Finans Norge vil ha boligskatt: – Vi sylter ned formuen vår i død kapital

Bransjeorganisasjonen Finans Norge skulle ønske finansministeren var mindre kategorisk om boligskatt.

VIL HA BOLIGSKATT: Jan Erik Fåne og Finasn Norge vil endre boligbeskatningen. – Den svært gunstige boligbeskatningen i Norge gjør at vi får en overinvestering i eiendom, uttaler han.

  • Johann D. Sundberg
Publisert:

De aller fleste økonomer anbefaler det. Og nå kommer anbefalingene om en boligskatt også fra de store næringsorganisasjonene.

Men i «Debatten» på NRK torsdag kveld avviste finansminister Siv Jensen (Frp) nok en gang at partiet hun er leder for vil være med på å innføre en boligskatt i Norge – fordi boliger er folks hjem.

Fikk svar på direkten

Dermed har hun allerede gitt svar til Finans Norge, som i sitt høringssvar om Scheel-utvalgets forslag til skattereform tar til orde for at det innføres en statlig eiendomsskatt på bolig og fritidseiendom som erstatning for formuesskatten.

KATEGORISK: Finansminister Siv Jensen (Frp) avviser boligskatt.

Audun Braastad

– Den svært gunstige boligbeskatningen i Norge gjør at vi får en overinvestering i eiendom. I et samfunnsmessig perspektiv så sylter vi en ganske stor del av formuen vår i død kapital i form av boliger, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

– Hva synes dere om at finansministeren avviste å innføre en boligskatt i NRK torsdag kveld?

– Det må hun få lov til å si. Hun har sine velgere og sitt program å forholde seg til. Men vi synes at man kanskje skulle benyttet denne anledningen til ikke å være så kategorisk og benytte anledningen til en åpen diskusjon, sier Fåne.

Les også

Finanstilsynet: Våre forslag er midlertidige

Han sier at Finans Norge ikke vil ha noen mening om hvor stor en eventuell statlig eiendomsskatt skal være, og at det uansett er noe som må sees på i sammenheng med kommunal boligskatt.

Også Verdipapirfondenes Forening tar i sitt høringssvar som Finansdepartementet om Scheel-utvalget til orde for likebehandling i beskatningen av eiendom og andre investeringsobjekter.

– Mulig å spekulere

De mener skattefordelene ved å investere i eiendom antagelig har bidratt til prisstigningen.

«Det er også mulig å spekulere i om den private kapitalen som har funnet veien til eiendom kunne vært investert i mer risikofylt økonomisk nyskapning, om forholdene hadde vært like,» skriver de i sin høringsuttalelse.

(saken fortsetter under bildet.)

VIL HA BOLIGSKATT: Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne.

CF-Wesenberg

Selv om Finans Norge mener økt boligbygging er det viktigste tiltaket for å bedre balansen i boligmarkedet, mener det skjerpet boligbeskatning kan komme som erstatning for forslagene Finanstilsynet om mer rigide og stramme regler for å få boliglån i bankene.

– Hun beskatter maten vi spiser

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener det rett og slett er riktig og rettferdig å skjerpe boligbeskatningen.

– Jo dyrere bolig du har, jo mindre betaler, sier han om dagens skattesystem.

Han stusser over Siv Jensens argument om at boligen er folks hjem som begrunnelse for at hun avviste boligskatt i NRK torsdag kveld.

– Hun beskatter allerede arbeidet vårt og maten vi spiser, sier Andreassen retorisk.

– Hvis hun virkelig ikke vil beskatte boligen så må hun i stedet fjerne rentefradraget på gjeldsrenter. Det er ikke et skattesystem jeg liker, og det tror jeg heller ikke Jensen vil like når hun ser det.

– Hva synes du om at hun avviser boligskatt så markant?

– Hun burde sagt at hun vil se på alle forslag som kommer. Det er dumt å lage seg sånne begrensninger. Det er dumt og det er uklokt, sier Andreassen.

Han mener boligskatt ville redusert behovet for innstrammingene i boliglånsreglene som Finanstilsynet foreslo tidligere i uken.

– Men vi må nok likevel regulere kredittgivningen. Også land med bedre boligbeskatning enn oss har opplevd boligbobler, sier han.

Les også

- Dette vil påvirke boligmarkedet

Les også

Tror boliglånetiltak kan skape «løp og kjøp»-rush

Les også

Høyre-talsmann: Vil kjempe for fleksibiliteten lovet i regjeringsplattformen

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dansk boligskatt i Norge kan gi tidenes skattekutt

  2. – Vi kan ikke redde næringslivet ved å skatte folks bolig enda hardere

  3. –Jeg vil fraråde tiltak som gjør livet surere for de uten pappa-arv

  4. Annonsørinnhold

  5. Mot skjerpede krav til banker og boligkjøpere

  6. Derfor gir boligbrems-tiltakene hodebry for finansministeren