Slik bidrar norske bedrifter for å hjelpe syrerne: Kristin donerer dagsomsetningen

Klesbutikkeier Kristin Byrjall Pallesgaard gir bort hele dagsomsetningen til syriske flyktninger. En dugnadsånd blomstrer i norsk næringsliv etter de gripende bildene fra flyktningskatastrofen nådde Norge.

Eier og daglig leder Kristin Byrjall Pallesgaard i klesbutikken Zoma i kjøpesenteret Herkules i Skien.
Publisert:

Mens norske politikere krangler om størrelsen og innholdet i Norges bidrag for å håndtere den syriske flyktningskatastrofen, utspiller det seg et prekært behov for umiddelbar hjelp i flyktningleirene i nærområdene og i Øst-Europa og Sør-Europa.

Rundt 11 millioner er på flukt, hvorav 7,6 millioner syrere er internt fordrevne, ifølge Amnesty, som kaller det verdens største humanitære krise akkurat nå.

Bilder av druknede barn, fortvilte foreldre og overfylte båter hadde i flere måneder rystet firebarnsmor Kristin Byrjall Pallesgaard. Hennes yngste sønn er på nylig avdøde Aylans (3) alder.

– Jeg har fire barn selv, hvor den minste er fire år, og det kan ikke gå forbi meg de bildene jeg ser. Etter trening torsdag toppet det seg. Jeg gråt og tenkte hva jeg kunne gjøre, sier hun til E24.

Det var lokalavisen Varden som først omtalte saken. Lokalavisen skriver lørdag kveld at omsetningen i dag endte på 100.000 noe som er rekordnivå.

– Vi har grått og klemt hverandre. Det har vært kunder fra Syria her som ikke har hatt penger nok på kortet sitt, men som likevel har insistert på å kjøpe en litt billigere vare for at de kan være med å gi noe til sine egne, sier Pallesgaard til Varden.

Les også

Per Valebrokk kommenterer: Bestemor Europa trenger flyktningene

NORSK SKIP FRAKTET FLYKTNINGER: Det norske skipet Siem Pilot reddet denne uken 781 flyktninger i Middelhavet.
Les også

Egyptisk milliardær foreslår å kjøpe middelhavsøy til flyktningene

– Helt rått

Hun driver klesbutikken Zoma i Herkules, og fortvielsen resulterte i en konkret idé.

– Helt impulsivt, uten å ringe regnskapsfører, bestemte jeg meg for å gi bort omsetningen lørdag, som er en veldig bra dag omsetningsmessig, forteller Byrjall Pallesgaard.

Nå går butikken så det griner for flyktningene, og de ansatte overrasket sjefen med å jobbe gratis.

Rundt lunsjtider har skiensfolk handlet klær for 40.000 kroner, noe som er usedvanlig mye for den lille butikken i Herkules-senteret.

– Det er helt rått. Jeg håper det er varer igjen mandag, sier hun med et smil.

Butikken går godt, og Byrjall Pallesgaard har ennå ikke rukket å regne på innkjøpskostnadene av klærne som går som varmt hvetebrød i lørdagens klesshopping.

– Jeg er en veldig impulsiv person. Regnskapsføreren sa det var mitt valg. Jeg skal regne ut, men i dag er ikke det så viktig. Mandag er mandag. Nå gjelder det å få inn så mye som mulig, sier hun, og kaller det en av de beste dagene i sitt liv.

– Jeg oppfordrer mellomstore og større bedrifter til å gjøre det samme.

Les også

Jensen refses for Syria-sabotasje

INTERNT FORDREVNE: Nær 11.000 internt fordrevne syrere samlet seg i den provisoriske Bab-Salamah leiren nær den tyrkiske grensen. Totalt 7,6 millioner er på flukt inne i Syria, altså internt fordrevne, ifølge Amnesty.

Facebook-gruppe vokser i ekspressfart

Det er flere enn Byrjall Pallesgaard som har følt seg kallet til å handle.

Hennes donerer

Facebook-gruppen Refugees Welcome to Norway har i løpet av lørdagen passert 70.000 medlemmer, og teller i skrivende stund snart 72.000 medlemmer.

Gruppen består av medlemmer som mobiliserer idrettslag, moskeer, menigheter, butikker og restauranter for å bidra med klær, mat, husly, leker og medisiner til flyktningene.

Flere forsøker å kontakte aktører i norsk næringsliv med det formål, og med jevne mellomrom publiseres det ene bidraget etter det andre.

Ifølge gruppen har Carlings donert 1300 herretruser og 1300 herresokker. Hennes & Mauritz har samlet seg over 7.000 skjerf, vester og sokker fra selskapets lager på Alnabru.

En rekke restauranter har meldt seg som matleverandører til og med 17. september.

Les også

Kommunene sier ja til å bosette over 10.000 flyktninger

Tusenvis av Syriske flyktninger strømmer fortsatt inn i Hellas. I den lille byen Idomeni slippes de nå i puljer over grensen til Makedonia, for å reise videre nordover gjennom Serbia. Det endelige målet for de fleste er EU-land som Østerrike og Tyskland. Flere ønsker seg også til Scandinavia. Ahmed (5) og søsteren Rama (6) slipper snart over grensen til Makedonia, ifølge VG.

«Når bør en bedrift legge vekk regnearkene?»

I Tromsø har engasjementet nådd nye høyder etter samfunnsredaktør Lasse Jangås i avisen Nordlys skrev kommentaren «Det er nå vi bør legge vekk regnearkene».

Nordlys donerer 25.000 kroner i sakens anledning, og avisen kunne også melde at daglig leder og trebarnsfar Robin Iversen i Hjem Eiendomsmegling, ble så inspirert at eiendomsmeglerhuset donerer 10.000 kroner.

«Hjem Eiendomsmegling gir 10.000,- kroner til Røde Kors sitt engasjement for hjelp til deres flykningearbeid. Vi oppfordrer resten av næringslivet i Tromsø og omegn å gjøre det samme, eller etter evne. Det er lov å fortelle om det, det skaper fokus og ikke kritikk. i denne saken er ingen begrensede konsernmarkedsregler som bør gjelde,» skriver Iversen i kommentaren «Når bør en bedrift legge vekk regnearkene?».

Fastlegene i byen var først ut med å gå sammen om å donere dagslønnen fra 10. september til Flyktningshjelpen.

Det samme er et ordføreropprop over hele landet i ferd med å gjøre. Larviks-ordfører Rune Høiseth og varaordfører Hallstein Bast oppfordrer alle ordførere og varaordførere til å gi en dagslønn til organisasjoner som jobber med flyktninger.

– Ufattelig tragiske scener utspiller seg i Syria, i nabolandene og i Europa. Vi har lenge merket at engasjement i befolkningen i Norge vokser, og ser nå at grasrotengasjementet forplanter seg oppover i samfunnet, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp Liv Tørres i en pressemelding.

Les også

Siv Jensen avviser sabotasje av Syria-forlik

Stordalen stiller med millionbidrag

Petter Stordalen overrasket på direkten og sa til TV2 nyhetskanalen at hotellkjeden kunne gi 1.000 flyktninger kost og losji. Fredag bekreftet han tilbudet overfor TV2.

Administrerende direktør Torgeir Silseth.

– Nå er situasjonen så alvorlig, at det kan bli aktuelt. Vi er i dialog med UDI om hvordan vi eventuelt kan løse det, men vi vet ikke om de vil benytte tilbudet ennå. Vi stiller opp hvis det er ønsket, sier administrerende direktør Torgeir Silseth til E24.

I tillegg til å stille hotellrom til disposisjon, ble det fredag bestemt å gi to millioner kroner til flyktninghjelp i nærområdene gjennom samarbeidspartneren UNICEF.

– Vi ønsker å bidra på to nivåer. Det ene er å gi penger som er øremerket humanitær hjelp til barn på flukt, og det andre er å gjøre en dugnad her hjemme for midlertidig overnatting før flyktningene finner fast bosetting. Det kan være det oppstår en situasjon hvor vi kan hjelpe folk på flukt, og det kan vi bidra med, sier Silseth.

Les også

Hellas sliter med flyktningstrøm

Flyktningshjelpen: – Ny type engasjement

Leder for medieseksjonen i Flyktninghjelpen, Tuva Raanes Bogsnes, mener bildene av de druknede barna er en «gamechanger» for nordmenns handlevilje.

– Vi har opplevd at det norske folk skjønte alvoret for en god tid tilbake, og vi har sett det i lengre tid at jo mer folk får vite om situasjonen flyktningen er i, og hvor nærmere de kommer på, som med den lille gutten og hans skjebne, det utløser et annet type engasjement. Folk orker ikke bare å sitte og se på, sier hun til E24.

Medieleder Tuva Raanes Bogsnes i Flyktningshjelpen.

Hun forteller pågangen den siste tiden har vært enorm, både fra enkeltpersoner og fra bedrifter.

– Vi så en betydelig økning etter dette bildet ble publisert. Det er en ekstra vekker for folk, sier hun.

Hvor går pengene dere får inn?

– Vi jobber både med å sende ut eksperter til Sør-Europa og Øst-Europa for å koordinere hjelpearbeidet. Vel så viktig er pengene til nærområdene. Det er helt avgjørende for oss at vi får penger, slik at vi kan gi hjelp, utdanning til flyktningbarn og håp til de som er rammet, sier hun.

Hun retter en spesiell takk til personer som Kristin Byrjall Pallesgaard i Skien.

– Det er ikke ubetydelig at enkeltpersoner som henne velger å ta en slik beslutning. Det er rørende og vi er dypt takknemlig.

Les også

Seks av ti småkommuner sier nei til flyktninger

Flyselskapene gir gratis bagasjefrakt

Norwegian og SAS gir kundene som ønsker å bringe med seg flyktninghjelp en ekstra kolli, uten bagasjegebyr.

«Vi har fått mange henvendelser fra passasjerer som ønsker å hjelpe etter at de har lest om vår pilot Wenche som har tatt initiativ til å sende barnevogner, klær og annen nødhjelp til Hellas for å hjelpe flyktninger. På grunn av den forferdelige situasjonen tilbyr vi våre passasjerer som skal til Middelhavsområdet muligheten til å sjekke inn en ekstra kolli med nødhjelp til flyktninger, uten ekstra kostnader.» Skriver Norwegian på sine Facebook-sider.

Les også

Hver tredje nordmann er villig til å huse en flyktning

Les også

Røde Kors er klar til å hjelpe Hellas

Les også

Syria-flyktningene koster 3,5 milliarder kroner

Publisert:
Gå til e24.no