Desperate kjøpere: Tåsen-villa gikk fem millioner over prisantydning

– Jeg bommet på prisen. Men sånn blir det når utbudet i markedet er lavt, sier megleren som priset boligen – nesten ti prosent høyere enn gjennomsnittet i bydelen.

GIKK FOR 96.000 PER KVADRATMETER: Villa og stor hage er ettertraktet i Oslo, og kjøperne blar dypt i lommeboken for å sikre seg sitt neste hjem med få objekter på markedet.
Publisert:

Samtidig som Eiendom Norge mandag formiddag kunne fortelle at prisveksten i Oslo nå har passert 16,3 prosent på årsbasis, pågikk en glohet budrunde om en villa på Tåsen.

Med prisantydning 14 millioner for 198 kvadratmeter, lå kvadratmeterprisen på 70.707 kroner. Prisen var over det dobbelte av hva selger ga for eiendommen i 2005.

70.707 kroner er også nesten seks tusenlapper høyere enn den gjennomsnittlige prisen for en kvadratmeter i bydelen Sogn på 65.000 kroner.

Allikevel ble det ville tilstander under budrunden mandag. Interessentene ville ikke gi seg før eiendommen var presset 5 millioner over prisantydning.

Villaen gikk dermed for 19 millioner kroner, eller nesten 96.000 kroner per kvadratmeter. Det er over 30.000 kroner dyrere per kvadratmeter enn hva boliger i snitt blir kjøpt for i området.

– Det er en høy pris, men det er det markedet er villig til å gi. Det er egentlig det eneste som betyr noe, sier eiendomsmegler Rune Morten Pedersen i Privatmegleren.

– Jeg bommet på prisen. Men sånn blir det når utbudet i markedet er lavt, sier han til E24.

Les også

Tror Norges Bank er bekymret for boligprisutviklingen

– Da stopper det opp

Det er nemlig flere eiendommer med edruelig prisantydning som går høyt over prisantydning.

Nylig gikk en leilighet i Ullevålsveien tre millioner over prisantydningen på 11 millioner, ifølge en tinglyst sikringsobligasjon.

De siste årene har store prisbom blitt anklaget for å være lokkepriser, altså at megler bevisst har satt prisantydning lavere enn selger er villig til å akseptere på markedsføringstidspunktet, eller lavere enn meglers objektive vurdering skulle tilsi.

Administrerende direktør i meglerorganisasjonen Christian Dreyer har forståelse for at meglere kan bomme på prisantydning med få objekter tilgjengelig i Oslo-markedet.

– Vi har over 40 prosent lavere tilbudsside enn for ett år siden. For ett år siden sa vi at tilbudssiden er for lav. Med så lav tilbudsside og mange som leter etter boliger oppstår en ubalanse som gjør det vanskelig å prise boliger om dagen, sier Dreyer til E24.

Eiendomsmegler Pedersen, som formidlet salget, mener man vil se flere lignende eksempler på objekter som går høyt over prisantydning, så lenge etterspørselen er altfor stor i forhold til antall objekter på markedet.

Han mener problemet er selvforsterkende når mangelen på boliger er så stor at «alle» vil kjøpe før man tør å legge ut boligen til salgs.

– Det er mange som sitter på hus som vil ha leilighet. De får ikke tak i leilighet, og da vil de ikke selge huset heller. Da stopper det opp.

– Jeg kan ikke se en annen grunn. Det er riktignok lav rente, men i det segmentet er det sekundært. Problemet er at det er for lite boliger sentralt til salgs. Hva som skjer fremover er umulig å si, sier Pedersen.

BOLIGPRISENE HAR STEGET 16,3 PROSENT I OSLO DET SISTE ÅRET: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, la frem eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for august 2016 mandag.

Hvordan havnet vi her?

Prisoppgangen i Oslo er den sterkeste i landet, og for sjette måned på rad bød august på enda dyrere boliger.

Bruktboligprisene steg 2,8 prosent nominelt, og 1,1 prosent sesongkorrigert i august.

Årsveksten i enkelte bydeler, som Grünerløkka, har passert 18 prosent.

I hvilken grad lav boligbygging i forhold til befolkningsveksten de siste årene kan forklare deler av prisoppgangen, strides ekspertene om.

Imidlertid er alle enige om at den rekordlave styringsrenten på 0,5 prosent gjør vondt verre i Oslo-markedet.

– En av de viktigste driverne for boligprisveksten er nok de lave boliglånsrentene. I tillegg til at rentene er rekordlave, er rentekurven nesten helt flat. Det vil si at man forventer at de svært lave rentene skal forbli lave i lang tid fremover. Det bidrar trolig også til boligprisveksten, sier analytiker i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, til E24.

– Rentene bidrar jo til sterk boligprisvekst i landet generelt, men i Oslo er også andre etterspørselsdrivere sterke. Mens arbeidsledigheten har økt i mange deler av landet, primært i vest, er arbeidsmarkedet fortsatt sterkt i Oslo.

SER SVAKERE PRISUTVIKLING I 2017-2019: DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære.

Avviser «hodeløs boligbygging»

Eiendomsmeglere og boligprodusenter mener lav boliglånsrente kombinert med lite boligbygging de siste årene, er hovedårsaken til den ville prisveksten.

Sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen, advarte før helgen i DN mot «hodeløs boligbygging», og siktet til utbyggernes anslag.

Boligprodusentenes forening anslår at man må klare å bygge 6.000-7.000 boliger i året for å mette etterspørselen etter nyboliger i Oslo. I fjor ble det regulert 4.100 boliger, ekslusive regulering av 1.500 var studentboliger.

Dreyer mener det er et poeng i at høy boligbygging kan få en negativ konsekvens på sikt, slik man fikk i Stavanger etter oljebremsen, men mener Oslo ikke er på vei mot å skape et tilbudsoverskudd.

– Vi er langt unna et nivå som tilsier at vi kan dra på oss for mye boligbygging i Oslo. I andre deler av landet er det mer balanse. Jeg følger henne i det logiske resonnementet, bortsett fra at vi er langt unna en slik situasjon.

Igangsettelser av boligbygging var rekordhøyt i andre kvartal, ifølge Boligprodusentenes Forening. Man kan knapt snu seg i Oslo uten å se en heisekran.

Les også

E24 spurte 471 meglere: Slik opplever de bolig-trøkket landet rundt

Ser prisbrems i slutten av 2017

At boligbyggingen har tatt seg kraftig opp den siste tiden, og at befolkningsveksten ventes å være noe lavere de nærmeste årene enn den var fra 2007 til 2014, tilsier en lavere boligprisvekst på sikt, tror Strøm Fjære.

– Men det tar tid før boligene igangsettes til det får effekt på prisene, så trolig vil igangsettingen i år dempe prisveksten først mot slutten av neste år og fremover. Vi tror ikke det vil gi fall i boligprisene, men noe lavere prisvekst i 2017–2019 enn vi har i år, sier hun.

Dreyer håper prognosen treffer, og presset vil avta i bruktboligmarkedet med flere nyboliger til salgs.

– Vi får håpe det skjer tidligere enn i slutten av 2017. Det vil merkes gradvis. Først får man en avdemping med at flere kjøpere går ut av markedet når de kjøper noe nytt. Det vil få en effekt ved at de skal selge boligen. Men det vil ikke gi en effekt før prosjektene nærmer seg ferdigstillelse, sier han.

Les også

Disse tallene kan løfte boligbremsen i krisebyen Stavanger

Les også

Obos-prisene i Oslo har steget med 23 prosent

Les også

Tror Oslo-leiligheter stiger 25 prosent i år

Publisert:
Gå til e24.no