Hyttesalget faller i høyfjellet: – Er kjøpers marked

Nordmenn med drømmer om egen hytte i den norske fjellheimen kan sitte på gode forhandlingskort om dagen, indikerer en ny rapport fra DNB Eiendom.

Publisert:

Fellestrekket for toppdestinasjonene i høyfjellet er nemlig at salget av nye fritidsboliger har falt, ifølge rapporten.

Det skjer samtidig som hytteutbyggingen i Norge har vært høy de siste årene.

I sum gir det gode tider for hyttekjøpere, som nå har ekstra mange usolgte objekter å velge i, opplyser segmentsjefen for hytte i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange.

– Det vi ser nå er at det er et kjempestort utbud, både av nytt og brukt, sier Krange til E24.

– Det gjør at hyttekjøpere ikke trenger å stresse. Det er vanlig med visninger hvor det ikke kommer så mange, og få budrunder, sier hyttesjefen.

STIVT: Nye hytter og leiligheter i Hemsedal selges for over 4,5 millioner kroner i snitt, ifølge DNB-rapporten.

Trysil og Geilo faller – selger mer i Oppdal

Ifølge den nye DNB-rapporten falt salget av nye fjellhytter- og fritidsboliger i Norge med rundt 200 objekter det siste halvåret, sammenlignet med halvåret før. Sesongvariasjoner og rentehevinger trekkes frem som to årsaker.

Salget har falt i Trysil, Geilo, Hemsedal, Hafjell og ved alle andre toppdestinasjoner foruten to, ifølge rapporten: Hovden og Oppdal, som begge har hatt en moderat salgsøkning.

I dette diagrammet ser du salget ved de største destinasjonene det siste halvåret (mørkegrønt) sammenlignet med forrige halvårsperiode (lysegrønt):

– Det har blitt lansert mange lignende prosjekter ved flere destinasjoner, det gjelder spesielt i det øvre prissjiktet. Dette bidrar til at salg går tregere på destinasjonene hvor det er lansert mye over tid, forklarer Krange.

– Jeg vil definitivt si at det er kjøpers marked, selv om vi enda ikke har sett at dette har påvirket prisene nevneverdig så langt, legger hun til.

Les også

Kjøp din egen øy i Valdres for 2,4 millioner

Mest hytte for pengene

Rapporten viser store variasjoner i salgsprisene.

De med trangt budsjett kan muligens gjøre lurt i å styre unna populære Hemsedal og Geilo, som har de høyeste prisnivåene med rundt 4,5 millioner i gjennomsnittlig salgspris for nye hytter. Trysil og Norefjell følger hakk i hæl.

I motsatt ende finner vi områder som Blefjell/Kongsberg, Kvam, Nissedal, Åseral og Røros, hvor snitthytta selges for 2,5 millioner og billigere, ifølge rapporten.

Interessant nok viser statistikken at prisnivået på brukte hytter faktisk er høyere enkelte steder, som Hafjell.

Under ser du snittprisene for både nye og brukte fritidsboliger på noen av de mest populære fjelldestinasjonene:

Publisert: