med inntil 0,20 prosentpoeng gjeldende fra 11. mai.

– Hvorfor øker rentene på utlån mer enn på innskudd?

– Flere ganger har vi satt ned boliglånsrenten uten å gjøre det samme med innskudd. Hver gang vi justerer rentene tar vi en total gjennomgang, og gjør justeringer basert på vurderinger av både enkeltstående produkter og helheten, sier daglig leder i Sbanken Øyvind Thomassen.

Publisert:
Gå til e24.no